Skip to content
Politică

EXCLUSIV Meșterul Dragnea îl sacrifică pe Ponta ca să reconstruiască PSD-ul

Când am auzit de conceptul de „reconstrucție” al PSD-ului, prima dată m-am gândit că partidul va renunța la membrii care au probleme cu legea. Pur și simplu i-ar alunga, s-ar debarasa de ei cu scârbă și dispreț, dar nu e cazul PSD-ului, atât timp cât și-au ales un președinte interimar condamnat de o instanță judecătorească. În plus, domnul Dragnea se gândește timid, cu o roșeață în obraji asemenea unui copil care se jenează de faptele sale, să-i aducă mai aproape de partid pe liderii care au contribuit semnificativ la evoluția formațiunii politice – Ion Iliescu și Adrian Năstase.

Victor Ponta dispare din această ecuație. El a reprezentat cândva generația tânără din care a mai făcut parte Șova, Ghiță, Bănicioiu, generație care a dat greș, n-a trecut examenul de maturitate. Cel mai mare eșec al acestei generații n-au fost rezultatele alegerilor prezidențiale din 2014, ci problemele cu justiția care au afectat grav imaginea partidului.

Dar Liviu Dragnea trage un semnal de alarmă. E momentul ca PSD-ul să renunțe la jocurile unor tineri alintați cândva de Iliescu și Năstase și să se întoarcă spre rădăcini, pentru a-și recăpăta repede puterea de care are nevoie în alegerile din 2016, în fața unei opoziții care așteaptă să profite de războiul intern al social-democraților.

Era indicat ca președintele interimar al PSD să vorbească despre o reformare a partidului, despre o apropiere de principiile social-democrației pe care oricum nu le-a cunoscut sau îmbrățișat vreodată în cariera sa, despre reconstrucția încrederii electoratului pe care tot PSD-ul a distrus-o, tratându-i pe cetățeni cu indiferență și ignoranță.

Pe de altă parte, Adrian Năstase a subliniat faptul că electoratul își dorește o schimbare de atitudine din partea Partidului Social-Democrat. Una ce întârzie să apară, după cum observăm. Acum e o naivitate să mai crezi că PSD-ul își poate schimba atitudinea și viziunea. Partidul pare cuprins în frâiele unor baroni, unde fiecare trage spre propriul său interes ori să se salveze din mâinile procurorilor anticorupție.

În aceeași măsură, social-democrații sunt naivi să creadă că Dragnea va putea salva acest partid care a intrat pe o pantă descendentă. Misiunea lui Liviu Dragnea este, de acum, aceea de a limita, pe cât mai mult posibil, daunele provocate de atitudinea partidului. Liviu Dragnea nu e un salvator și nici nu trebuie să fie, ci trebuie să supraviețuiască, să mențină PSD-ul, după alegerile din 2016, la un nivel de la care să poată negocia o majoritate parlamentară în iarna anului viitor, alături de alte formațiuni precum UNPR, ALDE sau UDMR. O cădere bruscă asemenea PD-L-ului va zgudui PSD-ul din temelii. Sigur că PSD nu se compară cu PD-L, partid susținut de Traian Băsescu, dar cine este viitorul social-democraților? Ponta este izolat, cel puțin în această perioadă. Dragnea stă cu sabia deasupra capului, în timp ce DNA se gândește cum să atace. Rovana Plumb e copleșită de situație, plimbându-și dezamăgită poșeta prin oraș. Iar ideea ca un tânăr social-democrat să preia frâiele partidului este una puerilă, nu că ar fi greșit, dar cine? Sturzu? Să nu exagerăm!

Desigur, este o discuție complicată și irelevantă pentru cetățeanul de rând. Momentan, Liviu Dragnea e meșterul Manole care dorește să reconstruiască PSD-ul sacrificându-l pe Victor Ponta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *