Skip to content
Politică

EXCLUSIV Primarul interimar al Capitalei nu prea stă pe roze. În ce atmosferă îşi începe mandatul

Proaspăt alesul primar interimar al Capitalei, Ştefănel Dan Marin (UNPR, fost PP-DD), nu prea stă pe roze. În ce atmosferă îşi începe mandatul şi cum este văzut de un consilier general.

Consilierul Cătălin Bologa (ALDE, fost PC) şi-a exprimat, marţi, nemulţumirea că Ştefănel Marin „a fost adus pe uşa din dos de Marian Vanghelie, ca, de altfel, toţi consilierii din PPDD” şi că s-ar putea să aibă probleme în justiţie, „dacă e să ne luăm după anumite zvonuri, cum că ar fi fost cercetat de Agenţia Naţională de Integritate, iar ANI n-ar fi fost tocmai mulţumită de starea lui de compatibilitate”.

„Cu DNA, sincer, n-am auzit să aibă vreo problemă”, a precizat Bologa, pentru PSnews.ro.

În al doilea rând, consilierul este sceptic cu privire la pregătirea profesională şi politică a lui Ştefănel Marin, care să-l facă potrivit pentru funcţia pe care o ocupă.

„Nu cred că are pregătirea necesară, din punct de vedere administrativ şi politic, deci nu îl recomandă nimic; poate doar vocea şi talentul. Mi se pare că e o pălărie prea mare pentru dânsul. Nu-l recomandă, sincer. Poate să fie un tătic bun, un familist convins, un profesionist în firmele pe care le gestionează, dar primar al Capitalei – Doamne, iartă-mă!” a exclamat, ironic, Cătălin Bologa.

În acest context, consilierul ne-a explicat cum vede conjunctura datorită căreia fostul PPDD-ist a ajuns pe fotoliul lui Sorin Oprescu.

„Cum a ajuns el acolo a fost din cauza unei conjuncturi, în care liberalii am înţeles că n-ar fi vrut să-şi asume pentru un an de zile proiectul cu Capitala, PSD este dezbinat (liderul unei fracţiuni se află în arest la domiciliu, celălalt cu alte probleme etc.)… Nu văd cum ar fi putut să ajungă un PSD-ist, pentru că nu l-ar fi votat Consiliul General. Aşadar, (Ştefănel Marin – n.r.) cred că este o soluţie de compromis, de sacrificiu. Eu m-aş bucura dacă primarul este conştient de asta, că are o presiune asupra lui. Dacă nu, s-ar putea să facă şi lucruri mai puţin bune, pentru că o să aibă impresia că are sprijinul Consiliului General, că este un fel de Mesia, salvatorul Bucureştiului, că-l vor oamenii… Dacă este conştient, va spune: OK, m-aţi pus aici, stau liniştit în banca mea, dau salariile, dacă pot să-nchid nişte proiecte începute, le voi închide (să fie plătite, să fie totul în regulă), atunci e bine”, a punctat Bologa.

Totuşi, consilierul nu a avut ce să-i reproşeze primarului interimar în privinţa relaţiei cu Consiliul General.

„Cu colegii din Consiliu n-am simţit să aibă vreo atitudine mai obraznică. Acum: referitor la faptul că a demis câţiva directori din Primărie, nu ştiu… Ar trebui fiecare director analizat: a făcut? N-a făcut bine? Şi aşa mai departe. E greu. Eu, unul, nu cunosc activitatea directorilor din Primărie, deci nu pot să apreciez dacă meritau sau nu să fie daţi afară”, ne-a spus Cătălin Bologa.

Amintim că, săptămâna trecută, edilul general interimar a anunţat că patru directori ai unor instituții și direcții din subordinea Primăriei Capitalei au fost destituiți, în urma unei analize interne: directorul Direcției de Cultură, cel al Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic, directorul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, precum și cel de la Direcția Audit Intern. Totuşi, Ştefănel Marin nu a precizat motivele, nedorind să creeze „un anumit val sau o direcție”, pentru că „sunt foarte mulți directori care sunt competenți, îi văd că muncesc”, a arătat edilul.

Nu în ultimul rând, consilierul general  Cătălin Bologa s-a arătat neîncrezător în legătură cu termenul în care va fi definitivată situaţia de la conducerea Primăriei Bucureştilor.

„Interimatul va dura până la o hotărâre definitivă în dosarul lui Sorin Oprescu, dar eu apreciez că mai devreme de luna iulie nu se va termina cazul Oprescu, având în vedere complexitatea lui”, a conchis Bologa.

Deşi Cătălin Bologa a precizat că nu are informaţii în acest sens, PSnews.ro a aflat, recent, din surse politice, că Ştefănel Marin ar fi omul lui Cristian Popescu-Piedone (primarul Sectorului 4). Mai precis, Marin ar fi fost adus pe liste PP-DD, fiind omul lui Marian Vanghelie, la fel ca restul de PP-DD-işti. Până aici, nimic neobişnuit.

Totuşi, Vanghelie este cercetat penal de DNA (fiind arestat preventiv, apoi la domiciliu), e „puţin ocupat cu alte poveşti” (cum s-au exprimat sursele noastre). În aceste condiţii, PPDD-iştii, inclusiv Ştefănel Marin, au fost preluaţi de proaspătul UNPR-ist Piedone.

Sursele ne-au relatat că UNPR joacă tare acum, pe ultima sută de metri, partidul urmărind să-şi impună oameni şi în administraţia locală, şi în cea centrală.

„Probabil că suferă de sindromul faptului că n-au fost niciodată la guvernare la nivel înalt. Pentru că să fim serioşi: în afară de vicepremier şi de un ministru, au mai fost cu secretari de stat – doar la nivelul ăsta. Probabil că vor ca, pe ultima sută de metri, să fie şi ei la cât mai multe butoane şi se pregătesc să candideze singuri. În acest context, vor să fie în pole position în alegeri, în cât mai multe posturi de conducere”, ne-au explicat sursele, care nu-i dau prea multe şanse edilului general interimar: „În doar câteva luni, UNPR-iştii pot să piardă mai mult decât să câştige cu Ştefănel”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *