Skip to content
Politică

EXCLUSIV Laura Chiriac lămurește misterul intrării în politică

După o perioadă de colaborare prolifică cu PSnews.ro, jurnalistul Laura Chiriac a decis să iasă din industria media și să se înscrie în ALDE, unde va răspunde de politicile sociale al partidului, precum și de relațiile internaționale ALDE.

După ce a decis să intre pe scena politică, Laura Chiriac a acordat un interviu jurnaliștilor de la PSnews.ro, în care ne-a explicat motivele care au stat în spatele deciziei de a renunța la cariera de jurnalist, ne-a dezvăluit ce așteptări are de la această nouă etapă pe care o traversează și de ce a ales ALDE.

Laura Chiriac a mai explicat și ce a însemnat pentru ea experiența colaborării cu PSnews.ro.

Ce motive stau în spatele deciziei de a renunța la o carieră ca jurnalist în favoarea celei de om politic?

Laura Chiriac: Simplul pas catre un partid nu te face om politic. Membrii de partid care inunda ecranele televizoarelor si ne vorbesc despre orice, cu aplombul unor analisti, fara sa fi experimentat vreodata exercitiul administratiei publice, fara sa fi contribuit la elaborarea unei legi, sunt multi. Desi sunt prezente cvasi permanente la tv, aportul lor nu este inconturnabil. Discutiile despre taxe, impozite, cod fiscal in ansamblu, au inceput sa aiba audienta mai mare decat polemicile interminabile si contraproductive, in care sunt vehiculate declaratiile unora despre altii. In opinia mea, dezbaterile care ii privesc direct pe cetateni, veniturile lor, salariile, taxele, educatia, familia, sanatatea, sunt cele care ar trebui sa aduca oamenii la vot.. Exista o asteptare ca verbiajul sau limbajul gaunos al unor oameni politici sa fie inlocuite cu expunerea de fapte si argumente.

Ce așteptări aveți de la această nouă etapă?

Laura Chiriac: Am asteptari de la clasa politica in ansamblu. Consensul asupra unor santiere strategice e singura cale catre depasirea blocajelor si afirmarea a ceea ce am putea fi: a saptea putere economica din Uniunea Europeana. Astept o schimbare a clasei politice in ansamblu, asa cum asteapta toti cetatenii acestei tari.

De ce ALDE?

Laura Chiriac: Liderul ALDE, Guy Verfhofstadt, e una dintre cele mai puternice personalitati politice din Parlamentul European. Un model in materie de viziune, profesionalism si comunicare. Nu mi-am ascuns niciodata afinitatea pentru aceasta familie politica europeana. Am avut o discutie cu domnul Calin Popescu Tariceanu. Domnia sa m-a invitat sa ma alatur echipei ALDE. Am gasit multa deschidere si receptivitate, atat din partea sa, cat si a co-presedintelui ALDE, Daniel Constantin. Misiunea politicilor sociale, incredintata de conducerea ALDE mi-a dat sansa sa descopar o echipa atipica pentru ideile mele preconcepute despre felul in care se face politica in Romania. Predecesorul meu, Codrin Scutaru, care se ocupa de acest domeniu in cadrul ALDE, este unul dintre cei mai dedicati profesionisti din ministerul Muncii, unde a detinut pana de curand functia de secretar de stat. Legea familiei, legea economiei sociale sau propunerile legate de primul ajutor social care stimuleaza ocuparea de locuri de munca, toate au fost initiative politice ale ALDE. Sunt politici care ii privesc direct pe romanii care au familii, bunici, copii, nepoti, adica pe noi toti.

Vi s-a promis o funcție la intrarea în acest partid? Dacă nu, către ce funcție tindeți?

Laura Chiriac: Nu mi s-a propus nici o functie. Am discutat despre politici sociale si relatii internationale, ca domenii de predilectie.

În urmă cu 3 ani Gabriela Firea a făcut un pas asemănător și la puțin timp a fost desemnată candidatul USL într-un colegiu senatorial. Sperați la un parcurs similar?

Laura Chiriac: O respect si o admir ca om politic pe doamna Firea. Eu am intrat intr-un partid de o saptamana. E mult prea devreme sa ma gandesc la un astfel de parcurs.

Ce a reprezentat pentru jurnalistul Laura Chiriac colaborarea cu PSnews?

Laura Chiriac: O adaptare la evolutia presei. Sigur ca am ramas cu ochii pe televiziunile de informatie in continuu, dar trebuie sa recunoastem ca si noi, cei de la „site-uri”, le-am livrat materie de Breaking-News. Interviurile cu personalitati politice in momente cheie ne-au ajutat sa ne impunem. Exclusivitatile obtinute de colegii mei de la PSnews.ro au fost deseori citate, preluate in toata presa. Departe de agitatia televiziunii, am gasit aici o ambianta domestica, de familie, in care entuziasmul si dorinta de a face presa documentata si profesionista erau mobilizatoare chiar si pentru un jurnalist care acumulase mii de ore de emisie live, cum era cazul meu. Îi doresc mult succes Cristinei Negrilă, cea care a preluat ștafeta și va modera în continuare interviurile PSnews.ro.

1 comentariu la “EXCLUSIV Laura Chiriac lămurește misterul intrării în politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *