Skip to content
Politică

EXCLUSIV PNL vine cu forțe tinere în lupta pentru Ministerul Economiei. Cine are șanse?

PSnews.ro continuă să analizeze posibilii candidați propuși de liberali pentru funcția de ministru al Economiei într-un Guvern PNL. Potrivit surselor citate, Andreea Paul, Teodor Atanasiu și Virgil Popescu au fost nominalizați pentru această funcție. Vă prezentăm mai jos o analiză succintă a acestora.

Andreea Paul

Nu aveți cum să uitați de Andreea Paul, din campania lui Klaus Iohannis, când pe scenă a strigat „Votați Victor Ponta!” de față cu toți liderii PNL prezenți la Cluj. Toți liberalii au rămas surprinși de această gafă. Ne aducem aminte zâmbetul ironic al lui Vasile Blaga care nu știa ce să creadă. Pentru cei care nu-și mai amintesc, pot viziona materialul video aici.

Numele lui Andreea Paul, deputat PNL și economist de meserie, este vehiculat pentru un viitor Guvern format de liberali. La capitolul studii Andreea Paul are rezultate deosebite și, de asemenea, a reușit să strângă o bogată experiență în domeniul economiei. Fără îndoială Andreea Paul este o persoană care a acordat atenție deosebită acestui domeniu, rămâne, însă, de văzut cum stă și la capitolul practică, deoarece până în prezent s-a ocupat doar de teorie.

Andreea Paul n-a avut ocazia să-și pună în practică propriile idei asupra economiei naționale. A ocupat funcția de cercetător științific la Academia Română, Institutul de Economie, Lector universitar,  Consilier de Stat al Prim-miniștrilor Emil Boc și Mihai Răzvan Ungureanu, consilier al lui Theodor Stolojan, consilier al lui Traian Băsescu.

Paul face parte din vechiul PD-L fiind o apropiată, după cum probabil ați observat deja, a lui Emil Boc și Traian Băsescu. Nici nu se putea mai rău, în condițiile în care PNL tot anunță că vrea să schimbe clasa politică.

Cariera în politică o începe în anul 2008 ca membră PDL, iar trei ani mai târziu devine Prim-vicepreședinte a Organizației de Femei a PDL. În anul 2012 câștigă prima bătălie politică, din partea PDL, devenind deputat de Satu-Mare.

Durerile de cap pentru Andreea Paul încep atunci când deschidem vorba despre afacerile soțului ei. În anul 2014, a izbucnit un scandal în care soțul Adreei Paul, din poziția de director al Romcontrol, ar fi obținut 55 de contracte de servicii cu diverse instituții de stat sau unde acționar este statul. Valoarea acestor contracte este între 990.000 de lei (semnat cu Hidroelectrica) și 806 de lei semnat cu o subdiviziune a regionalei CFR Galați, potrivit evz.ro.

Cristian Paul, soțul deputatei, nu se ține departe de problemele cu justiția. Firma pe care o conduce a executat sute de evaluări în dosarele de retrocedări cu iz penal de la Autoritatea Națională de Restituire a Proprietății (ANRP). Romcontrol SA a oferit ANRP-ului peste 3500 de rapoarte de evaluare, din care au fost plătite 2800, cu suma de 250 de euro/raport. La un simplu calcul, aflăm că Romcontrol ar fi încasat în 5 ani de la ANRP suma de 700.000 de euro.

Sigur că Andreea Paul este o soluție foarte bună ținând cont de studiile pe care le-a obținut, dar păcat că uneori mai trebuie să dea și declarații, să țină discursuri și să susțină și afacerile soțului.

Andreea Paul s-a evidențiat ca un om politic care n-a pierdut vremea și a ieșit la atac de fiecare dată, chiar și pe subiecte care nu țineau de competența ei (sîc!), deși în ultima vreme a adoptat un aer de specialist, probabil imaginându-se deja ministru al Economiei.

Contactată de PSnews.ro, Andreea Paul a comentat zvonurile apărute în presă, conform cărora este nominalizată pentru funcția de Ministru al Economiei într-un viitor Guvern PNL.

„Nicicum. Nu s-au discutat persoane. Facem inventarul posturilor importante la nivel central si selectam 2-3 persoane bine pregatite, meritorii, potrivite pentru fiecare post. Eu cred ca fiecare organizatie judeteana si locala a PNL ar trebui sa faca acelasi lucru la nivelul respectiv. Scopul PNL nu este doar preluarea guvernarii. Insasi castigarea alegerilor viitoare este prea putin ca scop”, a spus deputata liberal.

Adreea Paul a precizat că PNL va depune o moțiune de cenzură în această sesiune parlamentară, iar schimbarea Guvernului va avea loc în „curând”.

În ceea ce privește economia României, prim-vicepreședintele PNL a precizat că România trebuie să creeze un Consiliu Public-Privat de Monitorizare a Managementului Public al Resurselor Naturale.

„In primul rand, as crea un Consiliu Public-Privat de Monitorizare a Managementului Public al Resurselor Naturale. Resursele naturale romanesti nu se mai prelucreaza in Romania. Se exporta brut. E grav. Aceste resurse primare sunt transportate apoi prin Constanta si prelucrate la 3000 de km sau chiar peste de Romania. La fel se intampla cu minereul de mangan. Un alt exemplu rasunator: gazul metan romanesc este cel mai pur din lume si el ar trebui destinat chimizarii (pentru medicamente, plastic de calitate superioara etc.), nicidecum ars in sobe asa cum se intampla acum. Daca le prelucram in tara atunci redeventele trebuie temperate. De ce? Pentru ca resursele naturale sunt elemente de cost pentru industria si competitivitatea romaneasca.

Am ajuns la raspunsul cheie: as contribui la recladirea industriala si la cresterea competitivitatii economice. Dezindustrializarea deformează o națiune și tu ca stat nu mai poți susține protecția socială. Nu e ușor deloc. Mafia imobiliară s-a reunit cu mafia fierului vechi, cu unii lichidatori și au distrus industria românească. Dacă există industrie, există și transporturi și servicii, în amonte și în aval, există locuri de muncă și trai decent”, a explicat Andreea Paul.

Andreea Paul nu consideră că noul Cod Fiscal va ajuta economia națională pe termen lung.

„Da (n.r. Codul Fiscal va contribui la creșterea economică). Insa nu e suficient. Luati-va la revedere de la crestere economica puternica pe termen lung fara o populatie sanatoasa si bine educata, fara transparenta, profesionalism si responsabilitate in administratia publica, fara investitii in infrastructura si in industrie, fara reintroducerea resurselor naturale in circuite integrate economic, fara politica omului potrivit si harnic la locul potrivit”, a conchis deputata PNL.

Teodor Atanasiu

Teodor Atanasiu, vicepreședinte PNL și președinte PNL București, are experiență în ceea ce privește conducerea unui minister, deoarece în perioada 2005-2006 a ocupat funcția de ministru al Apărării în timpul Guvernului Tăriceanu, iar după un conflict cu președintele Traian Băsescu s-a văzut nevoit să-și dea demisia. Scandalul din acea perioadă s-a iscat după ce Atanasiu a declarat că folosește serviciul de intelligence al Armatei pentru a afla ce informații furnizează presei Adriana Săftoiu, consilier al Președintelui Băsescu la acea vreme. Tot de abuz în serviciu l-a acuzat, în 2006, și fostul Șef al Statului Major General, Eugen Badalan, care a depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție o plângere pe numele fostului ministru. Un an mai târziu, Atanasiu a fost declarat nevinovat de abuz în serviciu.

Anul 2006 probabil a fost unul dintre cei mai dificili din cariera lui Atanasiu, pentru că tot atunci s-a iscat și scandalul privind documentele secrete care au fost scoase din Ministerului Apărării Naționale. La vremea respectivă, Mugur Ciuvică a publicat niște documente prin care îl acuza pe Traian Băsescu de colaborare cu Securitatea.

Conflictul dintre Atanasiu și Băsescu era deja cunoscut pentru toată lumea și a continuat și după ce senatorul PNL a renunțat la funcția din minister.

Potrivit surselor citate de PSnews.ro, Atanasiu este nominalizat pentru funcția de ministru al Economiei. Senatorul Teodor Atanasiu ne-a transmis doar informația că în partid nu s-a discutat despre numele viitorilor miniștri din Guvernul PNL.

Obiectivul lui Atanasiu îl reprezintă coordonarea campaniei electorale din 2016, iar PNL trebuie să se asigure că va obține cât mai multe mandate și, mai ales, majoritatea în Parlament.

Virgil Popescu

De asemenea, Virgil Popescu a precizat pentru PSnews.ro că nu există nimic oficial despre numele al viitorui ministru dintr-un Guvern PNL.

„Ce pot să vă spun, este o listă apărută pe surse. Astăzi a mai apărut una. Ce pot să vă spun, nu este o listă oficială, sunt  zvonuri. Sunt greu de comentat zvonuri şi liste pe surse. După cum ştiţi, co-preşedintele Alina Gorghiu a spus, în urmă cu câteva zile, la un post naţional de televiziune, că vor fi prezentate câte trei nume pe fiecare domeniu de comunicatori şi probabil posibili minişti la sfârşitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie. Atunci va fi lista oficială a partidului. Până atunci nu putem comenta surse. Sunt onorat că numele meu apare, dar în partid nu s-a discutat nici formal, nici informal nume de posibili miniştri pe diferite domenii”, a spus Popescu.

Virgil Popescu este inginer al Politehnicii București, iar de-a lungul timpului a ocupat funcția de Secretar de Stat, Departamentul pentru Dialog Social. In anul 2013 obține funcția de președinte al PNL Mehedinți.

Numele său este vehiculat pe lista posibililor miniștri ai Economiei, iar PNL se arată dispus să-i ofere încredere unui tânăr care poate veni cu o viziune proprie asupra economiei naționale.

Liberalul își păstrează încrederea în șansele partidului de a obține majoritatea parlamentară pentru a vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Victor Ponta.

„Partidul Naţional Liberal a anunţat public că va pregăti o moţiune de cenzură dar majorităţile se fac în Parlament şi cred că prin discuţii cu UNPR, cu UDMR, se poate consolida o majoritate care să dea acest Guvern jos. Eu cred că până la sfârşitul lunii noiembrie această moţiune va fi depusă şi dacă va fi depusă sunt convins că va şi trece”, a adăugat Popescu.

Președintele PNL Mehedinți s-a arătat încântat de noul Cod Fiscal și de colaborarea din partidele politice.

„Sunt foarte multumit pentru ca noul Codul Fiscal adoptat azi e in aceasi forma cu precizarea ca unele masuri vor fi aplicate. Sunt multumit si de faptul ca partidele am reusit sa avem un punct de vedere comun si sa avem un consens. Si puterea si opozitia am reusit sa ne asezam la aceasi masa”.

 

Numai unul e câștigător din trei, iar potrivit zvonurilor, Virgil Popescu tinde să fie preferat de liberali în dauna Andreei Paul, care, deși are experiență vastă în economie, nu a reușit să atragă suficientă susținere pentru a fi numită într-o astfel de funcție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *