Skip to content
Politică

EXCLUSIV Ovidiu Raeţchi, hipsterul dedulcit la banul public, se vrea primar la Sectorul 5

PSnews.ro continuă seria dosarelor politicienilor care şi-au exprimat intenţia să candideze pentru Primăria Capitalei şi primăriile de sectoare. În prezenta ediţie, vă prezentăm cazul lui Ovidiu Raeţchi, deputat PNL de Diaspora.

CITIŢI ŞI: EXCLUSIV Cristian Rizea: Ferrari, Monte Carlo și termen în justiție pe 7 octombrie. Rizea primar la Sectorul 5?

Mai tot politicianul se plimbă. Raeţchi să fie mai fraier?

Absolvent, în 2002, al Facultăţii de Ştiinţe Politice de la SNSPA, unul dintre „lupii tineri” ai politicii româneşti este pe cât de radical anti-Ponta, pe atât de traseist. Începându-şi cariera politică în 2002, la 23 de ani, în calitate de consilier (potrivit CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor), Ovidiu Raeţchi a activat la cabinetul deputatului Corneliu Ciontu (conform jurnalistului Silviu Mănăstire, citat de b1.ro). Ciontu a fost şi el un migrator, după cum putem vedea pe cdep.ro: deputat PRM din 1996 până în 2004, politicianul a fost reales pe listele aceluiaşi partid în a treia sa legislatură, dar, în 2005, a fost dat afară cu scandal din partid de Corneliu Vadim Tudor, cu care s-a luptat pentru şefia formaţiunii. În 2007, deputatul a intrat în Partidul Conservator şi, în acelaşi timp, consilierul său, Ovidiu Raeţchi, a pătruns în anturajul lui Dan Voiculescu (fondatorul PC). În acel moment, tânărul politician a făcut ochi la marea politică, dar partidul pe lângă care s-a învârtit i-a adus deservicii de imagine şi eticheta de „om al mogulului Voiculescu”.

CV-ul lui Raeţchi de pe cdep.ro dă de înţeles că el a intrat în PC în 2012, dar, mai jos, în acelaşi document, citim:

„Activitate civică:

– Preşedinte «Tineri în Acţiune», 2007;

– Preşedinte FACIAS, 2008;

– Preşedinte Platforma Civică, 2011”.

Dacă „Tineri în Acţiune” era (încă este? ONG-ul nu are un site funcţional) un fel de organizaţie de tineret a celor din Partidul Conservator, FACIAS (Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului) a făcut ceva istorie pe vremea cabinetelor PDL, când vajnicul Raeţchi dădea în judecată diverşi guvernanţi portocalii, cele mai răsunătoare cazuri fiind cel al guvernului Emil Boc (chemat în instanţă pentru că a întârziat emiterea normelor de aplicare a „Legii Voiculescu” 1/2009, privind regimul juridic al imobilelor naționalizate) şi cel al Robertei Anastase, trasă la răspundere după îndelung comentatul vot din Camera Deputaţilor, privind Legea pensiilor.

După tumultuoasa viaţă de ONG-ist, Ovidiu Raeţchi a câştigat, în 2012, un post de deputat din partea PC. Până aici, nimic neobişnuit – nu este nici primul, nici ultimul membru al societăţii civile care se dedulceşte la fotoliul cald de parlamentar. Totuşi, arcurile fotoliului au început să-l înghiontească pe Raeţchi din cauza disensiunilor cu alţi conservatori, apărute după ce omul lui Voiculescu s-a apucat să pozeze în reformator, în „tânăr frumos şi liber”, care cerea ca PC să se păstreze pe flancul drept al eşichierului politic. Coarda s-a întins până s-a rupt: la sfârşitul lunii septembrie 2014, Biroul Executiv Central al Partidului Conservator l-a exclus pe „reformator”.

I-am pus ghilimele ultimului cuvânt, deoarece aceasta a fost versiunea oficială a informaţiei. Neoficial, însă, PSnews.ro a aflat că Raeţchi a fost dat afară în urma unor lupte interne, între aripa Voiculescu (intrată într-un con de umbră după ce mogulul fusese închis, în august acel an) şi cea fidelă lui Daniel Constantin, cu care fondatorul ajunsese la cuţite în urma procesului ICA/Telepatia, când Ministerul Agriculturii, condus de Constantin, s-a constituit parte civilă, înfundându-l pe mogul. Aşadar, Ovidiu Raeţchi, încă fidel lui Dan Voiculescu, a refuzat să se arunce în barca lui Daniel Constantin.

La câteva zile de la excluderea din PC, Ovidiu Raeţchi şi-a găsit consolarea în braţele PNL. Partea extrem de ridicolă este că vechii liberali deja începuseră să se pupe cu PDL-iştii, după ruperea USL. Şi iată cum Raeţchi, acest luptător pentru norodul oprimat de Boc, a intrat fix în alianţa cu hrăpăreţii portocalii. Nu garantăm că, după ieşirea lui Voiculescu din puşcărie, Ovidiu Raeţchi nu va spune: „Prezent!” dacă mogulul va suna adunarea, pentru PPU sau cum se va numi atunci partidul afaceristului.

Dai în mine? Dai în tine, dai în neprihănita diasporă!

Deputatul PNL Ovidiu Alexandru Raeţchi este vicepreşedinte şi purtător de cuvânt al PNL Diaspora. Din această poziţie, el a pledat şi pledează asiduu pentru relaţiile României cu alte ţări şi pentru românii din străinătate, chiar dacă parlamentarul contribuie, pe lângă unele iniţiative legislative rezonabile, la umflarea propagandistică a temei electorale „Guvernul Ponta a împiedicat diaspora să voteze în 2014”, care a omis şi omite realitatea numerică a scrutinului din 2009, când mult mai puţini diasporezi reuşiseră să voteze.

Deşi, în linii mari, proiectele de lege ale lui Raeţchi din acest domeniu nu bat la ochi, totuşi deputatul PNL risca s-o facă de oaie şi să declanşeze un conflict diplomatic, dacă i-ar fi fost aprobat, în 2013, proiectul de lege privind expulzarea ambasadorului sirian de la Bucureşti sau deschiderea unei reprezentanţe politice a rebelilor. Mai mult: acelaşi Raeţchi face parte din grupul parlamentar de prietenie cu Arabia Saudită, unul dintre statele acuzate că finanţează rebelii sirieni. Da-da: acei rebeli care persecută şi chiar ucid creştini din Siria. Oare ce părere au despre asta colegii PNL-istului din Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională?

Cu toate acestea, ca să nu fim prea colţoşi, trebuie să amintim că deputatul a pledat pentru Muzeul Literaturii Române, în scandalul evacuării vechiului sediu (venind cu ideea ca noul sediu al instituţiei să fie în Palatul Parlamentului), şi a propus ca zidul Casei Poporului să fie dărâmat şi înlocuit cu o centură de verdeaţă.

Condei la patinaj-viteză

Cu patru cărţi se poate lăuda Ovidiu Raeţchi până acum, după cum le afişează pe blogul personal. Două dintre ele („Din agora” şi „Teoria Marelui Licurici”) sunt culegeri de discursuri şi idei politice din 2009 până în prezent, a treia („Esteistica”) nu beneficiază de o prezentare, în timp ce, în a patra („Anti-Dughin. Civilizaţia Creştin-democrată şi un proiect pentru Rusia”), parlamentarul român îl combate pe geopoliticianul rus Aleksandr Dughin (considerat ideologul preşedintelui Vladimir Putin şi principalul teoretician al expansionismului rusesc contemporan), un gânditor ce amestecă bizar ortodoxia cu stalinismul, ambele la cote extreme.

Flutură buzunarul, dar flutură şi ziarul

În declaraţia de avere a lui Ovidiu Alexandru Raeţchi (disponibilă pe site-ul Camerei Deputaţilor) suflă vântul: niciun teren, niciun imobil, nu tu o bijuterie, nu tu un tablou… Despre conturi sau depozite bancare ce să mai vorbim? Abia dacă găsim o Dacia Solenza din 2004 şi nişte amărâte de părţi sociale deţinute la diverse firme: SC All News SRL (compania care edita ziarul Ghimpele, unde Raeţchi a fost director general între 2011 şi 2012) – în valoare de 25.000 de lei; SC Sophia Communication SRL (o firmă de consultanţă pentru afaceri şi management) – 200 lei; SC L’expert – 100 lei.

Ca o paranteză: Ghimpele a fost foarte activ şi incisiv în ultimul an al guvernelor lui Traian Băsescu (Boc şi Ungureanu), dar, după ce a venit la putere cabinetul Ponta, nu s-a prea mai auzit de ziar, iar de publicaţie s-a ales praful din momentul în care Ovidiu Raeţchi şi-a făcut bocceluţa pentru deputăţie.

Facebook, agora tinerilor frumoşi şi liberi care şi-au luat ţara înapoi

Pe Facebook, Ovidiu Raeţchi este la fel de radical împotriva premierului Victor Ponta precum în declaraţiile din Parlament, distribuind fotografii, editoriale, comentarii şi simple statusuri în care îi atacă pe prim-ministru şi pe colegii de guvernare ai acestuia.

Tot pe Facebook, Raeţchi îşi face intens campanie pentru Primăria Sectorului 5. PNL încă nu a desemnat oficial un candidat pentru funcţia de edil al Sectorului 5, până în prezent mai depunându-şi candidaturile consilierul local Răzvan Giurcă şi generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, după cum a transmis conducerea filialei, la solicitarea PSnews.ro. Totuşi, de departe cel mai vizibil dintre cei trei este Ovidiu Raeţchi. Pe reţeaua socială, fostul PC-ist postează numeroase fotografii din deplasările în sector, în special în cartierul Ferentari.

Cu alte cuvinte, Raeţchi încearcă să îşi creeze o imagine nonconformistă. De altfel, el însuşi se recomandă, autoironic, „hipster”, merge cu cărţi pentru copiii din Ferentari, intră adânc în partea de ghetou a cartierului, încearcă să demoleze prejudecăţile legate de această zonă etc. Totuşi, discursul lui se concentrează pe idei anti-Ponta şi anti-Vanghelie şi nu prea zăboveşte asupra unor soluţii concrete la disperanta sărăcie locală, Raeţchi preferând să fie autoironic: „Să vă plimbaţi candidatul ca pe urs!”„Scurt număr de break dance şi prestidigitaţie politică la solicitarea votanţilor din Parcul Sebastian” etc.

Dans-dans, dar să nu-ţi rupi piciorul!

Ca să rămânem în temă: în seria fotografiilor autoironice, apar, ici şi colo, câte unele în care Ovidiu Raeţchi face „Robotul”, un dans foarte popular în anii ’80, datorită mai ales unei piese a formaţiei germane Kraftwerk. Totuşi, dacă e să fim cârcotaşi, trebuie să amintim că refrenul acelui cântec sună, în limba rusă, în felul următor: „Ia tvoi sluga, ia tvoi rabotnik” („Îţi sunt slugă, îţi sunt muncitor”). Zicem şi noi aşa – absolut fără nicio legătură cu trecutul voiculescianist al lui Raeţchi.

Ce rămâne, mielule?

Dincolo de ironii, dar şi de agitaţia parlamentarului (de multe ori pur politicianistă), o întrebare se conturează: ce şanse are Ovidiu Raeţchi să se instaleze în fotoliul lăsat gol de Marian Vanghelie? Primarul „care a fost” a reprezentat întruchiparea modelului paternalist, transpunând în sector paradigma statului asistenţial. Partea nevralgică este că PSD, cel mai probabil, va arunca pe masă un socialist-caviar: Cristian Rizea, poreclit „Ferrari” şi „Monaco”. Ca să contracareze, Raeţchi încearcă să se erijeze în politicianul raţional, de bun-simţ. Totuşi, ar trebui să aibă grijă ca nu cumva, din întreaga lui campanie, să rămână doar nişte baloane înţepate şi nişte ecusoane cu acele îndoite. Aşadar, Raeţchi are de ales între scrâşnetele „Jos Ponta!”, discursul cultural şi acţiunile mai energice şi mai concrete, prin care să se îngrijească nu atât de circul, cât mai ales de pâinea poporenilor din Sectorul 5.

2 comentarii la “EXCLUSIV Ovidiu Raeţchi, hipsterul dedulcit la banul public, se vrea primar la Sectorul 5

  1. Raetchi este un oportunist si nu prea patriot.
    Marea lui lupta reprezentand diaspora daca este cercetata mai atent va aduce surprize.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *