Skip to content
Politică

EXCLUSIV Lider PNL, anunţ devastator pentru Ponta şi PSD. Cum ar putea fi convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului

Un lider liberal lansează un anunţ devastator pentru premierul Victor Ponta şi PSD. Cum ar putea fi convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului

Vicepreşedintele PNL Cezar Preda a declarat, miercuri, pentru PSnews.ro, că partidul din care face parte ar putea convoca o sesiune parlamentară extraordinară în următoarele luni de vacanţă, dar numai în cazul în care preşedintele PSD Victor Ponta ar demisiona din funcţia de prim-ministru sau ar primi de la procurori o măsură preventivă ce l-ar împiedica să conducă Executivul.

De asemenea, el a precizat că PNL îşi doreşte alegeri anticipate, considerându-le un lucru normal pentru un partid care se bucură de o încredere ce depăşeşte 40%. Preda a susţinut că PSD ar trebui să îşi dorească acelaşi lucru, ţinând cont de situaţia problematică în care se află social-democraţii.

„Orice partid care are peste 40 şi ceva la sută, 45%, îşi doreşte anticipate, pentru a schimba, până la urmă, balanţa puterii. România oricum se află într-un impas cu un prim-ministru plecat, cu un prim-ministru care nu e agreat de nimeni şi care va trebui să se confrunte cu alegeri. Deci alegeri anticipate ar trebui să îşi dorească nu numai PNL, ci chiar şi PSD. Altfel, PSD se îndreaptă spre o destructurare. Şi doamna Gorghiu, şi domnul Blaga, şi eu, şi alţi lideri am spus de mult că sunt necesare alegeri anticipate”, a comentat vicepreşedintele liberal.

Cezar Preda s-a plâns de faptul că subiectul anticipatelor este minimalizat pe agenda publică, fiind eclipsat de criza datoriilor din Grecia.

„Acum, toţi analiştii încearcă să minimalizeze această necesitate, invocând criza din Europa, invocând Grecia, invocând instabilitatea, dar eu cred că e mai puţin stabil un guvern care nu se poate baza pe o majoritate, care de la un proiect la altul îşi modifică componenţa majorităţii. Iată numai două proiecte importante: strategia de apărare şi numirea domnului Mihai-Răzvan Ungureanu la SIE. Au schimbat total raportul de forţe. Şi eu cred că ar fi bine, numai că nu cred că o să se poată, din cauza, până la urmă, a eterogenităţii actualului Parlament, cu oameni care nu au confirmat, oameni care nu au onorat această discuţie şi care, bineînţeles, ştiu că nu vor mai beneficia de un alt mandat, mai ales că responsabilitatea partidelor creşte enorm odată cu votul pe liste”, a punctat Preda.

Continuându-şi ideea, Cezar Preda a vorbit apreciativ despre votul pe liste, în defavoarea celui uninominal (chiar şi mixt), care a funcţionat până acum.

„Listele te obligă să pui oameni şi serioşi şi competenţi, capabili să ocupe orice responsabilitate în Parlament. Gândiţi-vă numai la comisiile de apărare, de politică externă, de siguranţă naţională, juridică. Toate au specialişti de înaltă clasă. Or, acum, votul uninominal (unde cine a avut bani a câştigat, indiferent că ştie să scrie sau nu) ne-a adus în această groapă. Dar nu ştiu dacă aceştia (politicieni aleşi uninominal – n.r.) vor fi de acord cu alegeri anticipate şi nu poţi să le promiţi la toţi locuri pe liste”, a detaliat Preda.

El a admis că vechiul PDL se pronunţa în favoarea votului uninominalului, dar a arătat că ideea a fost greşită şi că însuşi fostul preşedinte Traian Băsescu a recunoscut acest lucru.

„Da, a fost o greşeală impusă. Chiar Traian Băsescu a recunoscut că domnia să a fost motorul care ne-a impus acest sistem legislativ prost, foarte prost, care a dus la asemenea derapaje şi la un număr imens de parlamentari. În loc să avem, aşa cum trebuia obişnuit, 314 deputaţi şi 137 de senatori, ne-am trezit cu 580, aproape 600. O eroare. E bine când oamenii îşi recunosc erorile. Eu am şi spus atunci că cea mai mare greşeală şi atentat la democraţie este să faci anumite modificări în alegeri, astfel încât să nu te mai poţi baza pe competenţă”, a declarat vicepreşedintele PNL.

Totodată, politicianul şi-a exprimat dezacordul privind alegerea dintr-un singur tur a primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene.

„Eu nici acum nu sunt de acord cu primarii aleşi într-un singur tur, deşi majoritatea primarilor inclusiv ai noştri doresc acest lucru şi, dacă spui că nu e bine, o să te ia la înjurături. Dar insist să cred că un primar confirmat de peste 50% dintre cei care votează într-un oraş are o mult mai mare legitimitate decât unul care are 30% din primul tur. În ceea ce priveşte preşedinţii de consilii judeţene, la fel: cred că această instituţie (care cu greu se mai regăseşte în structura noastră administrativă) şi-a pierdut foarte mult din prerogative, nu ar trebui să mai fie de o asemenea importanţă, încât şefii CJ-urilor să fie, de fapt, şefii judeţelor. Sunt lucruri care au fost în linia erorilor făcute, alături de votul uninominal, care trebuie reparate”, a spus Preda.

El a opinat că, în acest context, alegerile anticipate ar fi un pas în sensul schimbării actualei stări problematice din politică, inclusiv în ceea ce priveşte impasul în care se află PSD şi scrutinurile locale şi parlamentare.

Cezar Preda nu a ratat ocazia de a critica PSD şi celelalte partide din coaliţia guvernamentală care au votat împotriva nominalizării lui Mihai-Răzvan Ungureanu la conducerea Serviciului de Informaţii Externe.

„Inclusiv PSD s-ar proteja să nu se destructureze. Nici nu mai funcţionează ca partid. Pentru orice om care ştie politică, este de neînţeles eroarea strategică a PSD de a face un capăt de ţară din nominalizarea la SIE a lui Răzvan Ungureanu. S-au pus pe picioarele dinapoi şi iată au arătat cât de slabă e coaliţia. Orice strateg al PSD i-ar fi sfătuit să treacă cu vederea aşa, aparent, această numire şi apoi discutau ei în interior cam cum se comportau faţă de UNPR. Aşa, s-au pus pe picioarele dinainte, domnul Oprea şi-a jucat cartea şi iată cum PSD a arătat întregului spaţiu politic şi întregii Românii cât de slabi sunt. Deci nu mai au strategi, nu mai au oameni care să le explice ce e bine să faci ca partidul să nu iasă şifonat. Se vede că reacţionează foarte emoţional. Nu e problema mea; v-am spus doar atât: eu nu aş fi făcut o asemenea eroare, iar partidul meu (indiferent cât de mâhnit ar fi fost de reacţia unui aliat) nu şi-ar fi dat pe faţă chestia asta şi ar fi ţinut-o în el şi ar fi plătit-o mai târziu, până la urmă. Dar uite ce eroare au făcut şi uite cum s-au trezit”, a conchis vicepreşedintele fostului PDL.