Skip to content
Politică

EXCLUSIV Nicușor Constantinescu, președintele ILEGAL al Consiliului Județean Constanța?

De aproximativ nouă luni Consiliul Județean Constanța nu are președinte. Șeful suspendat al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, ar fi trebuit demis din funcție încă din luna iulie al acestui an, cel puțin asta reiese din legea 215/2011 privind administraţia publică locală.

Nicușor Constantinescu a plecat în 23 ianuarie 2014 în SUA pentru a se trata de cancer. Deși, inițial, președintele suspendat al CJ Constanța nu a avut voie să părăsească țara în perioada respectivă deoarece se afla sub control judiciar, după ce a fost reținut 24 de ore, procurorii anticorupție i-au dat voie să plece din România. Și de atunci Nicușor Constantinescu nu s-a mai întors. Astfel, acesta este acuzat că de mai bine de opt luni de zile nu și-a mai exercitat funcțiile, motiv pentru care ar fi trebuit demis.

Potrivit legii 215/2001 a administrației publice locale, articolul 72, alin. 2, lit. d) ”mandatul de președinte încetează de drept în cazul imposibilității exercitării mandatului pe o perioadă mai mare de șase luni consecutive cu exceptia cazurilor prevazute la Art. 77 alin. (2);”.

”Art 77. alin. (2) Mandatul se suspenda de drept numai in cazul in care acesta a fost arestat preventiv. Masura arestarii preventive se comunica de indata de catre parchet sau de instanta de judecata, dupa caz, prefectului care, prin ordin, constata suspendarea mandatului”.

În momentul acesta Nicușor Constantinescu este suspendat, din data de 11 august.

”Având în vedere comunicarea Curţii de Apel Bucureşti înregistrată la Prefectura Constanţa, cu nr. 7988/11.08.2014 a dispozitivului Încheierii Curţii de Apel Bucureşti nr. 588/07.08.2014, prin care a fost înlocuită măsura controlului judiciar cu măsura arestării preventive pentru 30 de zile a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinscu, luni, prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi, a emis ordinul prin care se constată suspendarea de drept a mandatului şefului CJ Constanţa, până la încetarea măsurii arestării preventive. Compartimentul controlul legalităţii actelor şi contencios administrativ va comunica prezentul ordin lui Nicuşor Daniel Constantinescu, Consiliului Judeţean Constanţa şi Secretarului General al Judeţului”, se arată în comunicatul Prefecturii Constanţa din data de 11 august 2014.

Deci în data de 23 ianuarie Nicușor Constantinescu a părăsit țara. În data de 23 iulie, după șase luni consecutive în care acesta nu și-a exercitat funcția, Nicușor Constantinescu trebuia demis de prefectul județului Constanța, însă acest lucru nu s-a întâmplat nici după aproape nouă luni.

Întrebarea care se impune în acest caz este de ce nu a fost demis Nicușor Constantinescu.

Contactat de PSnews.ro, prefectul de Constanța a declarat că nu a primit niciun act de la Consiliul Județean prin care se cere demiterea din funcție a lui Constantinescu.

”Nicușor Constantinescu nu este demis pentru că Prefectura Constanța nu a primit niciun element care să ducă la un ordin către eliberarea din funcție a președintelui Consiliului Județean”, a declarat pentru PSnews.ro, prefectul județului Constanța, Radu Volcinschi.

Potrivit sursei citate, Consiliul Județean Constanța trebuia să transmită Prefecturii faptul că Nicușor Constantinescu nu și-a îndeplinit atribuțiile de președinte timp de șase luni consecutive.

Cu toate acestea, Nicușor Constantinescu nu este demis din funcție, însă este suspendat. Astfel, chiar dacă se întoarce în țară acesta nu se va mai putea întoarce la muncă, iar CJ Constanța va rămâne în continuare fără președinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *