EXCLUSIV Noi calcule pentru prezidențiale: De ce nu o exclude PDL pe Monica Macovei?

Surse din cadrul PDL au dezvăluit, în exclusivitate pentru PESURSE.RO, un scenariu care aruncă în aer scena politică din România.

Conform informațiilor primite, actualul prezidențiabil al PNL ar urma să aibă confruntarea finală cu ANI, chiar în primele zile ale campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, care va începe oficial pe data de 2 octombrie.

”Iohannis e foarte posibil să aibă procesul cu ANI la sfârșitul lui septembrie- începutul lui octombrie, când campania deja a început și nu mai putem depune candidaturi. Dacă ne uităm peste deciziile ANI în spețe asemănătoare cu cea a lui Iohannis este foarte probabil să piardă procesul cu ANI și să fie declarat incompatibil. În situația aia, noi (n.r.: referindu-se la Alianța Creștin Liberală formată din PNL-PDL) ce facem? Rămânem fără prezidențiabil, ceea ce nici nu vreau să îmi imaginez ce ar putea însemna”, a precizat unul din liderii PDL.

Aceeași sursă ne-a precizat că în situația în care Iohannis va fi declarat incompatibil, scenariul de lucru de avarie dezvăluit ne indică faptul că PDL joacă pe 3 canale..

1. Scenariul cel mai probabil- Iohannis declarat incompatibil, Macovei în rolul de ”salvatore della patria”

” Lucrăm pe 3 canale. Primul și probabil cea mai probabilă soluție o să fie atunci Monica Macovei, mai ales că Băsescu s-a distanțat deja de ea, cel puțin public, ceea ce trebuie să recunoaștem că ne-ar putea ajuta la nivel mediatic. Mai ales că aseară Băsescu practic s-a dezis definitiv de Macovei, atacând-o dur de tot. Eu am apreciat mai ales că până la urmă Macovei a rămăs în partid, în PDL, nu a virat către partidul lui Udrea (n.r.: referindu-se la PMP). Eu aș fi fost de acord să o fi băgat și în sondaje. Nu ne costa nimic. Ea (n.r.:referindu-se la Monica Macovei) avea dreptate că s-a schimbat contextul (n.r.: refrindu-se la decizia de a fi făcut fuziunea) și că Predoiu era practic prezidențiabilul PDL, nu al PNL-PDL.”, a explicat unul din parlamentarii PDL.

Totul are o logică. Orice partid zdravăn la cap ar fi trebuit să o excludă pe Macovei în secunda doi după ce și-a anunțat candidatura la prezidențiale. Noi nu am exclus-o (n.r.: referindu-se la PDL) și am întrebat și eu în stânga și-n dreapta ce se întâmplă. Mi s-a răspuns sec: avem soluții de avarie”, a mai precizat aceeași sursă.

2. Independentul și ”liberalul” Meleșcanu îi ia locul lui Iohannis

”Al doilea scenariu la care ne gândim este să îl sprijinm pe Meleșcanu. Poți să împachetezi ușor un mesaj în fața electoratului de susținere a lui Meleșcanu. A fost membru marcant al PNL, are o uriașă experiență în politica externă și este genul de politician împăciuitor, mediator, are notorietate foarte mare, chiar mai mare decât cea a lui Iohannis și nu în ultimul rând ar fi un candidat de temut pentru că are informații de altă natură. Plus că este apreciat la nivel internațional”, ne-a dezvaluit aceeasi sursa.

3. Cel mai puțin probabil scenariu, dar luat în calcul: Udrea susținută de PNL-PDL-PMP- Băsescu în lupta cu Ponta și PSD

”Va fi cel mai greu de acceptat, dar în caz de forță majoră o să facem și asta, este să trecem de partea Elenei Udrea și să ne împăcăm cu Președintele (n.r.: referindu-se la Traian Băsescu). O sa fie mult mai greu să prezentăm românilor cum ne-am răzgândit în privința Elenei Udrea, dar până la urmă trebuie să facem orice să împiedicăm pe Ponta și PSD să preia puterea totală în România.

Dar ce e cel mai important într-o astfel de posibilitate e că în jurul ei (n.r.: referindu-se la Udrea) putem avea cu adevărat o dreaptă întregită, nu UNITĂ, întregită. Cu o dreaptă întregită îl bați pe Ponta, altfel nu mai pupăm la guvernare până în 2020. La asta se vor gândi cu toții”, a mai dezvăluit aceeași sursă, în exclusivitate pentruPESURSE.RO.

În contextul în care Iohannis ar urma să fie declarat incompatibil în luna octombrie, o mașinațiune politică prin care potențialii prezidențiabili ai ACL, Mihai Răzvan Ungureanu sau Cătălin Predoiu, să poată să îl îlocuiască pe Iohannis în cursa prezidențială, ar deveni practic imposibilă. Termenul de depunere a candidaturii la prezidențiale, conform unei hotărâri de guvern, este cu 45 de zile înainte de duminica alegerilor. Ceea ce înseamnă că cei care doresc să intre în bătălia prezidențială trebuie să își depună candidatura și semnăturile până în data de 17 septembrie.

Astfel, scenariul prezentat de liderul PDL prinde tot mai mult contur dacă este să analizăm situația Monicăi Macovei și cum această rămâne totuși în partid, deși se plasează complet în afara partidului. Apoi dacă ne uităm spre ziua de ieri, când pozițiile și mesajele publice ale liderilor PDL și PNL s-au axat întru-totul pe Victor Ponta și PSD, Elena Udrea fiind practic menajată în ceea ce privește atacurile, ne demonstrează veridicitatea unui astfel de scenariu. De Meleșcanu nu am auzit încă nimic și foarte probabil nici o să auzim în perioada următoare. În schimb, rămâne să aflăm dacă PDL și PNL vor face eforturi în strângerea de semnături pentru actualul șef al SIE, dar totul ne facem să credem că creștin- liberalii se vor mobiliza serios în vederea strângerii celor 200.000 de semnturi pentru Meleșcanu.

Ce spune statutul PDL cu privire la situația Monicăi Macovei

Art. 23 – (1) Membrilor Partidului Democrat Liberal care nu respecta legile tarii, Statutul, Programul politic, regulamentele sau celelalte documente ale partidului, deciziile si hotararile organismelor de conducere ale partidului, Codul etic al membrului PDL precum si celor care prin inactivitate politica, conduita negativa, declaratii sau activitati provoaca daune partidului, li se poate aplica, dupa gravitatea faptei, una din urmatoarele sanctiuni:

(a) atentionare;
(b) avertisment;

(c) suspendarea pe anumite termene a unor drepturi sau prerogative in interiorul partidului, inclusiv din functiile detinute;

(d) suspendarea pe anumite termene a calitatii de membru; in cazul arestarii preventive, suspendarea se aplica de drept; BPN ia act de suspendare in prima sa sedinta;

(e) demiterea din functii ocupate in structura partidului;

(f) retragerea sprijinului politic pentru functii dobandite prin sustinerea partidului;

(g) excluderea din partid.

(2) Sanctiunea excluderii unui membru din Partidul Democrat Liberal se poate hotari,

de catre organismele competente, numai in urmatoarele situatii:

(a) a incalcat grav si in mod repetat prevederile Statutului, aducand atingere valorilor

si principiilor stabilite prin Programul politic al partidului;

(b) a incalcat hotararile organismelor de conducere ale partidului si, prin aceasta, a adus

prejudicii majore indeplinirii unor obiective politice importante;

Aceste prevederi statutare ne indică foarte clar faptul că Monica Macovei se plasează complet în afara partidului. Titulatura de candidat independent este practic oficializarea faptului că Monica Macovei se ”califică” în prevederile statutare care prevăd excluderea unui membru din partid. Totuși, acest lucru nu se întâmplă, iar liderii partidului amână această decizie.

În acest context, întrebarea firească este una singură: De ce nu este exclusă candidatul INDEPENDENT Monica Macovei?

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL