Skip to content
Video

EXCLUSIV Mircea Geoană comentează, în premieră, zvonul preluării șefiei SIE și dezvăluie o condiție obligatorie pentru viitorul director SIE (VIDEO)

PSnews.ro continuă seria interviurilor video, în cadrul proiectului ”….despre România, cu Laura Chiriac”, și vă prezintă un dialog purtat cu invitatul nostru din această săptămână, fostul Președinte al PSD, Mircea Geoană.

Fostul președinte al PSD, Mircea Geoană, a explicat în cadrul interviului PSnews.ro, de ce nu ar putea prelua el șefia SIE, serviciu unde România nu mai are director de la plecarea lui Teodor Meleșcanu.

" "

Mircea Geoană a transmis că el nu are nimic de demonstrat în niciun domeniu, el fiind ales practic președintele României, obiectivul său fiind să contribuie „dintr-o poziție politică în cadrul sistemului politic civil, în Parlament, în Guvern eventual, la acest proiect de țară”.

Totodată, Mircea Geoană precizează că el ar vedea în fruntea SIE pe cineva care să lucreze bine cu președintele, acesta fiind un lucru obligatoriu în opinia sa.

Laura Chiriac: Domnule Geoană, aveți toată pregătirea necesară pentru a fi șef al serviciului de informații Externe, de ce nu ați accepta o astfel de funcție?

Mircea Geoana: Eu am fost ales practic președintele României, deci eu nu am nimic de demonstrat in niciun domeniu. Obiectivul meu este să contribui dintr-o poziție politică în cadrul sistemului politic civil, în Parlament, în Guvern eventual, la acest proiect de țară. Cei care vor să se ducă în zona specială, eu nu mă număr printre aceia, să se ducă, fiindcă e o zonă foarte importantă. Iar cei pe care îi va selecta noul președinte la SRI și la SIE, dar și la celelalte servicii de genul SPP sau STS care sunt tot în jurisdicția domniei sale sunt foarte importanți.

Laura Chiriac: Dumneavoastră pe cine ați vedea?

Mircea Geoana: Trebuie să lucreze bine cu președintele. Eu vă spun că acest lucru e obligatoriu. Și sunt convins că președintele are o listă de nume de oameni competenți și serioși și nu văd o dificultate ca Parlamentul, mai ales noua majoritate, să aprobe acest lucru. Dar revin la întrebarea dumneavoastră, pentru că e o întrebare importantă. Ce se întâmplă, nivelul acesta fantastic de corupție care practic  în pofida modului în care DNA și SRI au conlucrat cu succes pentru a putea prinde niște oameni și niște rețele transpartinice și transinstituționale. În continuare, sistemul generează corupție. Adică ca și cum într-o parte bag materie proastă iar pe partea cealaltă vrei să iasă un lucru excepțional.

Deci cât nu ne uităm și la cauzele corupției, nu va fi suficient să lucrăm împotriva corupției în sens penal și în sens legal. Și atunci, mă întorc la sursa primară a corupției din România, care este legătura incestuoasă, mafiotică de multe ori, între banul public și politică. Acolo este miezul problemei. De aceea, Mișcarea România noastră și noi toți am lucrat la un proiect de lege extrem de energic pe modificarea legii finanțării partidelor, care în esență este o lege extrem de importantă, articolul 27 spune din proiectul nostru de lege pe care-l vom depune săptămâna viitoare în Parlament, alături de parlamentarii care mă urmează în acest nou proiect politic, că dacă cineva, o companie finanțează o campania a unui partid, a unui candidat și într-un mecanism de verificare între Autoritatea Electorală Permanentă, Curtea de Conturi și alte instituții se constată vreo formă de conivență între cei doi, acea firmă va fi interzisă la contracte cu statul pentru trei ani de zile. A doua chestiune importantă, apropo de discuțiile de azi de la Cotroceni. Este extrem de important să ne creăm un mecanism de veting, un mecanism de verificare înainte să punem oamenii în funcții, înainte să îi lăsăm să candideze pentru Parlament sau pentru o funcție publică. Și cred că un sistem triplu de veting între ANI, DNA și SRI, în care în mod obligatoriu, prin modificarea legii partidelor din România să spunem, oricât de mulți anticorpi ți-ai face în partidul tău, codetic, cine are probleme cu justiția pleacă acasă, dar în esență, de foarte multe ori tu nu ai informații.Tu ca lider politic care stai într-o organizație care nu are instrumente pentru a verifica mai în profunzime dacă acel om este un om serios sau un ticălos.

Și de multe ori sunt mulți oameni la care ambalajul arată decent și te trezești în spate că îți iei o nenorocire de criminalitate și de alte necazuri. Cred că un sistem mult mai ferm în care ANI, DNA și SRI spun: Înainte să selectăm pe cineva pentru un post de parlamentar vreau să știu dacă omul acela are sau nu are o problemă.

Laura Chiriac: Ar fi putut s-o spună și până acum.

Mircea Geoana: O face SRI pentru numirile în funcțiile ministeriale. Vă dau un exemplu, Polonia, care e a doua fațetă a ceea ce vom propune. În Polonia, vreau să se uite lumea la țări comparabile cu România, pentru numirile de secretar de stat, există un juriu independent făcut din oameni din afara politicului care intervievează dosarele candidaților pentru funcțiile de secretar de stat. Deci poate să vină partidul X sau Y care are, politic vorbind, jurisdicție pe respectivul Minister, dar nu poate să pună pe oricine. Pentru că trebuie să treacă de un criteriu minim de integritate, cum am propus noi ANI, DNA, SRI și pe partea cealaltă un criteriu de performanță pentru că cei mai mulți care ajung acolo au habar de meserie, dar de multe ori criteriile de arondare politică a funcțiilor a creat o deprofesionalizare în sistemul administrației publice și în sistemul ministerial din România.

Iată câteva propuneri care se practică în alte țări, sunt convins că voi avea în noul PNL, în cei doi co-președinți, doamna Gorghiu și domnul Blaga, în președintele României, dacă vom fi în situația de a construi ceva împreună, parteneri care înțeleg că până la urmă, așa nu mai merge, iar dacă vrei să spui că e ceva nou, nu poate fi aceași Mărie cu altă pălărie, să ne prefacem că am schimbat brand-ul, că e noul PSD sau e noul PNL nu ține. Este nevoie de o schimbare mult mai profundă și acesta este de fapt miezul putred al modului în care politica și administrația din România funcționează iar lumea simte că nu se întoarce către societate dividentul natural al muncilor și al faptului că sunt cetățeni ai unui stat european.

 

Sursa foto: www.romania-insider.com

" "

3 comentarii la “EXCLUSIV Mircea Geoană comentează, în premieră, zvonul preluării șefiei SIE și dezvăluie o condiție obligatorie pentru viitorul director SIE (VIDEO)

  1. Cum poti sa-i acorzi beneficiul crediblitatii acestui personaj,stralucind in vesnica sa postura de etern perdant,mai ales cand afirma ritos ca el nu mai are nimic de spus cata vreme a fost ales presedinte,fapt care te pune pe ganduri cand si un copil stie ca altcineva a ocupat acest post,indiferent de criticile aduse,dar neconcretizate constitutional.Emfaza ramane insa,confirmata de cognomenul ce i s-a atribuit si care a facut epoca.Antologica va ramane si exemplificarea lamuritoare,care nu-si poate pastra savoarea,decat reprodusa integral : „Adica ca si cum intr-o parte bag materie proasta iar pe cealalta parte vrei sa iasa un lucru exceptional.”Ce poti sa mai spui ?La rigoare se pot gasi chiar cazuri concrete.Bunaoara,partidul in care mai deunazi „l-a bagat”sa candideze la presedintie a constatat „pe partea cealalta”ca n-a iesit un lucru exceptional,adica ca si cum ar veni,o alta perla : la el lucrul penal e distinct de cel legal !Cu asemenea proiecte sau explicatii nu poti decat sa-ti spui ca innoirea la care MG viseaza programatic ar putea incepe chiar cu el.Daca mai sunt unii ce s-ar simti atrasi de asemenea lider,sa le fie de bine,dar nu cred ca Geoan e omul potrivit pentru…”proiectele”lor !

  2. Conditia de a fi numiti sefi la cele doua Servicii, este sa fie agenti americani, si sa serveasca interesele americane, chiar in detrimentul intereselor Romaniei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *