Skip to content
Politică

EXCLUSIV Premieră în aceste alegeri prezidențiale. Ce negociază candidații după ora 21

Alegerile prezidențiale din această toamnă sunt unice dintr-un anumit punct de vedere. Dacă, până acum, alegerile și miza electorală exista doar pentru primii doi clasați, scrutinul de astăzi este primul unde candidații fără șansă au și urmăresc propria miză, iar aportul lor de voturi pot influența decisiv turul II din 16 noiembrie.

Sunt nu mai puțin de patru prezidențiabili care au o miză și un țel personal în aceste alegeri.

1. Călin Popescu Tăriceanu este prezidențiabilul care are propria miză în alegerile de astăziCu un scor estimat între 8 și 10%, Călin Popescu Tăriceanu ar putea redeveni premier al României. Totul depinde însă de scorul pe care îl va înregistra astăzi. Cu un scor de peste 8%, Tăriceanu este încă de astăzi cu un pas în fruntea șefiei Guvernului. Orice zecimală sub 8% înseamnă că Tăriceanu își va lua adio definitiv de la ideea revenirii în fruntea Guvernului, în cazul în care Victor Ponta va câștiga alegerile prezidențiale.

2. Elena Udrea are evident o miză uriașă, chiar dacă a explicat, în repetate rânduri, că nu știe dacă va susține pe cineva în turul II al prezidențialelor, invocând faptul că atât Victor Ponta, cât și Klaus Iohannis, sunt candidați foarte slabi. De asemenea, Udrea a invocat și ideea unui boicot electoral în 16 noiembrie. Totuși, în spatele acestei aparente nepăsări față de cine va câștiga bătălia prezidențială, Elena Udrea are propria miză în acest prim tur al prezidențialelor.

Miza și obiectivul acesteia este să obțină un scor peste Tăriceanu și Macovei, și o clasare pe locul trei în topul prezidențiabililor. Acest lucru ar însemna pentru șefa PMP o situație în care ar putea să pozeze în calitatea de lider al dreptei după prezidențiale. Astfel miza Elenei Udrea este una pe termen mediu și lung. În schimb, o clasare în spatele lui Tăriceanu și chiar și în cel al Monicăi Macovei poate însemna sfârșitul carierei sale politice.

3. Monica Macovei are și ea propria miză în aceste alegeri prezidențiale. Chir și fără niciun fel de șansă să acceadă în turul II, Monica Macovei și-a jucat rolul vieții pe scena politică. Această poziție de prezidențiabil, coroborată cu agresivitatea de care Macovei a dat dovadă în această campanie electorală, au fost aspecte care au contribuit decisiv la sporirea notorietății acestei, în special în rândul electoratului urban și a utilizatorilor de internet. De departe, Macovei a avut cea mai puternică și ostentativă campanie electorală în mediul online. Un număr de voturi consistent, cum ar fi un procent de 5-6%, înseamnă pentru Macovei posibilitatea de a negocia puternic cu PNL și PDL pentru turul II și poate solicita cam tot ce își dorește. Chiar dacă nu poate ”muta” chiar toate voturile către Iohannis, având în vedere că o parte din electoratul Monicăi Macovei fac parte oamenii extrem de nemulțumiți de întreaga clasă politică și care probabil vor boicota votul în 16 noiembrie, fără voturile acesteia Iohannis nu are cum să câștige. Astfel, poziția Monicăi Macovei în negocieri ca fi una puternică. Garantarea unui nou mandat de europarlamentar în 2019, un loc de judecător la Curtea Constituțională și de ce nu un loc de ministru al Justiției, în cazul în care cabinetul Ponta cade în 2015, pot fi doleanțele Monicăi Macovei la schimb pentru voturile sale.

4. Teodor Meleșcanu are și el propria miză în alegerile prezidențiale de astăzi. Chiar dacă a încercat să insufle electoratului că are puterea să intre în turul II, în realitate, fostul șef al SIE este chiar și sub pragul minim electoral din România, care este de 5%. Totuși, cele 3-4% procente ale lui Meleșcanu vor cântări extrem de greu în turul II al prezidențialelor. Experiența și capacitatea de negociere politică a fostului șef SIE sunt de netăgăduit. Pregătirea profesională de jurist și profesor în drept internațional a lui Meleșcanu ar putea fi foarte bine pusă în aplicare în cadrul Curții Constituționale a României. Astfel, o poziție de judecător la CCR ar putea fi ținta lui Meleșcanu în schimbul susținerii lui Ponta în turul II.

După cum se poate observa la prima vedere, fiecare din cei patru prezidențiabili fără șanse să intre în turul II are propria sa miză politică.

Tăriceanu are obligația de a lua minim 8% pentru a visa la funcția de premier, Udrea dacă nu ia peste Tăriceanu și Macovei ar putea să ajungă în situația în care să își termine cariera politică la cel mai înalt nivel. Macovei, pe lângă sporirea notorietății, își negociază viitorul politic, în timp ce Meleșcanu își caută încă o funcție de maximă importanță în care să își finalizeze cariera politică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *