EXCLUSIV INTERVIU – Sfaturi INEDITE și păreri TRANȘANTE pentru și despre politicienii din România

Într-o atmosferă politică și socială în care tensiunea atinge cote din ce în ce mai înalte, în care trădările sunt la ordinea zilei, în care foștii prieteni sau parteneri politici își înfig cuțite în spate urmărindu-și doar interesele politice imediate sau fiind manevrați de alții din umbră, este clar că avem cu toții nevoie de un respiro.
Așa că PSnews.ro continuă seria interviurilor de weekend.
De data aceasta, la întrebările reporterului PSnews.ro a răspuns Monica Tatoiu, cea pe care o recunoaștem a fi una dintre dintre femeile de succes din România, dar și o persoană extrem de preocupată de tot ceea ce se întâmplă pe scena politică din Româniia.
 
Reporter: 1. Viața politică din România este una extrem de tumultoasă, în această perioadă: bătălii politice dure, acuzații, scandaluri.
A. Cât de mult le place românilor această situație conflictuală?
Monica Tatoiu: Reality Show-urile sau telenovelele sunt generatoare de audienta in toata lumea.Nu cred ca exista situatii conflictuale de fond,de strategii . Cearta politica seamana cu cearta pe avere a mostenitorilor unor averi contestate. Certurile de la noi au savoarea damboviteana condimentata conform gustului consumatorului autohton.Aceiasi diferenta de ingrediente dintre telenovela de success americane si romanesti se regasesc in telenovelele politice.
B. Cum credeți că vor reacționa românii la alegerile prezidențiale din acest an?
Monica Tatoiu: Este prima data cand electoratului nu ii este furnizat un proiect de tara,oricat de minimal.Inainte de a reactiona la CINE este important sa stim CE isi propune sa faca acest CINE ! Ordinea corecta in alegerile prezidentiale ar trebui sa fie urmatoarea Proiectul de tara ( Viziune,Obiective,Strategii)-CE? apoi Profilul de presedinte (Competente,Resurse,Profil subordonat proiectului de tara) si la sfarsit alegerea lui CINE.
C. Mai vin românii la vot?
Monica Tatoiu: Ce cred eu din analizele din ultimii 10 ani?Un procent de 20% ,DA.Ei nu au nevoie de CE.CINE este „tatuca” care le va rezolva miraculos problema,asa cum se intampla in comunism.Asa cum se inghesuie la moastele facatoare de minuni se vor inghesui la vot asteptand miracole!40-50% au nevoie sa fie motivati de un CE promovat pe intelesul si nevoile lor.20-30% au inteles ca trebuie sa ia viata pe cont propriu si nu sunt interesati nici de CE si nici de CINE.
R: Este un an electoral. Alegerile prezidențiale vor fi în luna noiembrie. Aproape în fiecare zi mai aflăm câte o bombă politică. Credeți că se va întâmpla ceva cu adevărat spectaculos din punct de vedere politic care să arunce în aer alegerile prezidențiale din această toamnă?
 
Unii spun că Mihai Răzvan Ungureanu ar putea să facă rocada cu Klaus Iohannis. Alții consideră că fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, ar putea reveni în cursa prezidențială. Dumnevoastră ce credeți?
Monica Tatoiu: Pana la varsta asta am invatat ca “ciorba reincalzita nu e la fel de buna ca una proaspata”.
Nu cred ca perceptia privind” lenea” domnului Antonescu sau “aroganta” domnului Ungureanu pot fi sterse in doua luni din mentalul electoratului standard. Cazul Vacaroiu este emblematic. Cred de asemenea ca orice candidat ,care beneficiaza de prezumtia de nevinovatie pana la o sentinta definitiva,dar are o decizie intermediara de condamnare intr-o speta asociata cu coruptia este o bomba cu ceas in aceasta campanie neconventionala.
 
Daca bomba explodeaza dupa 8 septembrie o sa aiba efectele unei mine antipersoana(alianta incepe tot cu a). Cunoașteți bine pshihologia umană și realitatea românească. Credeți că domnul Iohannis ar putea avea probleme serioase în rândul electoratului din mediul rural, având în vedere că nu este ortodox și nici nu are origini românești? Ar vota electoratul din mediul rural pe cineva numit Klaus Werner Iohannis? In mediul rural la prezidentiale electoratul voteaza ce-I spune primarul sau popa sau ce-I sugereaza unicul post de televiziune vizionat.Alegerea democratica implica gandire critica.Gandirea critica implica un nivel de educatie de baza pe care scoala romaneasca,mai ales în mediul rural ,nu o mai garanteaza de 10 ani.
R: V-ați gândit vreodată să intrați în politică?
Monica Tatoiu: Politica facem fiecare atunci cand evaluam impactul guvernarii asupra vietii noaste,cand emitem opinii pe retelele de socializare,cand ne implicam in activitatile ONG-urilor.Fac politica in fiecare zi.Daca ma intrebati daca m-as inscrie intr-un partid politic,din nou raspunsul este NU.Am fost membra PNL in 1990,membra UFD in 2000 si membra PUR in 2004.De atunci m-am maturizat suficient pentru a intelege ca nu am personalitatea coresponzatoare inregimentarii.Experienta intr-o multinationala a contribuit relevant la aceasta maturizare.Rebelii nu sunt agreati intr-o lume a globalizarii.
R: Este societatea românească pregătită să aibă o femeie președinte?
 
Monica Tatoiu: Presedintele este ales cu sprijinul organizatiilor locale ale unui partid. Independentii nu au nici o sansa la 50% plus 1.Cat timp partidele au organizatii de femei, subliminal mesajul este clar,barbatii nostrii de partid si de stat iubesc femeile,dar acolo unde considera ei ca le este locul.Pana nu vom avea femeia egala cu barbatul in biserica ortodoxa majoritara (imposibil) si in sistemul financiar bancar,nici o sansa.
R: Sunteți printre antreprenorii de succes din România. Din această calitate, de om de afaceri, ce’’l ne puteți spune despre activitatea Guvernelor din ultimii ani? Mai există motivație pentru antreprenori să dezvolte afaceri în România? Mai este piața din România una atractivă pentru investitori?
Monica Tatoiu: Pana in anul 1996 piata a fost cu adevarat libera.Odata cu Conventia Democrata au inceput balbaielile costisitoare in managementul tarii realizat cu cei 15.000 de “specialist” din guvernele Ciorbea si Radu Vasile.Au venit apoi 4 ani de guvernare de stanga.Privatizari si somaj mascat, impuse in negocierile de aderare la UE,modificari successive in rau (exces de birocratie) ale codului fiscal.
Apoi dupa aderare bula imobiliara,cresterea artificiala a preturilor,consumul pe datorie.Si mai rau.Explozia deficitului fondului de pensii,gestionarea defectuoasa unei cresteri economice artificiale fara competente ale decidentilorin in evaluarea pericolelor pe care piata globala le evidentia pentru analistii profesionisti.EPPUR SI MOVE!Romania este inca o tara atractiva din punct de vedere al costurilor de operare comparativ cu vestul Europei.Mai este loc pentru balbaielile ce o sa vina.
R: Dacă ați fi măcar pentru o zi prim- ministru al României, care ar fi primele 3 măsuri (economice sau sociale) pe care le-ați lua?
Monica Tatoiu: Crizele economice ciclice din ultima suta de ani ne-au invatat, pe cei care am avut curiozitatea sa ne informam, ca o economie sanatoasa se bazeaza pe IMM-uri.In perioada 2002-2010 in UE ,85% din locurile de munca au fost generate de acest sector.Capitalul din acest sector nu migreaza la fel de rapid ca cel din multinationale atunci cand sunt “furtuni financiare” pe piata globala.Pe de alta parte aceste intreprinderi sunt cele mai vulnerabile la scaderi ale consumului de produse si servicii sau modificari ale legislatiei.
Monica Tatoiu: Masura 1.O lege speciala pentru IMM-uri care au venituri ce nu depasesc 1500000 euro pe an si au minimum 5 angajati pe perioada nedeterminata ,cu un fond de salarii lunar de minimum 3000 Euro/luna.
Legea trebuie sa prevada in mod expres simplificarea procedurilor de infiintare ,raportare financiara si mai ales protejarea fata de abuzul de control. Romania are cel mai mic procent de urbanizare din UE,11%, conform noilor tipologii CE aplicate de Eurostat in 2012.Folosind clasificarea standard Romania are 46% populatie rurala spre deosebire de Irlanda care are 73%.Accesul la servicii de baza in mediul rural in Romania este mult sub standardele UE si de aici diferenta de procente in cele doua abordari
Masura 2.Infiintarea scolilor profesionale in mediul rural, cu meserii specifice ,cu internat cofinantate din fonduri europene,cu ateliere si terenuri pentru practica care sa genereze fonduri de finantare,cu cabinet medical care sa deserveasca si zonele arondate si facilitate de cazare pentru personalul angajat la standarde urbane de competente, cu salarii majorate fata de mediul urban.
In Romania la fondul de pensii exista un deficit foarte periculos,care creste annual ca urmare a scaderii numarului de angajati incepand cu anul 2008.Cresterea varstei de pensionare corelata cu lipsa de oferte de angajare transforma persoanele cu varste cuprinse intre 50-60 de ani in personane abonate la ajutoare sociale.
Masura 3.Reglementari in domeniul CAS care sa asigure tranzitia in legislatia privind pensionarea si care sa protejeze persoanele cu varsta de peste 50 de ani de efectele negative.Modelul britanic este o alternativa.
R: Este perioada concediilor, iar dumnevoastră sunteți recunoscută drept un adviser extrem de serios în ceea ce privește turismul. Puteți face un top 5 al destinațiilor favorite, pe care le-ați vizitat și v-ați întoarce cu drag oricând.
Cateva sfaturi practice: Vacantele pregatite din timp (6 luni in avans) reduc costurile cu minimum 20%.Site-urile de rezervari ,intermediare intre furnizor si consummator au capcane costisitoare,mai ales daca sunt inregistrate in paradisuri fiscale,solutiile de tip bed&breakfast sunt generatoare de relaxare in mai mare masura decat lanturile hoteliere care ofera cadre tip cu personalizare locala minimala si extra costuri foarte mari.Calatoriile sunt procese de invatare si educatie. Educatia costa dar este o investitie fara de care nu ne putem depasi conditia.
Vacantele de tip all inclusive nu intra in aceasta categorie.
1. Sardinia- Coasta Sud Vestica intre Pula si Porto Teulada,cazare la B&B si masa la agroturismo
2. Naxos-Grecia Kastraki beach B&B, masa la tavernele din sate
3. Cervinia –Italia Ski in Elvetia pe Kleine Matterhorn la preturi de Italia.Mancare buna,vin de top si cu 40% mai ieftina decat in Elvetia
4. Islanda- minimum 5 zile. Inchiriat masina si facut tur de insula.(destinatie scumpa dar unica)
5. Collioure-Franta Languedoc Roussillon,cazare B&B,turul podgoriilor,mancare frantuzeasca cu arome catalane,preturi cu 40% mai mici fata de Nisa ,Spania la doi pasi.
R: Și politicienii noștri sunt în această perioadă în vacanță. În concordanță cu personalitățile principalilor lideri ce conduc România, ar fi interesant să aflăm unde le-ați recomanda să meargă. Spre exemplu, ce destinație credeți că i s-ar potrivi lui:
Victor Ponta?
INSULELE ALEUTINE,Sunt 14 insule vulcanice ,unde se schimba ziua ,un picior in ziua de ieri unul in ziua de azi,intre RUSIA si SUA
Klaus Iohannis?
ISLANDA unde în anul 930, a fost înființat cel mai vechi sistem parlamentar al Europei (Althingi). In acel loc placa tectonica Americana si Euroasiatica se departeaza incet incet provocand cutremurele din Oceanul Pacific.Acolo pana nu demult au fost oamenii cei mai fericiti si zambitori din lume!
Traian Băsescu?
O croaziera de 4 zile in stramtoarea Magelan,cu vasul Mare Australis care are nevoie de conditii speciale de vreme si competente deosebite ale echipajului pentru a-si debarca turistii pentru o vizita la Capul Horn.Whiky-ul baut la poalele ghetarului PIA cu cuburi de gheata in varsta de mii de ani este o experienta pe care iti doresti sa o repeti. Trebuie inainte sa faci un exercitiu de tacere de 5 minute si sa lasi natura sa vorbeasca.
Crin Antonescu?
Zilele acestea se implinesc 45 de ani de la festivalul de la Woodstock. Cu 500 Euro-oferte Skyteam- te poti intoarce in trecut unde muzica suna mai bine decat cea a viitorului pentru generatia baby boom.
R: Cum credeti că va arata România (din punct de vedere economic, social, politic) după luna noiembrie a acestui an?
 

Monica Tatoiu: Nici mai bine nici mai rau, asa cum sunt locuitorii ei.Evident daca domnul Putin nu si-a planificat cateva “concedii” in regiune impreuna cu “prieteni” comuni.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: