Skip to content
Politică

EXCLUSIV Marius Pieleanu explică impactul electoral al scandalului „Ponta- ofițer acoperit” și exprimarea lui Iohannis cu „ghinion”

În contextul în care Președintele Train Băsescu a dezvăluit luni seara că Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale din acest an, ar fi fost ofiter acoperit al SIE în perioada anilor 1997- 2001, PSnews.ro l-a contactat pe sociologul Marius Pieleanu pentru a afla dacă acest subiect i-ar aduce prejudicii lui Victor Ponta în ochii electoratului.

Astfel, Marius Pieleanu ne-a transmis faptul că, deocamdată, potrivit datelor care sunt, se pare că această dezvăluire nu influențează negativ intenția de vot pe candidatul PSD-ului.

„Deocamdată, potrivit datelor care sunt, dar sunt date de 48 de ore, că nu am putut măsura mai mult, se pare că nu influențează negativ intenția de vot pe candidatul PSD-ului.

Nu știu exact de ce nu influențează, fiindcă de regulă analizele de tip cantitativ nu ne spun și de ce se întâmplă ce constatăm, dar presupun eu că sunt câteva elemente care concură la lipsa de eficiență a informației date de dl. Băsescu:

1. Insuficiența documentelor prin care probează calitatea de ofiter acoperit a lui Victor Ponta;
2. O oarecare pasivitate a populației față de mapa profesională sau de CV-ul candidatului Victor Ponta pentru că, conotațiile negative ale unei eventuale colaborări cu Securitatea sau de informator al Securității sunt doar pentru vechea Securitate, adică ceea ce se întâmpla înainte de 1989. Astăzi, foarte mulți tineri mai ales, adică persoane de până în 35 de ani, vorbesc de bine despre SRI și SIE și nu văd o problemă în a fi colaboratori, informatori sau ofițeri ai acestor instituții. Sigur că rămâne o problemă de legalitate în ce măsură Victor Ponta, în calitate de procuror al României avea voie să fie ofițer acoperit. Însă aici este o discuție foarte largă. Toate serviciile secrete din lume racolează inclusiv din zona Parchetului oameni cu care să colaboreze, deci nu ar fi un specific național, ci o chestie generală.

Tindem să mai așteptăm, pentru că s-a discutat foarte mult dacă un viitor președinte al României ar fi bine să fi avut o colaborare cu Securitatea, sau mai bine spus dacă această calitate poate fi un defect.
Deocamdată nu constatăm asta în analizele sociologice, adică nu putem spune cu siguranță că afectează. Putem deocamdată să spunem că, pentru candidatul Victor Ponta nu se vede o scădere a intenției de vot, rămâne să vedem exact ce se va întâmpla”, a declarat Marius Pieleanu pentru PSnews.ro.

Referitor la răspunsul de miercuri al candidatului ACL, Klaus Iohannis, dat moderatorului emisiunii Gândul Live, care l-a întrebat ce gândeşte un profesor când aude că un alt cadru didactic a putut cumpăra din salariu şase case, iar Iohannis, a răspuns „ghinion”, ulterior completând cu „ghinion pentru mine”, sociologul Marius Pieleanu a declarat că putea să găsească o formulare mai elegantă și mai serioasă.

„Putea să găsească o formulare mai elegantă și mai de candidat, mai serioasă, pentru că doar a expedia cu un răspuns alcătuit dintr-un singur cuvânt, nu este totuși pe gustul românilor care aveau totuși nevoie, fiindcă să ai șase case până la urmă nu e un capăt de țară, numai că trebuie să spui, în calitate de candidat la președinție, cum le-ai dobândit și într-un mod clar și probând lucrurile astea. Probabil este alegerea domniei sale de strategie de campanie”, a mai transmis sociologul Marius Pieleanu.

1 comentariu la “EXCLUSIV Marius Pieleanu explică impactul electoral al scandalului „Ponta- ofițer acoperit” și exprimarea lui Iohannis cu „ghinion”

  1. 6 case, in Sibiu o gluma, nu are vile la mare , case de vacanta , nu doar case cumparate cu bani, multi putini dar cumparate cu bani . Prostia unui neamt sta in incapacitatea lui sa minta. Noi romanii nu avem nevoie de asa ceva pentru noi valabil este”minte-ma dar minte-ma frumos” si oho……. numai minciuni frumoase , dublari de alocatii, mariri de pensii, miere si lapte………..Ia de la………….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *