Skip to content
Politică

EXCLUSIV Lider PSD, dezvăluiri din culise despre tensiunile din partid. Votul pe numirea lui MRU la SIE versus cel legat de Hellvig şi SRI

Un lider PSD face dezvăluiri din culise despre tensiunile din partid şi votul privind numirea lui Mihai-Răzvan Ungureanu la Serviciul de Informaţii Externe versus cel legat de Eduard Hellvig la Serviciul Român de Informaţii.

Codrin Ştefănescu (secretar general adjunct al PSD) a declarat, miercuri, pentru PSnews.ro, că, în ciuda “bârfelor”, PSD nu s-a destrămat niciodată după anul 2000, iar Partidul Social Românesc (PSRO), înfiinţat de Mircea Geoană, nu este în măsură să constituie un pericol în ceea ce priveşte atragerea social-democraţilor.

Liderul social-democrat nu a scăpat prilejul de a critica PNL, care, în plenul parlamentar reunit, s-a exprimat în favoarea nominalizării lui Ungureanu în funcţia de director al SIE.

„Lumea bârfește, dar aproape niciodată nu s-a destrămat PSD. O singură dată s-a întâmplat lucrul acesta, pe vremea lui Teodor Meleșcanu, în 1997, dar, în rest, n-am mai trecut prin așa ceva. S-a văzut că partidul este unit prin votul de ieri (marţi – n.r.) pentru Mihai-Răzvan Ungureanu. Toată lumea din PSD a boicotat această nominalizare. Toată lumea a spus un «NU» hotărât. Am spus-o noi public la televizor, au spus-o liderii de județe în conferințe de presă, au spus-o parlamentarii în declarații de presă, toată lumea a fost unită în jurul acestui subiect. Nu puteam şi nu putem să fim de acord să votăm cu un om pe care tot noi l-am dat jos cu ajutorul românilor în 2012. Dacă PNL a ales să facă jocurile acestea murdare (ca să nu spun altfel), va răspunde în fața electoratului, a românilor”, a afirmat Ştefănescu.

Solicitat să facă o comparaţie între cazul Alianţei pentru România (ApR, formată prin plecarea din PDSR-ul nouăzecist a mai multor membri, în frunte cu vicepreşedintele Teodor Meleşcanu), Codrin Ştefănescu a subliniat diferenţa de context.

“Erau altele condițiile în momentul respectiv decât sunt acum. Atunci, erau nemulțumiri legate de conducerea partidului. Acum nu sunt legate de conducerea partidului, ci de foștii parteneri ai noștri de la USL care au fuzionat cu PDL-ul lui Videanu și al lui Blejnar. Sunt nemulțumiri legate de votul pe care l-a acordat UNPR în cazul MRU, deși explicațiile domnului Oprea au fost destul de logice, dar n-au convins toți liderii partidului din teritoriu. Nemulțumirile sunt de așa natură, sunt legate de modul în care parlamentarii ar trebui să aibă mai mult curaj, prin a încerca să modifice niște legi și chestiuni care au fost discutate și în spațiul public, de modul în care se comportă PNL în dorința lui acerbă de a ajunge la guvernare, cu acordul larg al domnului preşedinte Iohannis, dar şi cu sprijinul oamenilor domnului Blaga, care până mai ieri erau la guvernare şi-şi vor înapoi portofoliile de miniştri. Ştiu că sunt nemulţumiri de genul ăsta. Şi atunci în partid se cere o formă mai clară de combatere a acestor tendinţe. Se cere o hotărâre mai largă”, a detaliat Ştefănescu.

Secretarul general adjunct a accentuat ideea că, spre deosebire de Teodor Meleşcanu, Mircea Geoană a fost exclus din PSD.

“Ce fac excluşii chiar nu ne interesează în privinţa asta. N-are nicio legătură. N-a rupt o felie din PSD când a plecat. Nu l-a urmat nimeni, după cum se vede. Au fost excluşi (şi Geoană, şi Vanghelie) tocmai pentru jocurile pe care le-au făcut ei pe zona de interes a lui Traian Băsescu. PSD tot timpul a sancţionat astfel de lucruri, cum am făcut şi la votul în cazul MRU. Nu putem să votăm un om al lui Traian Băsescu, care se urca pe scenă şi urla isteric că nu trebuie să se voteze la referendumul din 2012. Un personaj de genul ăsta nu poţi să-l votezi şef la SIE, indiferent cine l-ar propune” este punctul de vedere al lui Codrin Ştefănescu

Oficialul PSD ne-a mai explicat că lucrurile au fost diferite la votul MRU-SIE faţă de Hellvig-SRI.

“Pentru Eduard Hellvig, n-am avut nimic de obiectat pentru şefia SRI, pentru că Edi Hellvig nu are nicio legătură cu băsismul în România. A fost secretar general al PNL pe vremea când eram împreună în USL şi a fost un om care a stat lângă noi (şi în conferinţe de presă, şi la organizare), el însuşi fiind o victimă a presiunilor şi a mizeriilor făcute în timpul guvernării Băsescu-Boc. A fost şi el vânat. Deci n-am avut niciun reproş de făcut şi am votat. În cazul lui MRU, lucrurile stau cu totul altfel. Mihai-Răzvan Ungureanu a fost exponentul clar al sistemului lui Traian Băsescu, a fost prim-ministru al lui Băsescu, a continuat reformele anti-naţionale promovate de către Băsescu, Boc şi camarila, a avut în subordine aceiaşi miniştri de la PDL. Deci nu puteam susţine aşa ceva. Acesta a fost răspunsul nostru public”, a declarat Ştefănescu.

Nu în ultimul rând, el a ţinut să contrazică ideile vehiculate de liberali, potrivit cărora se impun alegeri anticipate.

“În primul rând, nu vor fi de acord cei de la PNL. Ei mint când spun că vor anticipate, pentru că legea electorală s-a modificat. Acum, votul va fi pe liste pentru parlamentari. Numărul lor va fi mult mai mic. Foarte mulţi nu se vor regăsi pe listele respective, nu vor intra în Parlament. Nimeni nu vrea să-şi piardă mandatul. Ce fac ei este un populism ieftin pe care îl susţin şi doamna Gorghiu, şi domnul Orban. Ideea asta că nu ţinem alegeri în judeţe pentru parlamentarii, primarii sau şefii de consilii judeţene care au fost arestaţi ori şi-au dat demisia este, iarăşi. o aberaţie, pentru că nu aveam o lege electorală, nu ştiam cum o să voteze lumea, nu aveam procedurile reglementate în sensul ăsta. Şi nici acum nu le avem pe toate”, a mărturisit Codrin Ştefănescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *