Skip to content
Politică

EXCLUSIV Nori negri la orizontul PSD. Previziunile sumbre ale unui eurodeputat. Cum poate ieşi partidul din menghina ultimei perioade

Nori negri la orizontul PSD. Previziunile sumbre ale unui eurodeputat. Cum poate ieşi partidul din menghina ultimei perioade

Europarlamentarul social-democrat Cătălin Ivan a mărturisit, pentru PSnews.ro, că nu vede deloc cu ochi buni situaţia apărută în partid după pierderea alegerilor prezidenţiale şi agravată de problemele cu DNA ale premierului Victor Ponta, absenţa acestuia din ţară şi, mai ales, tensiunile din coaliţie generate în special de votul privind numirea lui Mihai-Răzvan Ungureanu la conducerea SIE.

Politicianul a atras atenţia că partidul se află în cea mai proastă situaţie din 1990 până în prezent.

El a reclamat, totodată, „şantajul neîncetat” la care PSD este supus din partea prim-ministrului interimar Gabriel Oprea.

„PSD se află, în acest moment, în cea mai proastă situaţie de la înfiinţare. Niciodată nu s-a confruntat cu o criză mult mai gravă decât cea de acum, cu nemulţumiri foarte puternice în teritoriu, cu o lipsă de viziune şi de direcţie la centru, cu liderul partidului fugit în străinătate, cu o guvernare care este permanent pusă sub semnul întrebării de şantajul neîncetat făcut de Gabriel Oprea, cu un preşedinte de partid care a pierdut alegerile atât de clar în noiembrie 2014 şi a refuzat să-şi dea demisia. Niciodată PSD-ul nu s-a confruntat cu o situaţie mai dificilă şi este cu atât mai dificilă cu cât mai sunt câteva luni până la alegerile locale.

Când am pierdut alegerile prezidenţiale în 1996 şi am stat în opoziţie atâţia ani de zile, PSD a fost un partid unit, un partid puternic, cu dezbateri interne, cu o direcţie foarte clară. Nu s-a pus atunci problema de identitate, de viitor… Acum, e un partid care pare a fi în disoluţie, lipsit de leadership, de viziune, de direcţie… Nu ştie nimeni în ce direcţie vom merge, ce avem de făcut. Ştim doar că avem un preşedinte care a fugit în străinătate, care ne-a adus în situaţia în care suntem acum şi căruia nu îi pasă absolut deloc de partid, ci doar de propria piele”, s-a plâns Ivan.

Chestionat ce soluţii vede pentru ieşirea partidului din impas, el a indicat demisia lui Victor Ponta şi organizarea cât mai rapidă a unui congres extraordinar, pentru alegerea unei direcţii şi, mai ales, a partenerilor de coaliţie.

„Victor Ponta trebuie să-şi dea demisia de la partid şi să organizeze un congres extraordinar cât mai repede. Deja este foarte târziu. Singura soluţie este un congres în care membrii de partid să poată să-şi spună punctul de vedere şi să poată să aleagă dintre mai multe variante. Ar trebui să fie o dezbatere până atunci, de 2-3 săptămâni, o lună, pe diferite platforme, diferite viziuni, şi să hotărâm cu toţii, într-un congres, cu cine şi în ce direcţie vrem să mergem. Şi apoi, bineînţeles, tot partidul se va alinia direcţiei respective şi măcar vom fi coerenţi, vom avea o logică şi o conducere”, a detaliat europarlamentarul.

Întrebat pe cine vede ca posibil succesor al lui Ponta la şefia PSD, Cătălin Ivan s-a arătat sceptic cu privire la existenţa unor doritori în acest sens.

„Eu sunt curios cine ar mai vrea acum să conducă partidul, având în vedere situaţia în care se află şi provocările imediate: alegerile locale şi alegerile parlamentare de anul viitor. Nu ştiu. Eu sper să fie cât mai multe platforme, cât mai multe idei, o dezbatere cât mai aprinsă şi apoi membrii de partid să decidă. Nu am niciun nume”, a conchis Ivan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *