EXCLUSIV PNL cheltuiește, PDL plătește

Psnews.ro a dezvăluit în exclusivitate faptul că PNL are mari datorii, iar creditorii au declansat un adevărat jihad împotriva partidului.

După cum Psnews.ro a relatat în cadrul articolului „Creditorii încep JIHADUL împotriva PNL. Fenechiu execută creanțele, din închisoare, cei doi mari creditori ai partidului, Mihail Volintiru și Relu Fenechiu, prin mâna sa dreaptă, Cristian Ghibu (n.r.: fost secretar de stat în ministerul Transporturilor și cel care a preluat administrarea firmelor din Grupul Fene) au decis să pună piciorul în prag și pregătesc executarea silită a creanțelor partidului.

Pe lângă datoriile uriașe către Bugetul de stat, care până la 1 ianuarie 2013 erau de 3,5 milioane de euro, se poate observa că liberalii au mai acumulat încă pe atât- 2 milioane de euro datorie către firma fostului șef al PNL- Dâmbovița, Mihail Volintiru și aproape 1,5 milioane de euro către firmele lui Relu Fenechiu.

După cum bine se știe, PNL și PDL pregătesc proiectul unei mari fuziuni, însă întrebarea care intervine este: „Sunt PDL-iștii dispuși să plătească datoriile liberalilor?”

Pentru a afla răspunsul la această întreabare, Psnews.ro i-a contactat pe trezorierul democrat liberalilor, Ion Ivașcu și pe fostul ministru al Finanțelor Gheorghe Ialomițianu.

Conform legii 14, noul partid politic se subrogă în drepturi și obligații. Adică preia și activele și pasivele partidelor componente. Asta este procedura. Nu există o chestiune prin care ele să-și șteargă datoriile”, ne-a transmis trezorierul PDL Ion Ivașcu.

Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de Finanțe ne-a declarat în exclusivitate:

„Conform legii, în momentul în care noul partid rezultat din fuziune este înscris la Tribunal, acesta preia și activele și pasivele ambelor partide. Și PDL și PNL au niște datorii. Ele vor fi achitate. În momentul de față, până când instanța va lua o decizie definitivă, fiecare își va plăti datoriile. PNL și PDL sunt persoane juridice. După ce se va da o hotărâre judecătorească cu privire la fuziune, se va face un bilanț, un inventar al noului partid și se vor prelua noile datorii. Vom vedea atunci și modul de achitare. Eu cred că și PNL vrea ca PDL să nu aibă nicio datorie în momentul în care se va decide juridic fuziunea, și noi la fel. Dar sigur că ele vor fi preluate la nivelul lor din momentul în care decizia va fi definitivă.”

Întrebat dacă PDL avea cunoștință de datoriile liberalilor în momentul în care s-a discutat fuziunea, Ialomițianu a răspuns că „Nu s-a pus problema. S-a discutat politic, că nu e vorba de două societăți comerciale. Decizia a fost luată politic, cu bunele și cu relele. Nu s-a cerut un bilanț în momentul în care se desfășurau negocierile. A fost o negociere strict politică.

Ialomițianu a vorbit și despre posibilitatea ca procesul de fuziune să fie afectat de neachitarea datoriilor de către PNL: „Cei din conducerea PDL puteau să afle ce datorii are PNL; la fel și invers, dar nu a fost punct pe ordinea de zi. De regulă, în discuțiile despre alianțe, fuziuni, nu se discută astfel de probleme.

 „În momentul în care un președinte de organizație a angajat niște cheltuieli, înainte de a pleca de la conducerea filialei respective are și o răspundere față de datoriile acelei filiale. Așa și colegi din PDL au unele probleme, care au plecat în alte partide și au fost înainte președinți de filiale, angajând niște cheltuieli în numele partidului, au niște obligații. Să vedem: au avut împuternicire din partea BP. Probabil ca domnul Volinitru mai sunt și alții care au angajat cheltuieli în numele partidului pentru alegerile din 2012. Trebuie să se analizeze ce s-a întâmplat cu cotizațiile, cum a fost finanțată acea filială. Toți președinții de organizații au responsabilități legate și de gestiunea partidului.

Se pune și un semn de întrebare dacă acele datorii sunt reale, s-ar putea ca ele să fie fictive. Și pe la noi s-a întâmplat, tot la Dâmbovița, ca partidul să aibă datorii către proprii membri. Trebuie ca fiecare partid să le analizeze în mod responsabil pentru că nu este în regulă.

Vreau să atrag atenția președinților de organizație care au plecat din funcție și au de încasat bani de la partid, trebuie să aibă documente care să stea în picioare și să reflecte realitatea. Unii președinți de organizații și-au creat documente ca să creeze o dependență a organizației față de ei. Așa s-a întâmplat și la noi, la Argeș, la Dâmbovița. Contracte cu propriile firme. Au amestecat afacerile proprii cu activitatea de partid”, a declarat fostul ministru Gheorghe Ialomițianu pentru Psnews.ro.

sursa foto: cotidianul.ro

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: