Skip to content
Politică Video

EXCLUSIV Norica Nicolai, despre formarea unei noi majorități: „În spatele deciziilor stau diverse interese. Ce fel de interese, vom vedea” (VIDEO)

Invitatul interviurilor video PSnews.ro din această săptămână este europarlamentarul și vicepreședintele ALDE, Norica Nicolai.

În contextul unui nou Guvern liberal, Norica Nicolai a discutat în cadrul interviului video PSnews.ro despre moțiunea de cenzură pregătită de liberali, despre șansele ca Guvernul Ponta să cadă și despre formarea unei noi majorități.

Norica Nicolai a punctat că în momentul de faţă nu face parte din leadership-ul formal al noului Partid Naţional Liberal, precizând însă că în Camera Deputaţilor coaliţia social-democrată are o majoritate destul de stabilă şi greu de surmontat, cel vulnerabil fiind Senatul, dar că s-a văzut că ultima testare a majorităţii parlamentare, care a însemnat votul pentru judecătorul Curţii Constituţionale, nu a permis PNL-ului să preia această poziţie decisivă.

Citește și: EXCLUSIV Interviu Norica Nicolai, atac fără precedent la adresa miniștrilor din cabinetele PDL: ”Văd că DNA îl reface în altă încăpere, adică în structurile carcerale.” (VIDEO)

Vicepreședintele ALDE a transmis că  pe termen scurt, adică pe termen de o luna, două, trei, nu vede o formulă care să ducă la răsturnarea guvernului foarte curând, afirmând că deocamdată suntem într-o formulă relativ stabilă.

Citește și: EXCLUSIV Important lider PNL, despre viitorul premier: „Eu pe Cătălin Predoiu nu-l consider o variantă” (VIDEO)

Totodată, europarlamentarul Norica Nicolai a declarat, privind negocierile „bob cu bob” care au loc în Parlament, că e o negociere de tradiție, precizând că negocierile așa se fac și că nu se poate vorbi de ideologie. Aceasta a transmis că în spatele deciziilor stau diverse interese și ce fel de interese vom vedea, punctând că între interes şi constrângere se joacă această negociere.

Vezi aici interviul integral: EXCLUSIV Interviu Norica Nicolai, despre România (VIDEO)

Reporter: Încă de la începutul acestui an, liderii PNL  au anunţat că plănuiesc să depună moţiunea de cenzură pentru dărâmarea Guvernului Ponta. Care este părerea dumneavoastră, are PNL şanse să obţină majoritatea parlamentară la momentul actual?

Norica Nicolai: Trebuie să vă spun că în momentul de faţă nu fac parte din leadership-ul formal al noului Partid Naţional Liberal. Sigur, pot să înţeleg dorinţa de a ajunge la guvernare, firească pentru orice partid politic. Aşa cum arată, însă, peisajul parlamentar, în Camera Deputaţilor coaliţia social-democrată are o majoritate destul de stabilă şi greu de surmontat. Vulnerabil este Senatul, dar am văzut că ultima testare a majorităţii parlamentare, care a însemnat votul pentru judecătorul Curţii Constituţionale, nu a permis PNL-ului să preia această poziţie decisiv. Sigur, în România toată lumea îşi doreşte să preia puterea, dar nimeni nu prea spune pentru ce o doreşte şi ce vrea să facă cu ea. Ar fi nevoie, înainte de o moţiune de cenzură, de un răspuns de viziune foarte bine argumentat. Ştim ce hibe are Guvernul Ponta, ştim şi ce plusuri are, Codul Fiscal după părerea mea este un plus, va mai trebui cumva reglementat în interiorul proiectului de lege, dar este un proiect de viziune absolut necesar României şi eu cred că trebuie adoptat cât se poate de repede, deci până în vara, pentru că anul fiscal 2015 să pornească pe alte baze bugetare şi ar fi o şansă majoră pentru România, care are în momentul de faţă, în opinia mea, destul de multe probleme economice, chiar dacă ele nu se clamează şi trăim în continuare din bucuria care ne-o dau cifrele statistice. Economia reală arată cu totul altfel, mai ales în actuală conjunctură. Sigur, probabil va fi un proiect care va fi urmărit de liderii PNL. Nu îl văd foarte rapid îndeplinit. Cert este că, cel puţin în perioada actuală, România are nevoie de stabilitate şi de instituţii care să creeze aparenţa că funcţionează, pentru că eu am, aproape convingerea, că în România în momentul de faţă nu prea mai funcţionează foarte multe instituţii.

Reporter: Cum apreciaţi faptul că liderii PNL efectiv negociază majoritatea „bob cu bob” în Parlament, parlamentar cu parlamentar?

Norica Nicolai: E o negociere de tradiţie. Să ştiţi că dacă ne uităm înapoi, la maniera în care s-au făcut guvernele, din 2004 încoace, tot despre negocieri „bob cu bob” a fost vorba. Să ne amintim de 2004 „soluţia imorală”, care a permis fostei Alianţe DA să preia guvernarea, apoi guvernele de după 2009. Negocierile aşa se fac, sunt fie trocuri politice, pentru că nu putem vorbi de ideologie, ar fi ridicol să considerăm că sunt persoane care nu se mai regăsesc în ideologii, doctrine şi în limbajul unor partide şi atunci le părăsesc. În spatele deciziilor stau diverse interese. Ce fel de interese, vom vedea.

Reporter: Ce fel de interese?

Norica Nicolai: Nu avansez eu în momentul ăsta mai multe posibilităţi. Dar între interes şi constrângere se joacă această negociere. Pot să o înţeleg, numai că asta nu înseamnă o democraţie aşezată. Dacă ne uităm în statele europene unde sunt şi opoziţii puternice, nu se prea întâmplă schimbări de majorităţi parlamentare pe parcursul mandatului. De regulă se respectă votul popular care a creat şansa unui partid de a ajunge la guvernare. La noi, însă, fluiditatea morală e o regulă şi atunci ne putem aştepta la negocieri „bob cu bob”. Numai că acestea sunt, din punctul de vedere al PNL, dacă se duc prea aproape de alegerile din 2016, s-ar putea să fie lipsită de interes. Însă, cred că cea mai mare vulnerabilitate a guvernului Ponta este PSD și ceea ce se întâmplă în PSD în momentul de faţă.

Reporter: Deci spuneţi că problema cea mare nu o reprezintă liberalii, ci însuși PSD.

Norica Nicolai: Demersurile liberalilor le putem considera dintr-un anumit punct de vedere fireşti, dar ceea ce văd în PSD, mai ales în drama asta care se joacă public de ceva vreme încoace, cred că nu va rămâne fără consecinţe în cadrul acestui partid.

Reporter: Apropo de PSD, preşedintele vechiului PNL, Alina Gorghiu, a declarat, în urmă cu aproximativ o lună, că nu negociază venirea unor parlamentari în PNL, nu se acceptă traseişti. Dar totuşi găsesc drumul spre a crea o nouă majoritate cu parlamentarii din partea domnilor Mircea Geoană – Marian Vanghelie, tandemul dumnealor. Vor veni şi dumnealor la guvernare alături de PNL?

Norica Nicolai: Cred că Mircea Geoană, care îşi doreşte tot timpul o poziţie de putere în ţară asta şi ale cărui orgolii sunt nemăsurate, deşi rezultatele nu le prea justifică, nu îi justifică orgoliile, şi-ar dori cu siguranţă să fie prezent într-o formulă de guvernare.

Reporter: Dar PNL?

Norica Nicolai: PNL probabil că dacă va avea nevoie de mai multe voturi în Parlament pentru a prelua puterea, este posibil să accepte acest tip de alianţă. Însă pe termen scurt, adică pe termen de o luna, două, trei, eu cel puţin nu văd o formulă care să ducă la răsturnarea guvernului foarte curând. Foarte curând nu o văd. Deocamdată suntem într-o formulă relativ stabilă.

Reporter: Co-preşedinţii Alina Gorghiu şi Vasile Blaga au afirmat că perioada ar fi martie – aprilie pentru depunerea unei moţiuni de cenzură, astfel încât să fie şi de succes.

Norica Nicolai: Sigur, asta înseamnă că şi-au mai dat un termen de o lună pentru a-şi asigura o majoritate parlamentară, după Paşti, pentru că toate loviturile acestea de imagine politică se adresează unui public care în perioada aceea, în opinia mea, nu va fi foarte interesat de ce se întâmplă pe scena politică şi, probabil, vor încerca o lovitură, o moţiune de cenzură. Nu ştiu care va fi subiectul. Trebuie să fie însă unul solid, serios, şi după aceea, dacă ea ar reuşi, am intra în vară cu o formulă de negociere a unui Guvern, pentru că, cu siguranţă, vor trebui să fie şi alte forţe politice alături de PNL.

Reporter: PNL ar trebui să intre la guvernare în perioada următoare sau ar trebui să aştepte alegerile din 2016?

Norica Nicolai: Eu îmi permit să fiu eu, aşa cum mi-am permis întotdeauna, pentru că nu sunt purtătorul unui mesaj de partid. Ceea ce voi spune este strict opinia mea. Cred că dacă privim puţin detaşat ce se întâmplă în politica românească, ar trebui să înţelegem că toate partidele prezente în momentul de faţă, vizibile în plan politic, au o problemă majoră de credibilitate. Unele trăiesc prin simpatia care este adresată unor lideri, dar trebuie să realizăm că această simpatie este fluidă şi românii sunt suficient de inteligenţi să nu lungească foarte mult speranţa atunci când speranţa nu le aduce nimic în buzunare. Să ne amintim de Traian Băsescu şi de cotele lui imense de popularitate la început şi de modul în care acestea s-au prăbuşit. E nevoie, de fapt, de un alt tip de abordare al politicii pentru că, principalul atac public este asupra leadership-ului românesc, nu numai, şi în Europa sunt probleme de leadership şi în Statele Unite au şi ele o problemă majoră de leadership, din moment ce se vehiculează acolo doar două nume de politicieni care ar putea candida la preşedinţia Statelor Unite, dna Clinton şi Bush Jr., înseamnă că şi americanii au o ….

Așa că 2016 poate fi a numerelor surpriză. Mă refer la faptul că s-ar putea ca niciunul din partidele pregnante, în momentul de față, in viața publică să nu aibă un succes electoral apt să-i dea și garanția guvernării. M-am uitat în foarte multe state europene cu democrații așezate, nu balcanice și fluide cum e democrația românească. Foarte aproape e Grecia de noi, o țară cu apucături destul de bizantine, așa cum avem și noi și în care marile partide istorice care au împărțit puterea în 20 de ani au eșuat în fața unei forțe politice de extremă stângă, care a câștigat, nu neapărat cu un discurs populist, eu nu l-aș caracteriza ca fiind un discurs populist, ci cu un discurs de revoltă și de lehamite pentru un mod de a face politică tradițional care se pare că e în pragul falimentului.

2 comentarii la “EXCLUSIV Norica Nicolai, despre formarea unei noi majorități: „În spatele deciziilor stau diverse interese. Ce fel de interese, vom vedea” (VIDEO)

  1. Doamna,despre ce consecventa vorbesti?D-ta esti consecventa când iti convine;ramanerea in ALDE este justificata de functia obtinuta.Unde este consecventa când vine vorba de promisiunile elctorale pe care d-ta le-ai facut in Ardeal?Este benefic pt d-ta sa te rupi de cei care te-au sustinut in campanie pt ca in acest fel nu mai ai nicio raspundere materiala.Ti-am facut campanie si am muncit pt d-ta pe banii nostri iar acum toate promisiunile d-tale s-au evaporat.

  2. Mai ,capusa vesela, daca ai facut campanie inseamna ca ai facut pentru PNL si ALDE, nu pentru PDL si PPE!Daca vrei rasplata materiala, du-te la Boc si Blaga, o sa primesti din plin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *