Skip to content
Opinii & Analize

EXCLUSIV INTERVIU Silviu Mănăstire, dezvăluiri explozive despre presiunile cu care s-a confruntat, cum va continua ”dosariada” DNA și cine este personajul de basm Golgorin

PSnews.ro continuă seria interviurilor și vă prezintă astăzi un dialog avut cu unul din cei mai mai incisivi jurnaliști din România.

Invitatul nostru de astăzi este jurnalistul Silviu Mănăstire, cel care s-a remarcat în ultimii ani, pe piața media, prin producția unică intitulată ”Dosar de politician”, dar și prin editorialele extrem de tăioase publicate pe site-ul Psnews.ro.

Emisiunile în care acesta a dezvăluit încrengăturile politico- financiare din România, care ne-au prezentat corupția de la vârful politicii românești, afacerile cu statul desfășurate de vestiții băieți deștepți și tunurile de sute de milioane de euro date de diverși politicieni în ”colaborare” cu afaceriștii de carton ai României, au fost demersul jurnalistic care a produs neliniște și fiori multora din personajele cheie din rândul puterii politice românești.

Jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire a vorbit într-un un amplu interviu acordat PSnews.ro despre o serie de subiecte extrem de importante precum impactul și anchetele penale care au cutremurat România în 2014, care este direcția înspre care ne îndreptăm din punct de vedere al eradicării corupției și ce dosare ar putea zgudui din temelii scena politică, care sunt previziunile sale cu privire la evoluția politică a principalelor partide din România și, de asemenea, cât de realistă este ideea ca Traian Băsescu să devină șef al executivului în perioada următoare.

De asemenea, Silviu Mănăstire ne-a oferit dezvăluit și momentul în care va debuta în cadrul B1 TV, după plecarea de la România TV și, totodată, care îi sunt prioritățile profesionale pentru acest an.

Astăzi vă vom prezenta prima parte a interviului, în care subiectele abordate sunt legate de activitatea accelerată a Direcției Naționale Anticorupție din 2014 și care ar putea fi ”surprizele” din 2015, cum va continua ”dosariada” pentru politicieni, dar și cât de pregnant va mai fi barosul propagandei media care este ”folosit” de politicienii- patroni din România.

Totodată, Silviu Mănăstire dezvăluie în premieră dificultățile uriașe cu care s-a confruntat în realizarea emisiunilor sale de investigație și ce a fundamentat decizia de a-și ”muta” Dosarele de politician de la România TV la B1.

Precizăm că partea a II-a a interviului, în care Silviu Mănăstire face previziuni spectaculoase cu privire la cum ar putea evolua scena politică din România, ce le rezervă viitorul lui Băsescu, Ponta, Predoiu sau MRU și respectiv partidelor din care aceștia fac parte, va fi prezentat în cursul zilei de sâmbătă.

Reporter PSnews.ro : Anul 2014 a fost unul extrem de ”bogat” în ceea ce privește activitatea procurorilor DNA în raport cu politicienii din România. A fost probabil cel mai activ an al DNA pe ”piața politică”. Putem vorbi, după toate arestările din 2014, de un proces real de curățare a politicii din România?

Silviu Mănăstire: Da, un proces de curatare, aflat inca in desfasurare. Anul 2015 va fi unul cu si mai multe dosare. Statistic DNA instrumenteaza aproximativ 2500 de dosare, aflate in diverse faze, au fost cerute peste 3000 si ceva de autorizatii de interceptari telefonice (pe siguranta nationala si nu numai). Daca facem un calcul simplu aici intra toti parlamentarii, primarii, toti demnitarii din ministere, baronii locali si, cine stie, oameni de afaceri importanti… pentru ca in mod logic autorizatiile au fost cerute pentru personaje influente nu pt oamenii de „pe strada”.La acestea se adauga ce muncesc DIICOT si Parchetul General dar si alte unitati de parchet (unde sunt dosare interesante dar media nu le acorda importanta). Este o chestiune care tinde sa devina „putin” infricosatoare, ca sa folosesc o metafora glumeata.

Cred insa ca fiecare dosar trebuie tratat separat. Cu probele si circumstantele lui. De exemplu: baronii de la Constanta se ocupa cu ce se ocupa (vedem prin dosare) de prin anii 2003- 2004. Un baron de tip Duicu actiona in forta din 2012 (practic atunci a capatat putere), om relativ tanar, dar cu apucaturile vechilor baroni. Este clar o problema de sistem. Cativa baieti mai vechi in politica: Dragnea, presedintele Basescu au inteles  – reforma urgenta a partidelor si a finantarii activitatilor politice! Altfel, toti sunt pasibili de a fi a arestati.

Reporter PSnews.ro :  În ce direcție se îndreaptă România în 2015 din punct de vedere al eradicării flagelului corupției?

Silviu Mănăstire: Nu stiu sigur. Dar pot intui. Cum spuneam „dosariada” continua. Publicul receptioneaza foarte bine ce se intampla. Nevoia de justitie sociala este mare, mai ales dupa alegerea lui Iohannis. Increderea in Justitie si DNA este in crestere. In societate s-a infiripat ideea ca nimeni nu este mai presus de lege iar politicienii realizează ca nu mai exista impunitate pentru unii. Important este sa nu se deschida usa catre abuzuri. Iar procurorii sa nu se creada „mici dumnezei”, puterea este o tentatie atat de mare – când vezi ministrul in fata ta cum se umileste – iti da o senzatia de putere absoluta. Procurorii DNA sunt si ei oameni tineri, isi doresc cariere, recunoastere. Daca vor avea si intelepciune vor ajuta in mod real societatea. Daca nu, vor deschide o spirala a urii. De exemplu: este mai rezonabil sa abandonezi un dosar daca nu ai probe decat sa-l fortezi. E ca un subiect de presa: daca pistele se infunda trebuie sa abandonezi. Pana in ziua in care intradevar cade bomba. Procurorul care stie ca politicianul X este corupt trebuie doar sa aiba rabdare: cel mai bun caz este Hrebenciuc, l-au asteptat 25 de ani. Si uite ca interceptarile din dosar ii confirma legenda de „combinator” la nivel mare.

Reporter PSnews.ro :  În cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, pe care ați realizat-o în ultimii ani, ați prezentat numeroase anchete despre tunurile din bani publici date de diverși politicieni și care ulterior au ajuns pe mâna procurorilor DNA. Credeți că vom vedea și în acest an rețineri la cel mai înalt nivel și anchete care vor cutremura scena politică din România?

Silviu Mănăstire: Anchetele mele, dosarele jurnalistice sa le spunem, au in spate o documentare serioasa, in special cand vine vorba de sifonarea banilor publici. Date, cifre clare, personaje. Am incercat sa imbin informatia pura cu analiza si interpretarea mea – care pot fi acuzate, ca oricare dintre noi, de subiectivism. Este o emisiune de autor asezata pe o baza solida de informatii. In general nu-mi place sa bat campii, sunt cam direct si in viata de zi cu zi. Cam prea direct. Acum pot spune un mic secret: fara modestie, pot afirma ca am reusit sa aflu un pattern, un model, dupa care sunt facute investigatiile procurorilor asupra politicienilor. Eu aplic acest model in investigatiile mele si pot spune cu procentaj de peste 50 la suta cine va avea probleme si cine nu. Ma refer la baronii locali. Ingredientele aceste „retete” sunt la vedere, trebuie sa stii sa le vezi. Insa acest model are la baza un element esential: procurorii au libertatea sa faca dosare fara oprelisti. Cine greseste si opereaza pe „stil vechi” va avea mai devreme sau mai tarziu dosare.

Reporter PSnews.ro : Ați precizat și public că în anul 2014, mai ales în perioada campaniei electorale, că patronii de televiziune au confundat media cu barosul de propagandă. Cât de puternică a fost influența politică asupra segmentului mass-media? Va crește sau va scădea în 2015 influența politicului asupra segmentului mass-media?

Silviu Mănăstire: Da, unele televiziuni au devenit barosul propagandei politice in 2014. In 2015 presiunile se vor atenua din lipsa de campanii electorale. In 2016 vor creste, este o dinamica “normala”, cu ghilimelele de rigoare. Insa ce s-a intamplat in 2014 cu greu va putea fi egalat, in sens negativ evident. Solutiile pentru ca asa ceva sa poata fi evitat pe viitor sunt la vedere: politicienii sa nu mai faca „presa” sau afaceri, ci doar politica. Iar media sa nu mai faca „jocuri politice”.

De exemplu: un deputat de Vascauti si-a facut o televiziune locala. A trecut-o pe numele fratelui, a prietenului din copilarie. Incepe sa se ocupe de finantari, da teme jurnalistilor, scoate materiale de pe post, face politica editorială intr-un cuvânt. Se ocupa si de administrarea efectiva prin interpusi. Angajeaza oameni, concediaza iar si mai grav – dispune atacuri impotriva rivalilor politici, isi lauda prietenii. Asta este o activitate penala pura. ‎Procurorii DNA pot lua fiecare judet in parte si pot gasi cel putin o televiziune de partid. Asta este penal, repet, penal pur. Situatia exista si la nivel national. Asa ca din pacate revenim tot la dosare.

Politicienii nu au voie, nici moral si nici legal sa influenteze brutal mass media. Influenta daca se face este la nivel de agenda publica: prin declaratii sau subiecte de presa. Daca iese presedintele la 18.30 nu ai cum sa-l eviti! Daca primul ministru face declaratii nu ai cum sa nu relatezi. Politicienii ar fi insa mult mai castigati daca ar ajuta activitatea economica de presa ca si in Franta. O presa independenta financiar isi serveste scopul si evita sa fie isterica sau partizana. TVA redus pentru publicatii, deduceri pentru cei care cheltuie bani pentru publicitate. Sunt lucruri normale in alte tari.

Politicienii români cred ca daca pun calus presei sau o cumpara rezolva ceva. S-au trezit cu frenezia Facebook peste ei! Iar pe FB scapa cine poate, ca sa glumesc din nou, pe seama lui Victor Ponta de data asta. Pe de alta parte media traditionala trebuie sa revina la singura reteta de succes: informatie corecta, critica argumentata a guvernarii, dezbateri incisive, dar fair play. Publicul nu este nici „bizon” si nu mai poate fi manipulat ca acum 20 de ani asa cum am auzit adesea din gura editorilor din televiziuni. Ce afacere poate rezista daca isi desconsidera consumatorii?

Pe viitor media online va exploda, insa va fi tot mai greu de gasit informatie de calitate. Informatia adevarata care iti da o plusvaloare. Ca orice marfa, informatia de calitate va avea un pret. Prostiile vor fi la liber.

Reporter PSnews.ro :  V-ați făcut remarcat prin emisiunile Dosar de politician, în care ați făcut dezvăluiri importante despre numeroși afaceriști și în special despre politicieni cu greutate. V-ați confruntat vreodată cu presiuni sau chiar amenințări, voalate sau directe, din partea celor despre care ați vorbit în dosarele de politician?

Silviu Mănăstire: O spun pentru prima data de cand realizez emisiunea: Dosar de politician a fost o emisiune chinuita, abuzata sa zic, in 2014. Asa a fost, am ramas cu un gust amar. In viata insa nu trebuie sa renunti, trebuie sa incerci sa mergi mai departe, sa lupti pentru ce faci. Sunt un incapatanat notoriu. Insist si merg inainte cu zambetul pe buze. In final daca nu se poate si nu se poate imi vad de drum. Asa a fost Dosar de politician in 2014. Stiam oarecum ca exista un interes din partea unor politicieni ca aceasta emisiune sa fie inchisa inca de cand exista la Realitatea TV. Era o mare preocupare sa fie stopata cumva. S-a incercat pe la CNA. Oamenii de acolo, de buna factura profesionala, m-au ascultat, au vazut argumentele mele, au citit textele.

Dosarele vorbesc despre viata reala din politica romaneasca, cu contracte furate, cu penali, afaceri onerose, jocuri de influenta, tradari. Toti din CNA stiau ca nu am cum sa inventez ceva din lucrurile scrise. Trebuie sa fii nebun, la cate se intampla, la cate informatii exista. Doar sa le cauti. Asa ca nu am primit niciodata vreo amenda, doar un singur (!!!) drept la replica in 2 ani si jumatate. Asta spune, zic, eu cam tot. Apoi, mai este o problema. In fiecare zi cer, solicit, fiecarui politician care este subiect al dosarelor mele sa vina fata in fata cu mine la o dezbatere, cu probe, informatii, argumente. Fug toti ca dracul de tamaie. Eu zic asa: nu detin adevarul absolut! Sunt insa de buna credinta si cand pun un cuvant pe hartie stiu ce spun.

Revenind la presiuni: deci stiam de intentia de a se inchide cumva emisiunea. Pe de alta parte, cei care ma cunoasteau le spuneau diversilor politicieni ceva de genul: “Manastire e dus cu sorcova” – mai in gluma, mai in serios, cam asa este. Daca mi se cere sa fac ceva, fac pe dos. Nu reactionez deloc bine la presiune. Nu dau inapoi cand am argumente. Nu doresc sa ma fac placut cu orice pret sau sa am prieteni. In contextul asta am semnat un contract pentru anul 2014 pe care l-am onorat cu sacrificiile de rigoare. Dupa 3 luni mi-am dat seama ca sunt sabotat. Am strans din dinti si am mers mai departe. Oamenii in general promit marea cu sarea, stiu asta. Pe de alta parte nici nu poti in fiecare relatie profesionala sau de alta natura sa mergi cu inima stransa ca vei fi tras pe sfoara. Atunci nu mai faci nimic, te inchizi in casa. Am invatat in 2014 ca libertatea de a spune ce crezi, conditia de a fi liber fata in fata doar cu constiinta ta este prima si poate unica cerinta a meseriei de jurnalist. Celelalte vin dupa. Iar peste toate , dincolo de personalitatea mea si aparitia publica “rastita” din emisiuni, m-a salvat un singur lucru: am facut audienta, in conditii si la ore la care nimeni nu se astepta in televiziune. Nu o spun cu mandrie, o spun cu tristete, pentru ca a trebuit ca emisiunea sa razbata desi era sabotata in fiecare zi si omorata programat. Le multumesc in fiecare zi, si o sa le multumesc cat timp voi face emisiunea, celor care s-au uitat macar o singura data la “Dosar de politician”.

Reporter PSnews.ro : Dintre toți ”protagoniștii” serialului Dosarul Zilei, puteți face un top 3 cu personajele care v-au ”impresionat” cel mai mult prin prisma încrengăturilor politico financiare în care erau sau sunt încă implicați?

Silviu Mănăstire: Imi place intrebarea. Trei personaje de basm asadar. Primul este cu siguranta Dorin Cocos. Intr-o vreme prin 2009, 2010, 2011 era aproape imposibil sa scrii o ancheta despre afacerile sau trecutul fostului sot al Elenei Udrea. Era conectat. Cred ca ajunsese la un moment dat la o putere si influenta mai mari decat avusesera Petrache si Bittner, oamenii lui Nastase. Cei doi fusesera profesorii in smecherie ai lui Dorin, sau Golgorin, cum il poreclesc prietenii. L-am cunoscut intamplator: parea mai degraba un chelner simpatic. Era insa letal in afaceri, avea un nas si o retea de influenta fenomenala. Preluase divizia penala, cum o numesc eu, a lui Adrian Nastase, a adaugat la ea oameni pe parcusul a 10 ani. Am auzit de afaceri care iti fac parul maciuca. Povestea cu Stelu de la ANRP si Bica sunt mizilicuri. Se pare ca oamenii au produs tone de bani, cum se spune pe Dambovita. Au avut si de unde, bogatia Romaniei a fost incomparabil mai mare cu ce era de furat inainte de 2004. Au fost imobiliarele, energia, contractele cu statul. Stiu baieti destepti care au plecat in Bahamas din 2008 si fac afaceri prin case de avocatura la Bucuresti. Au renuntat si la cetatenie. Cocos ar fi trebuit sa ramana in Dubai. Ar fi ramas cu banii si poate in libertate.

Pe locul doi este, indiscutabil, Viorel Hrebenciuc. Mult supraestimat ca si combinator politic in ultimii 4 ani, dar totusi un rechin de talie mare, marele alb al vechilor tovarasi de la Judeteana de Partid a PCR. Hrebenciuc este un etalon al PSD oricat s-ar chinui urmasii PCR sa stearga aceasta imagine. Hrebenciuc este creator de sistem, parte din sistem, profesor de sistem. Daca urmarim cu atentie inregistrarile din dosarul in care a fost arestat, vedem cum explica mecanismul de coruptie din PSD. In functie de rangul si influenta din partid, primesti de la sef “dealuri” – adica afaceri sau surse de unde iei bani, prin contracte sau direct la geanta, de regula lunar sau multianual. Regula este sa nu intri peste “dealurile” colegilor de hotie. Ei bine, cam toti sefii PSD de dupa Iliescu au incalcat “dealurile”. Hrebenciuc era suparat foc pe chestia asta. Sistemul perfect pe care si-l construise dupa ’89 s-a destramat. Nu mai exista onoarea printre coruptii din politica. Hrebenciuc era de-a dreptul nostalgic, este dintr-un punct de vedere un ultim mohican. Tinerii din PSD nu mai respecta vechiul cod de onoare al golanilor din FSN. Acum mananca doar cei puternici, ceilalti curata firimiturile. Aici, Hrebenciuc identifica si probemele reale din PSD, faptul ca partidul este scindat se datoreaza faptului ca putini se indestuleaza iar ceilalti acumuleaza frustrari, datorii etc.

In fine, al treilea greu este Gabriel Oprea. Se vorbeste in soapta in redactii despre el. Circula tot felul de legende. Omul trebuia sa fie seful SRI daca Victor Ponta castiga alegerile. Oprea este un personaj absolut fascinant. Inventia sa politica, UNPR, s-a dovdit extrem de folositoare lui si sistemului din care face parte. Trecutul nu-l recomanda pentru ceea ce reprezinta, sau doreste domnia sa sa fie. Despre Oprea insa povestea continua…este de urmarit evolutia sa in urmatorii ani.

Reporter PSnews.ro : De curând ați anunțat că Dosarele de politician se vor muta la B1 TV. În primul rând, ne puteți spune de ce ați ales B1 TV și, în al doilea rând, au mai existat oferte și de la alte instituții media? Ce proiecte media pregătiți pentru anul 2015?

Silviu Mănăstire: B1TV a dat dovada de normalitate in campania din 2014. Oamenii se verifica prin ceea ce fac, nu prin ceea ce promit sau spun la o conversatie. Faptele sunt singura masura reala ca sa vezi cu cine ai de-a face. De aceea am ales B1 TV. Alte oferte serioase nu au fost. Vreau sa consolidez produsul Dosar de politician, vreau sa cresc audienta programului, sa-mi aduc aportul la cresterea statiei din toate punctele de vedere. Pot face asta la B1 TV. Normalitatea castiga, spun eu, intotdeauna. Lucrurile fortate, chestiile superficiale, isi dovedesc inutilitatea indiferent de cati bani investesti.

9 comentarii la “EXCLUSIV INTERVIU Silviu Mănăstire, dezvăluiri explozive despre presiunile cu care s-a confruntat, cum va continua ”dosariada” DNA și cine este personajul de basm Golgorin

 1. Silviule OK pana aici. haiu sa te credem.Dar chiar nimic despre coruptia PDL? c asta este un partid securisto-francmason pe care il vezi OK? Ca in vremea lui coruptia a atins cote nemaivazute. Nimic…..nimic…despre asta sau la B1tv coruptia portocalie nu se vede ca de acolo vin banii de salarii? Atata timp cat vezi numai coruptia unora si a altora o ignori, esti un picut cam necredibil si ramai numai ceea ce cred eu ca esti – o mica unealta a lulutei si poate chiar a cuiva din servicii. Imi pare rau Silviule, dar te banuiam de mult, dar interviul asta mi-o confirma.

 2. Toate bune si frumoase, pana la be unu. Aici ne arati o fata de tip basescu. Luptam cu coruptia, avem dosare incendiare, dar nu si despre mafia portocalie, ci doar despre inamicii nostri politici. O justitie facuta pe jumatate nu mai e justitie, e doar o metoda mafiota de a-ti distuge rivalii in afaceri. Iar tu labe unu nu vei putea face altceva. Pacat.

 3. Sunt curios,care va chitcai mai tare la B1?Soneria Matei sau Ciuperca inr-un Picior?Sper sa nu faca emisiuni impreuna,ca va iesi o chiuiala de trebuie sa folosest antifoane.

  1. Cei care gasiti satisfactie in a da cu noroi in cel ce-si asuma raspundrea de a spune lucrurilor pe nume, va simtiti mai bine acum? Nu vedeti la ce nivel au ajuns increngaturile intereselor? de ce sa nu dam credit celor care dezavueaza aceste practici si iau atitudine imortiva celor ce cred ca aceasta tara e mosia lor pe care o expoateaza dupa bunul plac.

 4. Romanii luati de valul „imitatiei”, care au adoptat zicerea „Je suis Charlie”, identificandu-se cu caricaturistii care au stat la originea crimelor si haosului de la Paris, ce au implicat cheltuieli enorme prin uriasa desfasurare de forte, se pot vindeca de ipocrizia afisata, daca, pe cinstite si in mod onorant pentru ei, vor spune: „Si eu sunt Rizoaica”, si doresc eliminarea Lacomiei, Minciunii, Hotiei, Tradarii, Iresponsabilitatii, Nesimtirii, etc., din societatea romaneasca, alegand „lumea” care este mai buna pentru Romania si romani!
  Cei ce vor spune: „Si eu sunt Rizoaica”, vor fi de buna credinta, numai daca ei insisi vor face alegerea, si vor si distribui acest text!

  (“Apelul” de mai jos, de a alege ”lumea” mai buna pentru Romania si romani, se adreseaza tuturor oamenilor inteligenti si de buna credinta!
  Acest “Apel” a fost transmis si primilor patru decidenti din Romania, pe care, de asemenea ii consideram, pana la proba contrarie, inteligenti si de buna credinta, astfel: Iohannis, cu Nr.20.304/23-12-2014; Ponta, cu Nr.2.135/29-12-2014; Alina Gorghiu, cu Nr.531/05-01-2015; Vasile Blaga, cu Nr.1/05-01-2015).

  O ALEGERE IMPERATIVA, si VITAL-NECESARA, pentru LUMEA Mileniului III

  Tu omule, si frate, in care dntre cele “doua lumi” doresti sa traiesti, tu si urmasii tai?

  Cele “doua lumi”, dintre care putem sa alegem, se dosebesc DOAR prin Juramantul aflat la “temelia” fiecareia!
  ………………………….

  (Cei ce doresc sa traiasca in cea mai buna „lume” posibila, pot citi acest text integral pe pagina mea de Facebook.

 5. Domnule Silviu Manastire am crezut in tot ce spui si toti ce simti pana v=am vazut la b1 acum va plang de mila ca a ti ajuns la ultimadin televiziunile romanesti

 6. D-l acesta pe care l-am auzit intamplator strigand la mine din televizor, n-a auzit de rating?Or citesc si eu pe ici,pe colo ca B1 asta nu prea are.Noi de exemplu nu ne uitam niciodata fiindca mereu dam de Sorina Matei si uuuuurla tipa la noi asa de urat ca nici nu stii ce spune.Deci ,ratingul ,d-le,te face celebru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *