Skip to content
Politică

EXCLUSIV Modul penal de organizare din gala Bute, rețetă de succes și pentru Guvernul Ponta? PSnews.ro vă prezintă asemănările izbitoare între schema de finanțare a două evenimente sportive

Modul de finanțare al deja celebrului eveniment sportiv ”Gala Bute” a fost unul care i-a băgat pe Elena Udrea și Rudel Obreja în pușcărie.

Reamintim că Elena Udrea este acuzată de abuz în serviciu de DNA pentru că în perioada in care era ministru al Dezvoltarii si Turismului, în urma incheierii de catre MDRT a unui contract de prestări servicii de promovare a evenimentului sportiv reprezentat de meciul de box de la București al lui Lucian Bute.

Fondurile publice, potrivit procurorilor DNA, ar fi fost utilizate intr-o modalitate interzisa de lege, respectiv pentru finantarea unui eveniment sportiv organizat de catre o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului ar constitui în intregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului. Prin încheierea contractului s-ar fi urmărit, in realitate, asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box mentionate, iar achiziția de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu exista o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparența de legalitate contractului.

Schemă de finanțare a Galei Bute

Ministerul Dezvoltării, condus de Elena Udrea, a cumpărat publicitate în cadrul Galei Bute, organizată Federația de Box prin firma lui Obreja. Sponsorizări au făcut și 10 companii de stat din subordinea Ministerului Economiei, condus de Ion Ariton. Beneficiarul sponsorizărilor era Federația Română de Box, condusă de Rudel Obreja la momentul respectiv, iar beneficiarul real (cel la care au ajuns banii) era firma Europlus, administrată de același Rudel Obreja, cea care a organizat gala Bute.

bute

Schemă de finanțare a meciului de rugby România- Georgia

Un eveniment care ne aduce aminte de Gala Bute a avut loc de curand, mai exact la finalul lunii martie.

Ministerul Tineretului și Sportului a fost partener al Federației Române de Rugby în organizarea meciului România- Georgia din 21 martie. Nu a cumpărat publicitate pentru că este un minister sărac. In schimb, CEC Bank, bancă cu capital de stat, aflată în subordinea Ministerului Finanțelor, a cumpărat publicitate de la Federația Română de Rugby, cea care a organizat meciul de rugby România- Georgia. Alte sponsorizări au venit din partea unor companii private.

rugby

PSnews.ro vă prezintă detalii legate de organizarea unui eveniment sportiv, desfășurat recent în București, care pare să semene cu rețeta aplicată în ”Gala Bute”.

În data de 21 martie 2015 a fost organizat meciul de rugby dintre România și Georgia. Organizator al evenimentului a fost Rugby Europe, iar partener principal a fost CEC Bank. De asemenea, parteneri au fost cei de la Federația Română de Rugby și cei de la Ministerul Tineretului și Sportului.

rugby afis

Pentru a vedea dacă asistăm la o reeditare a Galei Bute, dar sub forma organizării unui meci de rugby, PSnews.ro a transmis, în baza legii 544/2001, solicitări către aceste trei entități pentru a afla rolul și implicarea fiecăreia în organizarea evenimentului sportiv.

Cei de la CEC Bank, care au fost parteneri principali ai evenimentului, la solicitarea noastră de a lămuri dacă a sponsorizat  organizarea meciului de rugby Romania- Georgia din 21 martie, au refuzat să ne ofere vreo explicație, motivând că nu sunt o instituâie care să intre sub incidența legii 544/2001, cea care reglementează accesul la informații publice.

”Referitor la solicitarea dumneavoastra, precizam ca in conformitate cu prevederile OUG nr. 42/2005, aprobata si modificata prin Legea nr. 285/2005 si Legea nr. 237/2006, CEC BANK S.A. este persoana juridica romana, subiect de drept privat, fiind organizata ca banca si functionand potrivit Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale (legea comuna) si OUG nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata, completata si modificata prin Legea 227/2007, cu modificarile si completarile ulterioare (legea speciala).

Pe cale de consecinta, CEC BANK S.A. nu este nici autoritate si nici institutie publica in acceptiunea prevederilor art. 2 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. Mai mult, potrivit art. 111 din OUG nr. 99/2006, informatiile si documentele referitoare la activitatea desfasurata de banca precum si informatiile si documentele referitoare la clientii bancii nu sunt informatii publice (cu exceptia informatiilor publicate pe pagina sa de web si a celor afisate la ghiseele bancii sau facute publice de banca insasi: situatii financiare, informatii publicate in registrul comertului etc.), banca avand obligatia sa pastreze confidentialitatea asupra acestora.

In concluzie, orice informatii despre activitatea desfasurata de banca si/sau despre clientela sa pot fi furnizate exclusiv potrivit art. 113 din OUG nr. 99/2006.”, ne-au transmis cei de la CEC Bank.

Apoi, ne-am adresat celor de la MTS și respectiv celor de la Federația Română de Rugby pentru a ne fi oferită o explicație privind implicarea și modul în  care s-a concretizat calitatea de partener oficial deținută de CEC Bank.

Primul a venit răspunsul celor de la Ministerul Tineretului și Sportului.

Extrem de sec, cei de la MTS ne spun că trebuie să ne adresăm Federației Române de Rugby pentru detaliile pe care le căutăm.

”Referitor la solicitarea dumneavoastra din data de 31.03.2015, va transmitem urmatoarele:

MTS nu are un contract cu CEC Bank. Va rugam sa va adresati direct Federatiei Romane de Rugby pentru alte detalii”, se arată în răspunsul celor de la MTS.

La doar câteva ore distanță, coicidență sau nu, a venit și răspunsul din partea Federației de Rugby. Trebuie spus că față de cei de la MTS și cei de la CEC Bank, reprezentanții Federației Române de Rugby au decis să ofere și câteva explicații, deși au invocat, la fel ca CEC Bank, faptul că FRR este o persoană juridică de drept privat fără scop patrimonial de utilitate publică și că nu se supun legii 544/2001.

Un aspect interesant, potrivit răspunsului oferit redacției PSnews.ro, este acela că scrie negru pe alb că CEC Bank nu a sponsorizat Federația Română de Rugby, dar în schimb aflăm că a cumpărat publicitate în cadrul evenimentului sportiv din 21 martie.

Într-adevăr, nu știm cuantumul sumei plătite pentru a cumpăra publicitate în cadrul acestui eveniment, dar ni se confirmă că s-a întâmplat acest lucru.

”Având în vedere deschiderea Federației Române de Rugby către public, va comunicam că, calitatea de partener principal deținută de CEC Bank S.A. are la bază un contract de prestări servicii publicitate, cu clauză de confidențialitate încheiat cu F.R.R, fapt ce nu ne permite să facem publice date sau elemente ale acestui contract, fără acordul partenerilor.

Mai mult, vă facem cunoscut faptul că, din 2009 și pana în prezent Federația Română de Rugby nu a beneficiat de sponsorizări din partea CEC Bank S.A.”, se arată la punctul 2 din răspunsul oferit de  F.R.R pentru PSnews.ro.

raspuns federatie rugby

Ca o paranteză, trebuie spus, că este inacceptabil, cel puțin din punct de vedere moral, ca CEC Bank (banca de stat) și Federația Română de Rugby să invoce tot felul de articole de lege prin care să ne explice că ei nu intră sub incidența legii 544/2001, deși nu ne pot răspunde la solicitarile noastre. Să fii instituție de stat sau entitate privată, dar de drept public, deci finațată parțial din bani de la bugetul de stat, și să invoci că nu ești autoritate de stat sau regie autonomă pentru a nu oferi un raspuns pentru corecta informare a publicului este cel puțin condamnabil.

Ca să revenim și să ne amimtim că în Gala Bute, MDRT, condus de Elena Udrea, a cumpărat și el publicitate de 2 milioane de euro.

Ca o scurtă comparație, nici Ministerul condus de Elena Udrea nu a făcut nici o sponsorizare către Federația Română de Box, organizator al evenimentului penal ”Gala Bute”, ci a cumpărat publicitate în baza unui contract, la fel cum a făcut și CEC Bank în cazul organizării partidei de rugby din data de 21 martie.

Trebuie spus că din cei trei parteneri principali (CEC Bank, MTS, FRR) doar cei de la CEC Bank puteau, sub o formă legală, să contribuie financiar la organizarea evenimentului sportiv prilejuit de meciul de rugby România- Georgia din 21 martie. Trebuie spus că cei de la MTS, ca orice alt minister, nu au posibilitatea legală să sponsorizeze organizarea unui eveniment sportiv și probabil s-au temut, având în vedere precedentul cu Gala Bute, să cumpere publicitate.

Altfel spus, Gala Bute a fost organizată, în mare parte, din banii oferiți de Ministerul Dezvoltării (instituție de stat), condus de Udrea, prin semnarea unui contract de cumpărare de publicitate, iar meciul de rugby Romania- Georgia a fost și el organizat prin prisma banilor oferiți, printr-un contract de cumpărare de publictate, oferiți de CEC Bank.

Așa arată pe scurt situația până în acest moment. Niște asemănări, mai mari sau mai mici, cu organizarea Galei Bute.

cec partener frr

 

Cine conducerea Federația Română de Rugby, în 2009, când CEC Bank  a devenit partener al FRR

În 2009, când Federația Română de Rugby a reușit să atragă CEC Bank într-un parteneriat, șef al FRR era Alin Petrache, fiul mult mai celebrului Adrian Petrache, cel care era cunoscut, în mentalul public, drept șeful mafiei personale a lui Adrian Năstase și cel care a condus așa numitul trio Petrache- Bittner- Cocoș.

În 2011, printr-un comunicat de presă postat pe site-ul FRR, Petrache anunța că partenerul Principal al Federatiei Romane de Rugby, CEC Bank, va prelungi asocierea cu rugbyul romanesc pentru încă un an.

”Pe langa sprijinul oferit echipei nationale, CEC Bank va deveni Partener Principal al SuperLigii, achizitionand pachetul de promovare de tip Premium. Numele competitiei va fi strans legat de Partenerul Principal, astfel ca, pe modelul competitiilor din strainatate, vom avea SuperLiga CEC Bank.”

Deci, achiziționarea pachetului de promovare de tip Premiun de către CEC Bank înseamnă că Gratian Ghețea, presedintele CEC, a decis să sponsorizeze gras Federația de Rugby.

“A trecut un an de cand am decis sa pornim la drum in acest parteneriat pentru reconstruirea rugby-ului romanesc. Am trait momente frumoase in care echipa Romaniei ne-a adus multa bucurie si ne-a redat mandria de a fi romani. Consideram ca este o datorie de onoare sa mergem impreuna si in acest an si sa comunicam valorile comune ale CEC Bank si FRR in Romania si peste hotare”, a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank, în 2011, la momentul prelungirii contractului.

“CEC Bank este un partener fara de care nu am putea sa ne desfasuram activitatea la parametri normali. Este un an greu dar cu ajutorul CEC Bank vom merge mai departe si pentru acest lucru dorim sa le multumim”, spunea și Alin Petrache la momentul respectiv.

Petrache a condus FRR până în 2014. În 2012, Petrache a devenit deputat PSD și tot în același an și vicepreședinte al Autorității pentru Tineret și Sport.

Apoi, începând cu 2014, Alin Petrache conduce Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Evident, cum altfel, COSR este și el partener al Federației Române de Box, deci parteneriatul instituțional dintre Petrache și Ghețea a continuat.

În decembrie 2014, chiar înainte de Crăciun, CEC Bank a primit din partea Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (C.O.S.R.)  trofeul Romania Olimpica pentru susținerea puternică (financiară) oferită. Pe semne că CEC Bank a plătit sume consistente de bani, în ultimii ani, pentru susținerea Federației de Rugby, conduse până în 2014 de Alin Petrache.

 

Firme cu patroni penali sau arestați, sponsori pentru Federația de Rugby

Situația se complică ceva mai mult, cel puțin din punct de vedere moral, când vedem cine sunt ceilalți parteneri din organizarea meciului de rugby la care ne referim și care, implicit, sunt, pe românește, în aceeași oală cu CEC Bank, MTS și Federația de Rugby.

Astfel, lângă CEC Bank, MTS și FRR regăsim firme ale căror patroni au fost arestați sau în jurul cărora există numeroase suspiciuni.

Prima firmă, care urmează imediat după MTS în ordinea importanței partenerilor, este Straco, firmă controlată de frații Horpoș și un anume Vlad Vameșu, cei care au fost unii dintre ”privilegiații” guvernării PDL, ajungând să fie unii din regii astfaltului. Unul dintre cei doi frați și anume Alexandru Horpoș a fost arestat la finalul lunii decembrie pentru 24 de ore, iar apoi a fost pus în arest la domiciliu.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2011-2013, Alexandru Horpos, Traian Horpos şi Vlad Ionel Vameşu, asociaţi şi administratori ai SC Straco Group SRL, au dispus înregistrarea în contabilitatea societăţii a unor facturi fiscale emise de SC Activ Invest Construct, administrată de Sandu Stancu, ce atestau operaţiuni nereale, aferente executării lucrărilor proiectului Apă Canal Ilfov, cu scopul de a deduce în mod nelegal TVA aferent şi de a reduce cuantumul impozitului pe profit şi dividende, datorate bugetului de stat.

Alexandru Horpoș este și cel care ar fi fost șantajat de Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte al Republicii Moldova.

Apoi îi vedem că pe lista de parteneri pe cei de la Alexander Hotel. Acesta este deținut de un anume Valentin Barbă, văr al Mihaelei Geoană. Interesant este că Valentin Barba a fost component al naţionalei de juniori în anii ’70 și ar avea o avere de 100 de milioane de euro și poate de aici dorința de a finanța evenimente de rugby. Conform Rise Project, vărul soției lui Mircea Geoană, alături de John Rakolta, unul dintre cei mai puternici susținători ai lui Mitt Romney – candidatul republican la președinția SUA, deține uzina MEFIN Sinaia, întreprindere specializată în producţia de pompe de injecţie. Vânzarea MEFIN Sinaia de către statul român a fost făcută, în 2003, către o societate de tip offshore din Cipru: DCI Walbridge Partners Limited, înregistrată la Limassol. Oficial, Gheorghe Barba, vărul Mihaelei Geoană, a fost doar directorul MEFIN Sinaia după privatizare.

Și vicepreședintele PSD, Robert Negoiță este, indirect, sponsor și partener al meciului de rugby România- Georgia. Rin Hotel apare pe lista partenerilor.

Apoi, îi regăsim pe cei de la Coco Rico, firmă controlată de doi Bogdani: Stanca și Gruia. Cele două nu ne spun nimic, dar, potrivit unor dezvăluiri ale celor de la Puterea, cei doi au fost implicați în scandalul creditelor neperformante. Bogdan Stanca, alături de Bogdan Gruia, este unul dintre acţionarii binecunoscutei Avicola Buzău. Această societate pe acţiuni este listată la BVB şi face parte din Grupul CocoRico, holding controlat de… sereleul Aaylex Trading, sereleu deţinut în cote egale de… cei doi Bogdani, Stanca şi Gruia.

Despre Bogdan Stanca  cei de la puterea.ro spun că este un patron desprins din celebrul serial american de aventuri „Incoruptibilii”.

Grupul CocoRico din care face parte şi Avicola Buzău are o mulţime de firme de pe tot palierul industriei producătoare de carne de pasăre, în aşa-numitul sistem integrat: „avicole”, ferme, abator, distribuţie internă şi externă, magazine, parc auto, FNC, marketing etc.

Conform datelor oficiale, Bogdan Stanca este preşedintele CA al Avicola Buzău. Dar pentru că are multă putere de muncă, Stanca este şef şi peste firmele Aaylex Trading, Aaylex Distribution, Aaylex Prod, Aaylex Fresh, Aaylex Management şi Avis Lipia. Şi, desigur, acţionar.

Un aspect interesant este acela că Avicola Buzău SA, cu o cifră de afaceri anuală de cam 42 de milioane de euro, a înregistrat un profit de abia depășește 70.000  de euro.

De asemenea, pe lista de parteneri ai evenimentului sportiv la care ne referim găsim și Primăria Sectorului 1 și respectiva Primăria Capitalei, dar și alte instituții de stat precum Agerpres și TVR.

Ca o paralelă, așa cum pe lista de parteneri în organizarea partidei de rugby România- Georgia regăsim o serie de instituții de stat (încă nu știm în ce a constat calitatea de partener pe care Primăria București și cea a sectorului 1 au avut-o  în organizarea acestui eveniment), știm că așa s-a întâmplat și în Gala Bute, unde, potrivit DNA, regăsim nu mai puțin de 10 companii de stat, aflate în subordinea ministerului Economiei care au sponsorizat  organizarea evenimentului de box. Într-adevăr, în gala Bute vorbim de contracte de sponsorizare și cumparare de publicitate, în evenimentul prilejuit de meciul de rugby regăsim doar, până în acest moment, contracte de cumpărare de publicitate (din partea CEC Bank) și de sponsorizare din partea unor companii private.

Nu ne gândim că este tocmai ceva ilegal în organizarea meciului de rugby la care ne-am referit, ci doar tragem un semnal de alarmă legat de modul în care firme cu patroni penali sau care ar putea ajunge oricând în fața procurorilor, sunt parteneri, alături de instituții publice și CEC Bank în organizarea unor evenimente sportive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *