PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu

Sursa: agerpres.ro

Mai mult de 50 de jaloane și ținte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sunt încă neîndeplinite de autoritățile române, cu toate că, potrivit calendarului asumat, ar fi trebuit să fie gata de anul trecut.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a răspuns unei solicitări a ziarului Libertatea privind stadiul PNRR, în condițiile în care la ultimul mare eveniment al Comisiei Europene pe această temă, adică venirea lui Celine Gauer (șefa structurii de la Bruxelles care monitorizează gestionarea PNRR la nivelul UE) la București, din 20 aprilie, aceasta a avertizat că Guvernul României este în mare întârziere.

„România este în întârziere față de ce ar fi trebuit”, a subliniat Gauer, potrivit Adevărul, cerând „accelerarea ritmului” în ceea ce privește implementarea PNRR. Nu în ultimul rând, reprezentanta Bruxelles-ului a avertizat că dacă România nu se mișcă suficient de repede, ar putea chiar să piardă prefinanțarea, deci să dea bani înapoi.

Iar datele brute furnizate de MIPE arată întârzierea, dar nu și vreo urmă de îngrijorare a celor care se ocupă la guvern de PNRR, un program pentru care România ar trebui să-și îndeplinească obligațiile asumate în septembrie 2021.

De precizat că autoritățile europene încă nu au dat undă verde la plata cererii cu numărul 3, deși aceasta e depusă din 15 decembrie 2023, având în componența sa jaloane și ținte din a doua jumătate a anului 2022. Bruxelles-ul a tot cerut clarificări, în special pe zona de profesionalizare a companiilor de stat, unde, potrivit informațiilor Libertatea, oficialii europeni nu au trecut cu vederea că în unele instituții a continuat promovarea nepotismului.

Situația nu stă deloc bine nici în ceea ce privește obiectivele pe care România ar fi trebuit să le pună la cheie de la finalul lunii iunie 2023, adică cele aferente trimestrelor I și II.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: