Skip to content
Opinii & Analize

EXCLUSIV INTERVIU. Se fac cărțile în coaliția de guvernare. Preia Gabriel Oprea SRI-ul?

PSnews.ro continuă seria interviurilor de weekend. În această săptămână, invitatul nostru este ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul, liderul UNPR Eugen Nicolicea.

Va prelua Gabriel Oprea conducerea Serviciului Român de Informații?  Este fezabilă varianta George Maior premier? Ce planuri are UNPR de după alegerile prezidențiale? Sunt doar câteva dintre întrebările la care Eugen Nicolicea a răspuns reporterului PSnews.ro în interviul acordat publicației.

Reporter:  Trebuie, pentru început, să vă întreb dacă și cât a avut UNPR de câștigat în urma ordonanței de urgență care le permite aleșilor locali să își schimbe formațiunea fără să își piardă mandatul. S-a mărit partidul sau, dimpotrivă, au existat migrări în masă?

Eugen Nicolicea: Nu avem o evaluare, dar oricum nu pe această ordonanță ne bazăm noi. Ne bazăm pe faptul că cine aderă la programul nostru este binevenit. Se întâmpla și fără ordonanță.

Reporter: De ce ar opta aleșii locali să treacă spre UNPR și nu direct spre PSD?

Eugen Nicolicea: Liderul nostru, Gabriel Oprea, și-a impus un brand, și anume că se ține de cuvânt. La un partid cu primari mulți  ești unul din mulți și e mai greu să rezolvi anumite probleme administrative. Când sunt mai puțini, aleșii locali pot să participe direct la ceea ce se dezbate și la ceea ce se face pentru ei. Un partid care e mai mic e un partid mai mobil și atunci poți avea reacții mai rapide.

Reporter:  Cu toate că ordonanța de urgență a fost dată de Guvernul din care faceți parte, există locuri în care aleși locali social-democrați au ales să devină independenți. Sunt în acest sens probleme în teritoriu?

Eugen Nicolicea: Ar trebui să vorbim despre niște condiții generale ale acestei ordonanțe de urgență. Se vorbește că încurajează traseismul politic, în realitate,  e o ordonanță  pentru stabilitatea politică. Mă deranjează modul în care se face din alb negru și din negru alb. Au fost mai mulți aleși locali care au candidat pe listele USL, fie că erau liberali sau social-democrați ori  conservatori. În momentul în care un partid pleacă din această alianță, el face o migrație en-gros. Se spune că dacă primarii pleacă își înșeală electoratul. Nu e adevărat. Prima înșelare a electoratului a fost făcută de către partidul care a părăsit alianța. Dacă dintre aleșii locali ai partidului respectiv, care acum îi obligă să plece, unii optează să rămână, tocmai aceștia sunt socotiți traseiști. Există o raportare la electorat și una la partid. Deci, PNL, care a ieșit de la guvernare, condamnă pe cei care rămân,  spunând că sunt traseiști și trădători. Primarii care rămân spun că au o datorie față de electorat și rămân. Traseiști sunt cei care au plecat.

E o ordonanță care dă posibilitatea respectării angajamentului față de electorat.

Reporter:  Dacă nu încurajează traseismul, atunci de ce au termen doar 45 de zile să își aleagă formațiunea și nu sunt liberi să o facă oricând?

Eugen Nicolicea: Această ordonanță n-a vrut să abroge legea, dacă voiam să fie definitivă , o abrogam. Termenul de 45 de zile a fost copiat de când s-a făcut legea. Mulți ani de zile n-a fost  o impunere să rămâi la partid, când s-a făcut legea s-au dat 45 de zile și acum doar s-a copiat acel termen.

Reporter: În sondajele partidului, cum stă candidatul Victor Ponta?

Eugen Nicolicea: Nu am făcut sondaje și nu m-au interesat sondajele pentru că eu știu ceea ce am văzut: și anume că este pe primul loc și e la o diferență foarte mare față de următorul. Analiștii din presă caută să ne arate ce rău e să ai 40% și ce bine e să ai 30 și ceva la sută.  Nu pot să cred că 30% e mai bine decât 40%. Se încearcă să se spună ce bine e să ai puțin și ce rău e să ai mult.

De obicei, voturile în turul II se redistribuie proporțional. De la ceilalți candidați, voturile se redistribuie uniform. Distribuția este apoi alterată de către orientările respective. Acesta este și motivul pentru care dreapta a scos atât de mulți candidați. Fiecare dintre candidați are scopul de a scoate la vot electoratul amorțit, nehotărât și dacă tot votează în primul tur, se speră că va merge și în al doilea tur.

Aparent, e contradictoriu, dar atât de mulți candidați au fost puși ca fiecare poate mai scoate pe cineva la vot. Dacă ai scos un nehotărât la vot în primul tur, va veni și în al doilea. Și speră ei că vor vota unde le va spune candidatul.

Toți sunt în aceeași echipă. Ei lucrează pentru a scoate câți mai mulți nehotărâți la vot pe care să îi plaseze candidatului Iohannis. Fie că știu, sau nu. Ce rost are să ieși când știi că ai 1% să candidezi? E clar că îndeplinești o misiune.

Reporter:  Odată cu începerea campaniei electorale s-au întețit și atacurile dintre taberele politice. Cum vedeți declarația doamnei Gabriela Firea care îl vizează direct pe Klaus Iohannis?

Eugen Nicolicea: E un subiect încheiat. E atitudinea doamnei Firea, și-a cerut și scuze. Nu are nici o legătură cu candidatul. Nu-l afectează cu nimic. Victor Ponta va câștiga detașat alegerile.

Reporter: Pe cine ar prefera Victor Ponta în varianta de premier? S-a tot vorbit în spațiul public despre opțiunea George Maior.

Eugen Nicolicea: Și în trecut și mai ales acum, n-a existat nici o obiecție din partea cuiva. Eu n-am citit undeva să existe o părere proastă despre această propunere. Dar e atributul președintelui să nominalizeze premierul. Asta doar dacă Ponta iese președinte, pentru că atunci el nu va mai fi premier. Dacă altcineva ar fi președinte, analizăm și ipotezele imposibile de dragul analizei, nu vom avea un nou premier pentru că președintele nu poate demite premierul. Majorități care să facă moțiuni de cenzură nu există. Ce spun alți candidați că vor face, că vor numi premieri, îi încadrez la categoria licențe politice.

Reporter: Ce rol va avea UNPR după alegeri? Va prelua Gabriel Oprea Serviciul Român de Informații, în cazul în care domnul Maior va fi desemnat șef al Executivului?

Eugen Nicolicea: Aș prefera să nu vorbim despre scenarii. În cadrul coaliției, UNPR e partidul cel mai sigur că și ține cuvântul. Nu avem nevoie de acte scrise că să ne ținem cuvântul, totuși avem un acord la Tribunal. Alianța USD care ține până în 2020. Ne respectăm cuvântul în toate condițiile. Suntem factorul de stabilitate în cadrul USD-ului.

Gabi Oprea în domeniul siguranței naționale e unul dintre cei mai buni din punct de vedere al calităților umane poate să preia această funcție. Vorbim de posibilități teoretice. Nu cunosc vreo intenție. Gabi Oprea este cel care optează și știe varianta optimă și pentru UNPR și alte opțiuni tot dânsul le face. Evident că va gândi opțiunea cea mai bună atât pentru UNPR cât și pentru el și interesul național. Eu nu concep UNPR fără interes național iar fără Gabi Oprea mi se pare destul de greu. E proiectul făcut de el, susținut, dezvoltat de el. Mi-e greu să văd UNPR fără el. Sunt oameni buni în partid care pot prelua orice fel de funcție, dar atât de mult am în imagine UNPR =Oprea, încât mi-e greu să cred că ar putea fi altfel deși el va executa o misiune tot în interes național. Ne-am obișnuit cu conducerea fermă a lui.

Nu-mi dau seama cum ar putea fi.

Reporter: Cum s-ar poziționa UNPR  dacă dreapta câștigă alegerile?

Eugen Nicolicea: UNPR și-a ținut mereu cuvântul. Discuții despre formări de noi majorități nu există din punctul de vedere al UNPR. Suntem cu PSD și la putere și în opoziție. Cei care vorbesc și acuză de traseism politic zic formare de noi majorități. Ce înseamnă? Pe bază de traseism politic. Cei care condamnă traseismul își pun speranța în traseism. Ori condamni traseismul ori te bazezi pe el?

Reporter: Cum ați descrie plecarea domnului Tăriceanu din PNL? A ajutat PSD-ul și coaliția de guvernare?

Eugen Nicolicea: Cei care au plecat au făcut traseism en-gros. Asta a făcut PNL. Cei care n-au vrut să plece sunt catalogați drept traseiști. PNL a plecat, Tăriceanu a vrut să rămână, n-a vrut să dezerteze la comandă, să devină traseist la comandă. De ce cei care nu pleacă sunt considerați traseiști? De ce când pleacă partidul cu totul, traseism en-gros, nu a spus nimeni nimic? Cine a plecat e traseist, nu cel care a rămas.

Reporter: Cum l-ați caracteriza pe Klaus Iohannis? Care e cel mai mare avantaj al său?

Eugen Nicolicea: Diferența între el și Ponta e atât de mare încât nici nu poți comenta. Nu are nici un avantaj.

Nu are ce căuta aici. E pălăria prea mare pentru el.  Din primele trei declarații pe care le-a făcut mi-am dat seama că e pe dinafară. Atunci când voia el să fie și ministru și vicepremier și primar suspendat (..) Un primar trebuie să știe măcar legea 215 a administrației locale în care scrie că un primar poate fi suspendat atunci când e arestat preventiv. Eu i-am urat succes. La trei vorbe spune trei prostii.

Reporter: De ce credeți că a dispărut Crin Antonescu din spațiul public și de ce a ales să nu își susțină propriul candidat?

Eugen Nicolicea: Crin Antonescu și-a dat seama de realitate. Eu am spus că partidul, în afară de nume, n-a mai rămas cu nimic. A fost indus în eroare, tot defila cu el. A avut probabil niște înțelegeri cu el, a fost trădat.  Evident, nu cred că a încheiat tot ce are de spus în politică. Probabil vede că a fost păcălit sau manipulat.

Reporter: Cum va vota UNPR în plen în ceea ce-i privește pe foștii miniștri implicați în Dosarul Microsoft?

Eugen Nicolicea: Votul nu e imperativ. Fiecare votează potrivit convingerilor sale. Multă lume face confuzie  între ridicarea imunității  deputatului pentru arest preventiv și cererea de urmărire penală a unui ministru. E vorba de cererea de urmărire penală făcută împotriva unui ministru. Când o cameră face astfel de cerere înseamnă că are indicii că a făcut ceva. Nu e vorba despre un aviz pe o cerere.  Fiecare, potrivit convingerilor va vota secret, pentru că votul secret e esența democrației.

4 comentarii la “EXCLUSIV INTERVIU. Se fac cărțile în coaliția de guvernare. Preia Gabriel Oprea SRI-ul?

  1. Domnul Eugen Nicolicea are perfecta dreptate, nu il poti condamna pe domnul Tariceanu de traseism. Tariceanu nu a vrut sa faca jocul lui Iohannis si Blaga si a ramas sa fie un adevarat liberal. Este imposibil să conduci o ţară cu viziune liberală dacă nici măcar nu şti ce înseamnă adevăratul liberalism sau dacă tu nu te-ai comportat în prealabil ca un adevărat liberal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *