Skip to content
Politică

EXCLUSIV Ordonanță controversată plănuită de ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ce ar urma să fie adoptată vineri. Ce încearcă acesta să își treacă în subordine

" "

După ce joi a izbucnit un adevărat scandal public privind bugetul parchetelor din România, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, plănuiește o nouă măsură controversată în preajma adoptării noului buget al României.

Mai precis, ministrul Eugen Teodorovici vrea sa treaca cu orice pret in subordinea sa AM POS Transport si AM POS Mediu fara a consulta in prealabil opinia publica, ong-urile de profil si societatea civila, ingradind astfel specificitatea acestora si numirea lor la ministerele de resort.

" "
" "

Acesta masura ar putea crea un adevărat dezechilibru la nivelul celor doua autoritati intr-o perioada in care absorbtia fondurilor este o adevărată prioritate pentru Guvern. Până în acest moment, Guvernul a reușit să absoarbă doar 47% din fondurile europene alocate României.

Masura trecerii AMPOST si AM POS Mediu vine dupa ce din martie MFE a preluat si autoritatile de management pentru POSDRU si POS CCE, lucru care nu s-a dovedit a fi, în niciun caz, o măsură bun augur pana in prezent, deoarece, cel putin in cazul POSDRU a generat intarzieri majore la plati.

Domeniul POS Mediu și cei care au răspuns de acest segment au fost public criticate, în urmă cu câteva luni, de Teodorovici. Șeful Fondurilor Europene preciza în luna iunie a acestui an că absorbtia fondurilor in cadrul POS Mediu, mai ales pe partea de reabilitare a retelelor de apa, este una slabă.

„Sunt nemultumit, pentru ca nu suntem un minister care finanteaza doar un sector sau altul, ci noi finantam cu fonduri europene toate proiectele necesare Romaniei. In domeniul programelor de reabilitare a apei sunt multe situatii in care nu au fost respectati termenii contractuali. Din pacate, banii europeni nu sunt utilizati corespunzator”, spunea Teodorovici în luna iunie.

„Din 247 milioane euro ceruti de Romania pentru 2014, au fost utilizati 134 milioane de euro pe tot POS Mediu. Un total de 700 de milioane de euro trebuie cheltuiti pe facturi, in acest an, pentru a evita riscul de pierdere automata. Pentru 2015, trebuie cheltuite 2,3 miliarde de euro, la care se adauga cofinantarea aferenta, deci suma este mult mai mare. Din 41 de operatori, avem doar 13 contracte decontabile pe SEAP, 15 sunt intarziate, iar 17 se afla inca la structura de management a POS pentru aprobare. Aceasta inseamna ca cel mai devreme in primavara anului 2017 vom putea avea primele plati pe lucrari”, mai spunea atunci ministrul Fondurilor Europene.

Acum Teodorovici a găsit rezolvarea acestei absorbții și anume să propună spre adoptare un OUG prin care să își treacă în subordine acest segment POS Mediu.

Totuși, într-o problema atat de importanta, Teodorovici nu a organizat niciun fel de consultari publice serioase. Ne intrebam oare de ce atata graba si de unde atata stiinta concentrata intr-un singur minister in conditiile unei crize majore de specialisti.

Poate că Teodorovici, sporindu-și atribuțiile și mai ales înmulțind banii pe care îi controlează, încearcă să își găsească  și el un loc pe scena miniștrilor cu greutate. Până în acest moment a fost un ministru lipsit de vizibilitate.

Proiectul de lege controversat prin care ministrul Fondurilor Europene va încerca să își treacă în subordine AM POS Transport si AM POS Mediu ar urma sa se publice vineri.

Mai trebuie precizat că Ministerul Fondurilor Europene va fi unul din ”câștigătorii” bugetului pe 2015, urmând să primească considerabil mai mulți bani și va avea un buget de 1,76 miliarde lei, mult peste nivelul de 166,37 milioane lei alocat pentru 2014.

PSnews.ro vă prezintă în exclusivitate proiectul de Ordonanta de Urgentă elaborat de Teodorovici.

Vezi aici Ordonanța Integrală elaborată de Teodorovici.

" "

4 comentarii la “EXCLUSIV Ordonanță controversată plănuită de ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ce ar urma să fie adoptată vineri. Ce încearcă acesta să își treacă în subordine

  1. Ce e asa de greu de inteles? Bai ce rai sunteti, consumatiile din Fratelli trebuie „sustinute” de undeva, doar nu ati vrea sa vina cu bani de-acasa …
    Oare Comisia Europeana ce zice? Dar sutele de ONG-uri pe care dom’ ministru nu le baga in seama, unde sunt?

    Hopa, stati ca am citit si documentul anexat. D-l Dandy vrea sa desfiinteze UCVAP? Pentru cei care nu stiu, UCVAP inseamna „Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice”. Isi mareste tarlaua in paralel cu desfiintarea organismului care verifica achizitiile publice? Ce tare joaca baiatu’ …

  2. Cand aveam senzatia ca „ne-am luat tara inapoi” aflam ca de fapt tupeul politrucilor este mai mare ca oricand. Cum sa muti ditamai POS Mediu, de la ministerul la cere este logic sa apartina la ministerul unui dandy, pentru ca individul sa faca tot felul de manarii care sa umple conturile acolitilor, si asta fara nicio urma de transparenta?!

  3. Teodorovici este un papitoi incompetent si corupt, incearca sa-si acopere incompetenta prin aroganta, ca multi de teapa lui. Nu-i OK deloc cu POS Mediu, ce si cum finanteaza, dar daca trece la Teodorovici nu poate fi decat mai rau. Oricum, raul mare deja sa facut prin faptul ca pe perioda urmatoare nu vom mai avea un POS Mediu ci un POIM, program cu tenta stalinista, in care natura este a 50-a roata la caruta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *