Skip to content
Video

EXCLUSIV Mircea Geoană, despre banii negri din campaniile electorale: ”De foarte multe ori instituțiile statului au întors privirea în altă parte”

PSnews.ro continuă seria interviurilor video, în cadrul proiectului ”….despre România, cu Laura Chiriac”, și vă prezintă un dialog purtat cu invitatul nostru din această săptămână, fostul Președinte al PSD, Mircea Geoană.

Vezi și: EXCLUSIV Mircea Geoană, despre România (Video)

În cadrul interviului video acordat PSnews.ro, Mircea Geoană vorbește despre finanțarea partidelor politice din România și despre soluțiile pentru a stopa practicile ilegale din campaniile electorale.

Senatorul a admis, în cadrul interviului acordat PSnews.ro că instituțiile statului nu au fost întotdeauna preocupate de acest subiect, întrebându-se, în același timp, de ce interesul instituțiilor pentru banii din campaniile electorale a crescut brusc la referendumul din 2012.

Mircea Geoană susține că a propus modificarea legislației în domeniu și crede că, în cazul în care există voință politică, această problemă poate fi rezolvată. Fostul președinte PSD pune acest subiect în contextul mai larg al consensului politic între forțele politice majore, declarându-se optimist cu privire la șansele ca în România să existe un proiect de țară similar celui pe care Mircea Geoană l-a propus în 2009, alături de Crin Antonescu și actualul președinte al României, Klaus Iohannis.

Laura Chiriac: Într-o campanie electorală, domnule Geoană, cam cât la sută bani albi se pot cheltui, de fapt? Pentru că ultimii ani ne arată că sunt tot soiul de resurse care nu au nicio legătură nici cu transparența, nici cu economia reală care se vehiculează în campanie.

Mircea Geoană: Haideți să spunem un spunem un lucru puțin mai direct. De foarte multe ori instituțiile statului au întors privirea în altă parte.

Laura Chiriac: Așa e.

Mircea Geoană: Acesta e adevărul adevărat. Nu văd de ce în 2012 la referendum, pentru că era un referendum împotriva unui președinte, instituțiile au devenit foarte active pe subiectul referendumului, foarte bine, au furat, au plătit, au viciat votul, la pușcărie cu ei! Dar de ce în 2009 nimic? De ce mai târziu nimic? Adică, pare să fie în continuare un fel de măsură care trebuie aplicată uniform. Deci, cred că dacă instituțiile statului se vor apleca cu foarte multă forță, așa cum o fac acum, sunt convins că astăzi, tipul acesta de finanțări care sunt dincolo de lege, ba cu cumpărat votul, ba cu știu si eu ce alte metode, metode care s-au aplicat. Inclusiv bani, care nu sunt bani care în mod transparent poți să-i recunoști prin donații în Monitorul Oficial, așa cum spune legea. Eu cred că dacă instituțiile statului vor fi în continuare la fel de aprige și vigilente în această zonă, foarte mulți din cei care fac politică, la nivel local, tot soiul de modalități, vor fi curmate și din teamă, în primă etapă și doi, dacă modificăm cadrul legislativ în sensul a ceea ce am propus eu. Nu văd pe cineva care să-și riște libertatea pentru a cumpăra două voturi. Nu văd un om de afaceri, care poate s-a învățat să trăiască din bani cu statul din contracte, și sunt mulți. Îmi pare rău pentru dânșii, trebuie să învețe să fie într-un sistem de concurență loială, fiindcă ceilalți 90 % din oamenii de afaceri din firme din România nu pot să se dezvolte și mor pe capete, pentru că 10 % sau 5 % sunt abonați la contractele cu statul. Dacă statul român vrea, dacă factorul politic își dorește cu adevărat să facem curățenie în zona asta, eu vă garantez că se poate face. Nu perfect. În Franța e în continuare corupție. Dar sunt excepții și nu reguli. La noi din păcate… Eu cred că e un moment de răscruce pentru România și sunt destul de optimist cu privire la șansele de a avea un proiect de țară la care regula fundamentală, care este legată de modul în care funcționează politica și administrația românească să fie schimbate. Știu din 2009, când lucram cu domnul Iohannis și cu domnul Antonescu într-un proiect politic comun. Domnul Iohannis trebuia să ajungă premierul României, exact de același lucru vorbeam și atunci și nu cred că dânsul s-a schimbat sau el m-am schimbat în acești 5 ani.

Citește și:

 EXCLUSIV Geoană, despre relația cu Ponta: ”Se teme de mine pentru că ştie că jucăm la ligă diferită – eu joc la liga mare, el joacă încă la liga debutanţilor. A căpătat cele mai afurisite năravuri” (VIDEO)

EXCLUSIV Mircea Geoană, despre noul proiect politic: ”Veţi vedea că acest prim grup reprezintă deja grupuri parlamentare în Senat şi Cameră. Evident că e de ordinul zecilor. Veți vedea acolo oameni și din alte partide” (VIDEO)

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *