Skip to content
Politică

EXCLUSIV Prim-vicepreședinte PNL, propunere revoluționară privind revizuirea Constituției. Ziua în care se va tranșa subiectul modificării legii fundamentale

Un prim-vicepreședinte PNL face o propunere revoluționară privind revizuirea Constituției. Unul dintre membrii Comisiei pentru revizuirea Constituției, deputatul PNL Dan Motreanu, a propus ca noua lege fundamentală a României să aibă un preambul, care să specifice valorile în jurul cărora se organizează actul.

Deputatul PNL a declarat, în exclusivitate pentru PSnews.ro, că în Comisia pentru revizuirea Constituției există deschidere pentru acestă inițiativă, precizând că multe alte țări europene au constituții în care există un preambul.

„Într-o discuție pe care am avut-o în comisia constituțională, s-a luat în discuție posibilitatea unui preambul. Există o deschidere, dar nu s-a luat o hotărâre. Așa cum am și spus, în general preambulul apare în momentul în care se schimbă ordinea unui stat, ordinea socială. Preambulul a apărut în mai toate Constituțiile europene după 1945 sau după 1989 în Polonia, de exemplu”, a declarat Dan Motreanu.

Întrebat care sunt punctele de divergență dintre liberali și PSD pe tema revizuirii legii fundamentale, Dan Motreanu a explicat pentru PSnews.ro că observațiile Curții Constituționale și ale Comisiei de la Veneția au viciat consensul care exista pentru modificarea Constituției.

„Marți e ședința comisiei constituționale și vom discuta atunci. Ne împotmolim pentru că în 2016 a existat un consens pe acest proiect de revizuire a Constituției , însă treptat, cu observațiile pe care le-a făcut Curtea Constituțională, Comisia de la Veneția, Consiliul legislativ, sunt foarte multe observații care schimbă fundamental intenția noastră și, cumva, viciază acest consens. Sunt observații de fond, nu doar observații de formă, care schimbă anumite lucruri pe care noi le-am înțeles la momentul respectiv și care trebuie clarificate, spre exemplu, regimul politic. La vremea respectivă a existat o partajare între prerogativele și ale prim-ministrului, ca să dau un exemplu mai concret, președintele renunță la prerogativa asa ca participant la Consiliul UE, ceea ce și Curtea Constituțională și Comisia de la Veneția a criticat pentru că noi între primele articole spunem că președintele nu face parte din puterea executivă, însă de-a lungul constituției se regăsesc destule prerogative care îl încadrează pe președinte în puterea executivă”, a declarat Dan Motreanu.

Acesta a adăugat că prioritățile PNL sunt reluarea proiectului de la început și existența unei dezbateri reale asupra revizuirii costituționale.

„Punctul nostru de vedere este foarte clar. Noi am vrea să reluăm acest proiect de la început pentru că acel consens a fost viciat de observațiile pe care le-au făcut Comisia de la Veneția și Curtea Constituțională. Al doilea aspect, ceea ce considerăm noi important este că proiectul trimis spre Curtea Constituțională și Comisia de la Veneția a suferit un blocaj de prezentare a lui din momentul în care a fsot trimis către Comisia de la Veneția și Curtea Constituțională nu s-a mai întâmplat nimic. Nu a mai fost prezentat societății civile, nu au mai fost dezbateri, ceea ce e un lucru foarte rău„, a mai spus Dan Motreanu.

Întrebat spre ce tip de republică tinde PNL, din punct de vedere al raportului de putere dintre președinte și premier, acesta a declarat că liberalii vor lua luni o decizie în acest sens, precizând că, personal, se declară în favoarea unui regim semi-parlamentar.

„În proiectul inițial nu a fost neapărat o creștere enormă a atribuțiilor primului ministru, ci o clarificare a atribuțiilor între președinte și prim-ministru. Marea problemă în Constituția noastră este că nu e foarte clar ce formă de regim politic există în România. Unii spun că există un regim semi-prezidențial atenuat, alții spun că că există un regim semi-parlamentar. De aici cred că trebuie să pornească discuțiile în comisia constituțională, dacă reușim să clarificăm regimul politic, atunci putem să construim toată arhitectura instituțională a statului.
Viziunea (PNL-ului, n.red.) o stabilim luni în ședință, pentru a o prezenta marți în comisia constituțională. Ca o părere personală, mai degrabă spre un semi-parlamentarism. Așa cum s-a hotărât la ultima ședință a comisiei constituționale, cei de la PSD au cerut reluarea tuturor tezelor adoptate în proiectul de revizuire. Dorim să avem o dezbatere înainte de a avea un alt proiect revizuit, adnotat față de cel inițial, o dezbatere serioasă”, a declarat Dan Motreanu pentru PSnews.ro.

Liderul liberal a declarat de asemenea că nu este clar care va fi posibilul orizont de timp în care un nou proiect de revizuire a Constituției să fie finalizat, dar este posibil ca în lunile septembrie-octombrie un astfel de proiect să fie finalizat.

„Asta depinde foarte mult ce se va întâmpla marți. Potrivit regulamentului comisiei constituționale îți trebuie două treimi pentru a lua o decizie. În acest moment PSD are 9 oameni, noi avem 7. Niciun partid nu are două treimi, așa că nu pot să dau un orizont de timp. Totul depinde de marți. Dacă marți de exemplu cei de la PSD doresc reluarea dezbaterii de la primul punct, atunci putem discuta ca în septembrie-octombrie să depunem un nou proiect pe care să-l trimite Curții Constituționale și Comsiei de la Veneția”, a precizat Motreanu.

1 comentariu la “EXCLUSIV Prim-vicepreședinte PNL, propunere revoluționară privind revizuirea Constituției. Ziua în care se va tranșa subiectul modificării legii fundamentale

  1. … Noi am vrea să reluăm acest proiect de la început pentru că acel consens a fost viciat de observațiile pe care le-au făcut Comisia de la Veneția și Curtea Constituțională …

    Oricat ai fi de prost, ar trebui de exemplu sa-ti dai seama ca nu poti face apel la Curtea Constitutionala, sa avizeze de constitutionalitate schimbarea… Constitutiei ! Orice modificare ar fi in aceasta situatie evident… neconstitutionala ! Treziti-l pe Crin, poate ne salveaza el !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *