Skip to content
Video

EXCLUSIV Mircea Geoană, despre noul proiect politic: ”Veţi vedea că acest prim grup reprezintă deja grupuri parlamentare în Senat şi Cameră. Evident că e de ordinul zecilor. Veți vedea acolo oameni și din alte partide” (VIDEO)

PSnews.ro continuă seria interviurilor video, în cadrul proiectului ”….despre România, cu Laura Chiriac”, și vă prezintă o discuție tranșantă despre actuala situație politică purtată cu fostul președinte al PSD, Mircea Geoană.

Senatorul Mircea Geoană a oferit, în exclusivitate pentru PSnews.ro, detalii despre noul proiect politic pe care îl pregătește și pe care îl va lansa public la finalul acestei saptămâni. De asemenea, fostul lider al PSD precizează că va fi  urmat de un număr de parlamentari ”de ordinul zecilor”, care vor veni nu doar din PSD, ci și din alte partide. De asemenea, potrivit lui Mircea Geoană, senatorii și deputații care îl vor urma vor forma un grup parlamentar distinct începând cu data de 1 februarie, când se reia noua sesiune parlamentară.

Fostul Președinte al PSD a mai punctat că, la nivelul Senatului, actuala majoritatea este una fragilă, iar lucrurile se pot schimba extrem de rapid, în timp ce la Camera Deputaților actuala majoritate se va schimba cel târziu la începutul lunii martie, luna în care, potrivit spuselor fostului prezidențiabil, Guvernul Ponta va pica în Parlament.

Laura Chiriac: La acest sfârşit de săptămână spuneţi că va avea loc o manifestaţie importantă pentru grupul de iniţiativă pe care vreţi să îl creaţi, să îl fondaţi. Vorbiţi despre un partid nou, un partid de stânga, „noul PSD”. Spuneţi-ne cine va fi în acest nou partid, ce se va întâmpla sâmbătă? Daţi-ne câteva nume care vor fi lângă dumneavoastră.

Mircea Geoană: Prefer să vorbesc întâi de principii şi de valori şi după aceea să ajungem şi la lucrurile care sunt, evident, de interes pentru presă şi pentru opinia publică românească.

O democraţie într-un stat modern şi occidental nu poate exista fără o stângă sănătoasă şi fără o dreaptă sănătoasă. Deci nu se poate, nu poţi să ai o democraţie echilibrată şi un proiect de ţară echilibrat dacă stânga şi dreapta, evident, fiecare cu propriile sale specificităţi, nu vin cu o propunere credibilă şi cu o viziune de societate şi de ţară. Acesta este, de fapt, elementul care mă animă în acest proiect. Este vorba este un grup de iniţiativă care lansează în dezbatere publică principiile fondatoare ale noului proiect social-democrat, noul PSD. Și în premieră în spaţiul public şi politic românesc, această nouă structură politică va lucra în mod permanent şi sistematic cu un braţ civic şi profesional `Mişcarea România noastră`, pe care am fondat-o în urmă cu câţiva ani de zile. Deci în premieră vom avea un braţ politic care se va alimenta cu idei, cu competenţe, cu testarea soluţiilor de politici publice din lumea profesională, din palierul civic.

De ce este nevoie de un astfel de proiect politic nou? Pentru că şi dreapta şi stânga românească după 25 de ani de la transformările din 1989 au ajuns la un capăt de drum. Un model de societate, un model de capitalism, au ajuns la un capăt de drum. Este un nou început, este o răscruce istorică importantă pentru România. Şi dacă în zona de dreapta, prin victoria domnului Iohannis, aparent lucrurile stau mai bine, şi la dânşii lucrurile stau la fel de dificil că şi pe partea de stânga, lucrurile sunt în continuare nerezolvate pe fond, apropo de integritate, de probitate, de competenţă, de onorabilitatea celor care fac politică. Dar pe partea de stânga, pe ceea ce PSD-ul actual, vechiul PSD reprezintă singura expresie politică parlamentară a stângii româneşti, e clar că lucrurile sunt mult mai severe, pentru că eşecul electoral din noiembrie al domnului Ponta reprezintă de fapt şi un mare test şi un mare semn de întrebare cu privire la viitorul stângii româneşti.

Acest grup de iniţiativa va fi lansat la final de săptămână, repet, lansând principiile fondatoare. Sunt cinci principii fondatoare legate de participare – cred cu tărie care nu există proiect politic, proiect de ţară, fără participarea cetăţenilor, e obligatoriu să punem accent mai mult, într-o ţară cu cultura „tătucului”, în care lumea aşteaptă că de sus cineva să îi spună ce să facă, când să facă şi dacă să facă; o chestiune legată de patriotism, în sensul bun şi nobil al termenului – cred că de prea multe ori am uitat să ne apărăm interesele naţionale şi interesele economiei româneşti şi ale cetăţenilor români; este vorba de probitate, de cinste; este vorba obligatoriu de profesionalism, de competenţe, în mod evident de progres, în accepţiunea mea progres social tangibil, măsurabil, pentru că de multe ori am avut creştere economică, dau un exemplu, iar progresul în viaţă oamenilor, nivel de trăi, nivel de putere de cumpărare, demnitatea umană nu au fost pe măsura momentului economic, mai bun sau mai rău pe care ţara le-a traversat. Deci sunt cinci principii. E ca la Consiliul de Securitate – cei cinci membri permanenţi sunt cinci principii, toate încep cu `p` în mod deliberat. Sunt cinci principii fondatoare pe care ne vom baza întreaga noastră activitate.

Laura Chiriac: Oamenii?

Mircea Geoană: Evident este vorba şi de oameni, oricât de frumoase ar fi principiile şi oricât de sănătoase ar fi principiile, lumea se uită evident şi la cine va fi acolo. Lumea se uită, în mod evident, dacă proiectele pe care le propunem şi oamenii care vor veni să le implementeze sunt la înălţimea principiilor pe care le-am enunţat. Va fi şi un contingent, un prim grup de oameni politici care fac pasul alături de mine în acest nou proiect politic, inclusiv parlamentari, senatori şi deputaţi. Duminică veţi vedea, pentru că au fost foarte multe speculaţii de presă şi nu vreau să alimentez aici, veţi vedea că acest prim grup care reprezintă deja grupuri parlamentare în Senat şi Cameră.

Laura Chiriac: De ce ordin? De ordinul zecilor?

Mircea Geoana: Evident că e de  ordinul zecilor, pentru prima etapă. Eu sunt convins că în spatele acestui grup de iniţiativa care se va exprima, în Senat şi în Cameră, cu o voce distinctă începând din prima zi a noii sesiuni parlamentare, deci se vor exprima şi mă voi exprimă.

Laura Chiriac: Îşi vor face propriul grup?

Mircea Geoana: Da. Cu limitele regulamentare care există, dar în esenţă vom avea începând de săptămâna viitoare şi la Senat şi la Cameră o formă de reprezentare parlamentară a acestui grup de iniţiativă. Vor fi mulţi alţi oameni acolo, vor fi oameni din mediile civic-profesionale, vor fi oameni din toată ţara. Va fi un eveniment care reprezintă mai mult decât interesul pentru parlamentarii care vin alături de mine încă de la început. Este vorba, până la urmă, de un proiect politic şi de un proiect civic de mare anvergură. Eu anticipez că într-o cadenţă foarte, foarte sacadată şi foarte comprimată în timp, în următoarele câteva săptămâni, cel mult, în urma iniţiativei mele şi iniţiativei noastre, se va schimba echilibrul politic din Parlament. Echilibrul politic va fi generator de o nouă majoritate în care noul proiect social-democrat şi „Mişcarea România noastră” vor fi interlocutorii a ceea ce pe partea de dreapta, preşedintele Iohannis şi noul PNL încearcă să propună ţării. Cred că pentru România, astăzi, e nevoie de un nou început de o nouă majoritate, de un guvern credibil, bazat pe oameni competenţi şi integrii, cu un proiect de ţară pe care şi stânga şi dreapta şi-l asumă. Mulţi au vorbit, şi eu am vorbit de coaliţii de tip german, alţii vorbesc, pe bună dreptate, de pactul de la Moncloa. E nevoie de pus o fundaţie nouă şi temeinică pentru proiectul de ţară. 91% dintre români îşi doresc un nou proiect de ţară. Preşedintele României are un rol de catalizator important, dar nu poate fi singurul actor, oricât de mult şi-ar propune şi oricât de mult ar fi acest proiect, e nevoie de parteneri în politică şi în societate.

Laura Chiriac: Aş vrea să vorbim şi despre relaţia dumneavoastră cu Preşedintele României, e importantă şi evident că veţi colabora din ce în ce mai aproape. Mă întorc însă la chestiunea oamenilor. Se vorbeşte despre tandemul Geoană – Vanghelie în ultimul timp pentru că Marian Vanghelie v-a fost aproape. Pe Ecaterina Andronescu o vom regăsi lângă dumneavoastră, de exemplu? Ne mai puteţi oferi câteva nume din PSD?

Mircea Geoana: Eu nu cred nici în lideri singulari, care de unii singuri reprezintă omul providenţial, nu cred nici în tandem-uri, cred în echipe. Eu cred în echipă, psta este crezul meu politic. Şi cei care vin alături de mine într-un nou proiect politic, că sunt oameni din PSD, că sunt oameni din afara PSD-ului. Veţi vedea acolo oameni şi din alte partide, oameni şi din afara politicului.

Laura Chiriac: Din alte partide?

Mircea Geoana: Evident că da. Din actuala majoritate sunt foarte mulţi oameni care au fie un trecut…

Laura Chiriac: Parlamentari din alte partide?

Mircea Geoana: Evident că da. Vor fi din toate unghiurile actualei majorităţi, dând un semnal de deschidere şi către mediile civic-profesionale. Deci veţi vedea acolo oameni de foarte bună calitate şi pe care o să îi recunoaşteți, pentru că sunt în spaţiul public care vor spune `vreau să fac politică alături de Mircea Geoană şi echipa pe care o conduce`. Nu intru acum în detalii.

Laura Chiriac: Încă două nume din echipa?

Mircea Geoana: Încă o dată, nu, pentru că în clipă în care menţionez pe cineva automat ceilalţi se simt oarecum mai puţin importanţi. Toţi sunt importanţi.

Laura Chiriac: Puteţi să îi menţionaţi pe toţi.

Mircea Geoana: Duminică îi veţi vedea şi vreau să ştiţi că duminică este doar un prim contingent. Mai sunt colegi şi colege din Parlament şi din afara Parlamentului care sunt dispuşi să vină alături de mine, dar în etapa a două, în etapa a treia. Repet, cred că la nivelul Senatului, unde majoritatea este destul de fragilă, lucrurile se pot schimba mai repede, iar când vom fi pregătiţi şi pentru Camera Deputaţilor, o moţiune de cenzură va avea succes şi, în opinia mea, această moţiune de cenzură va avea loc cel târziu la începutul lunii martie.

7 comentarii la “EXCLUSIV Mircea Geoană, despre noul proiect politic: ”Veţi vedea că acest prim grup reprezintă deja grupuri parlamentare în Senat şi Cameră. Evident că e de ordinul zecilor. Veți vedea acolo oameni și din alte partide” (VIDEO)

  1. prostanacu’ mincinos :))) La ultima plecare si „rupere” din PSD a fost urmat doar de finul lui, Florentin Gust (cautati-i poza, merita! atentie la contrast, seamana cu Vanghelie!). Dupa o vreme, Florentin Gust a cautat disperat drumul inapoi la PSD, la care a ajuns via toate celelalte partide (PC, UNPR, PDL). Cam la fel a procedat si prostanacu’, a venit incet-incet, cu coada-ntre picioare, ca sa ramana „senatorul pepenilor” si sa aiba banuti si Mihaela dragostea lui. Acum o sa fie mai multi PSD-isti, dar nu adusi de Geoana ci de „sponsorul” Vanghelie, cel indelung calit in afaceri (da, in afaceri, nu in competitie/lupta) cu gasca lui Basescu si Udrea. Dar nici Vanghelie, si nici altcineva, nu mai are bani sa tina un partid nou si nici nu poate aplica reteta „interesului national” (adica „daca-i ordin cu placere”). Duminica viitoare, ca si in duminica alegerilor 2009, prostanacu’ va fasai din nou :))) De data asta mai cenusiu/negricios, mai tulburel asa…

  2. @Ion daca ai chef de glumite, du-te langa dan negru si maimutareste-te cu el, caci glumele voastre nu le inghite nimeni. oi fi si tu vreun angajat de-al psd-ului si ti-e frica sa nu-ti pierzi slujba. mesajul lui geoana este unul concret, bazat pe principii, iar proiectele la care vrea sa adere sunt bazate pe necesitatile actuale ale tuturor romanilor. fratilor, vorbim de proiecte ce au in vizor cresterea nivelului de trai al tuturor romanilor. din gura actualului guvern, s-a auzit decat ca s-au alocat mai multi bani pe „nu-stiu-ce”, bani mai multi pe proiecte UE, etc… problema este alta, implementarea acestora. Oameni buni, nu se vad acesti bani! da, corect, s-au alocat mai multi bani, dar pentru cine?

    1. bai Petre,tu traiesti in lumea asta?tu crezi ca Geoana este capabil de ceva bun pentru tara,ia vezi tu,asta a fost presedinte de partid,ambasador,ministru de externe,ministru de rang inalt in guvernul Ponta si mai nu stiu ieu,dar tu stii ceva bun pentru tara ,pe care omul asta sa fi facut?ieu nu stiu,deci nu am incredere in ce spune,iar daca intradevar va face ceva,va fi rau pentru tara,pentru popor si atunci te intreb: tu esti de acord?daca da,inseamna ca esti un element dusmanos,rau si dispus sa faci rau poporului.

  3. De mult adevaratii P.S.D-isti asteapta o asemenea miscare! Bravo domnule Geoana pentru oportunitatea ce o oferiti celor care nu-l mai suporta pe Ponta! Va doresc succes!

    1. Larisa ! dupa cum gandesti,esti o basista marcata de suferinta pirderi sperantelor,in cea ce va indoctrinat marinaru,minciuna,hotie,tupeu si inselaciune.

  4. Mircica tata daca iti faci partid cu tiganul de vanghelie stim ce-ti poate capul,esti un fel de antonescu al pnl-ului!N-o sa mai auda nimeni de tine dupa ce te aliezi cu Gipsy King!

  5. eu cred in M.G. si stiti de ce ??? pt ca , dupa mine , mi se pare om simplu si destept. sau mai pe direct ,cred in el pt ca nu e bogat . suna ciudat , dar ganditi`va ca toti au averi uriase. numai cand aud pe la tv : ” x a fost cercetat pt spaga de sute de mii de euro ” ,,, sute de mii de euro ,,, pfff . si da , toti au averi de nu mai stiu de ei ,,, toti au afaceri cu statul etc … M.G. in schimb nu ! eu cred ca el ar fi printre putinii ramasi ce vor binele Romaniei, este unul dintre putinii politicieni care face politica pe bune , pt adevaratul scop al politicii si nu face politica pt el sau firmele lui . eu sunt mai realist , nu ma intereseaza sau nu are rost sa intram sa dezvoltam doctrine si ideologi . ci strict la asta ma gandesc , la faptul ca a fost si e un om simplu , modest , cistit si corect !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *