Skip to content
Politică

EXCLUSIV Prognoză electorală. Cum se împart voturile în finala prezidențială. De unde își iau Victor Ponta și Klaus Iohannis voturile în turul II

Intrăm în ultima săptămână de campanie electorală, iar jocurile par deja făcute în ceea ce privește finala prezidențială.  Lupta pentru accesul în turul doi pare deja una tranșată, Victor Ponta și Klaus Iohannis vor fi cei doi prezidențiabili care se vor confrunta în finala prezidențială din 16 noiembrie.

În interiorul celor două formațiuni politice, PSD și respectiv ACL, a început deja forfota și deja s-au purtat discuții despre modalitatea de a aduna voturile, astfel încât să își asigure victoria în turul II al scrutinului prezidențial.

Ponta deja a anunțat că are mandatul conducerii PSD pentru a negocia cu celelalte partide în vederea asigurării voturile necesare pentru a câștiga alegerile din 16 noiembrie, în timp ce Iohannis, în repetate rânduri, a precizat că nu va negocia cu niciun partid politic, motivând că Președintele României este ales de oameni și nu de partide.

De la cine poate lua Victor Ponta voturi în turul II

Cum se împart cei 8% ai lui Tăriceanu în turul II

Călin Popescu Tăriceanu, cotat cu 8% în momentul de față în sondajele de opinie, cel mai probabil, își va îndemna electoratul să voteze cu Victor Ponta. Totuși, în realitate, știm bine că electoratul lui Tăriceanu nu va vota chiar așa cum le va dicta acesta. Realist vorbind, jumătate din voturile luate de Tăriceanu vor merge către Ponta, jumătate se vor pierde prin neprezentarea la vot. O parte din votanții lui Tăriceanu din turul I vor vota cu Ponta motivați de sentimentele anti- Băsescu, gândurile de refacere a USL, continuarea programului de guvernare asumat de această alianță în 2012 sau nemulțumirea față de Iohannis. În plus, premierul Ponta deja a anunțat că imediat după primul tur partidului lui Tăriceanu vor fi cooptați la guvernare, ceea ce ar însemna o refacere simbolică a USL, iar votanții acestei alianțe din 2012 se vor regăsi în această nouă formulă guvernamentală și astfel își vor îndrepta inteția de vot către prezidențiabilul PSD, cel care este văzut ca artizanul acestei refaceri simbolice a USL.

Cealaltă jumătate din categoria votanților lui Tăriceanu, cei care îl vor susține pe actualul șef al Senatului din motive exclusiv principiale. Apartenența la principiile și valorile liberale, dezamăgirea față de situația actuală a PNL, plecarea din ALDE și înscrierea în PPE și respectiv fuziunea cu PDL vor fi motivațiile unei părți semnificative din electoratul lui Tăriceanu în primul tur. Totuși, această categorie care l-a votat pe Tăriceanu din aspecte principiale, nu vor vota niciodată pentru un prezidențiabil PSD, iar decizia acestora, cel mai probabil, va fi aceea de a absenta de la scrutinul din 16 noiembrie.

Unde merg cei 4% ai lui Teodor Meleșcanu

Teodor Meleșcanu a fost unul din liderii marcanți ai PDSR în anii 1990, partid care i-a asigurat funcții de senator și ministru. Apoi, la sfârșitul anilor 1990, Meleșcanu a decis să o cotească la dreapta și a înființat ApR, partid care s-a topit în 2001- 2002 în PNL. Apoi Teodor Meleșcanu a devenit unul din liderii influenți ai PNL, dar atât în cercurile oficiale, cât și în interiorul PNL, a existat întotdeauna eticheta de politician de stânga pentru fostul șef al SIE. Electoratul lui Meleșcanu este unul în proporție covârșitoare de stânga, ceea ce înseamnă că 3 din cele 4 procente vor merge, cel mai probabil, la Victor Ponta. Restul de procente, venit dinspre cei care îl văd pe Meleșcanu drept o alternativă la actuala clasa politică, implicit la Victor Ponta și Klaus Iohannis, vor rămâne acasă pe 16 noiembrie.

Voturile lui Dan Diaconescu merg la Ponta

Cei 3- 4% cu cât este cotat Dan Diaconescu vor merge cel mai probabil către Victor Ponta în turul II. PPDD sunt parteneri cu PSD la guvernare, și-au impus deja o serie de oameni în rândul 2 și 3 din Guvern, printre care și pe Liviu Neagu, secretar general al PPDD care ocupă în acest moment poziția de secretar general adjunct al executivului, iar o prezență la guvernare, chiar și doar în eșaloanele inferioare, este o situație mult mai bună, din toate punctele de vedere, decât o susținere pentru Klaus Iohannis care nu le poate aduce niciun fel de avantaj.

În plus, Dan Diaconescu a lansat o serie de atacuri virulente la adresa lui Iohannis, numindu-l pe acesta, în repetate rânduri, drept ”baby- broker.” De asemenea, PPDD este în prag de destrămare, iar plecarea din cadrul Guvernării ar fi elementul care ar duce la dispariția din Parlament a acestei formațiuni politice. Într-un scenariu în care Victor Ponta pierde guvernarea, automat, toți parlamentarii PPDD vor pleca către ACL, în speranța de a fi la guvernare și de a-și ”rezerva” noi posturi de deputați sau senatori în 2016.

 Cum va vota electoratul naționalist al lui Vadim Tudor în turul II

Cei 2% reprezentând electoratul lui Vadim Tudor vor merge cel mai probabil către Victor Ponta, având în vedere caracterul naționalist al acestui electorat. Este greu de crezut că electoratul cu viziune ultra-naționalistă pe care îl are încă Vadim Tudor ar pune ștampila pe un candidat de etnie germană.

În plus, Victor Ponta, în cursul acestei campanii electorale, a manifestat în dese rânduri o oarecare apetență pentru naționalism, precum sloganul ”Mândri că suntem români”. Atacurile lansate de PSD vizavi de implicarea lui Klaus Iohannis în adopțiile ilegale din anii 1990 vor fi un alt element care va cântări greu în ochii electoratului naționalist, având în vedere un votant al lui Vadim Tudor este unul care respectă familia tradițională.

De la cine poate lua Klaus Iohannis voturi în turul II

Unde merg cei 4% ai Monicăi Macovei

Monica Macovei are, la fel ca Elena Udrea, are cel mai dur electorat împotriva lui Victor Ponta, ceea ce înseamnă că aproape toate voturile acesteia vor merge către Klaus Iohannis. Motivul nu va fi unul de tip ”Iohannis este mai bun ca Ponta”, ci ”Votăm pe oricine decât pe Ponta, șeful baronilor”. Probabil că 1% din electoratul de 4% pe care Monica Macovei ar urma să îl aibă de partea sa în turul I, vor rămâne acasă, dezamăgiți de modul cum europarlamentarul a fost mazilit din PDL. Spre exemplu, nu ne imaginăm că Sebastian Lăzăroiu sau Adrian Papahagi ar vota pentru Iohannis, chiar dacă acesta ar reprezenta teoretic dreapta în finala prezidențială.

Cei 1% al lui William Brânză merg către Iohannis în turul II

Electoratul prezidențiabilului PER, William Brânză, va merge aproape sigur către Klaus Iohannis în turul II. Calitatea de fost membru PDL, dar și protestele ecologiștilor la adresa Guvernului Ponta legate de exploatarea gazelor de șist sunt două aspecte pentru carer credem că votanții lui William Brânză vor merge în turul II, în proporție majoritară, către Klaus Iohannis. Există și premisa ca electoratul ecologist să protesteze față de actuala clasă politică și să meargă la vot doar pentru a-i taxa, prin anularea votului, pe ambii prezidențiabili.

 

Electorat netru

Ce se va întâmpla cu cei 6% ai Elenei Udrea

Electoratul Elenei Udrea, la fel ca cel am Monicăi Macovei, este format din acei cetățeni care sub nici o formă nu ar pune ștampila pe Victor Ponta. Mai mult de atât, atât Elena Udrea, cât și Traian Băsescu, au sugerat electoratului PMP să stea acasă, în detrimentul unui vot pentru Klaus Iohannis sau Victor Ponta. Dacă ar fi să ne aducem de referendumul din 2012, când electoratul lui Băsescu pare să fi ascultat de ce le-a transmis acesta și anume să boicoteze  scrutinul din iulie 2012, iar aceștia par să se fi conformat.

UDMR, la guvernare cu PSD și partener cu Iohannis în PPE. Unde ar putea fi redirecționate voturile lui Kelemen Hunor în turul II?

UDMR și prezidențiabilul Kelemen Hunor este cotat cu 5% în sondajele de opinie, acesta fiind de altfel și scorul tradițional al acestei uniuni la alegerile prezidențiale.

UDMR este membru al PPE, așadar partid coleg cu PNL și PDL la nivel european, aspect care creează o problemă morală pentru aceștia în turul II. PPE deja și-a manifestat susținerea puternică prin prezența secretarului general al popularilor europeni la București, la lansarea candidaturii lui Klaus Iohannis. Există și numeroase informații, conform cărora reprezentanții PPE fac numeroase presiuni asupra UDMR pentru a-l susține pe Klaus Iohannis în turul II. De asemenea, electoratul etnic maghiar va rezona cu un candidat aparținând unei minorități naționale, așa cum este Klaus Iohannis.

În același timp, liderii UDMR sunt întotdeauna o constantă prezență la guvernare. În plus, pe Kelemen Hunor sau Marko Bella îi cunoaștem ca pe niște lideri politici extrem de bine ancorați în realitate, negociatori extrem de abili. Căderea unui Guvern condus de Ponta (în ipoteza în care acesta rămâne premier, pierzând alegerile prezidențiale) este una puțin probabilă și de aceea poziția UDMR din turul II nu va fi una tranșantă nici în favoarea lui Iohannis, nici în favoarea prezidențiabilului PSD.

Guvernarea le priește celor de la UDMR și probabil că nu vor da vrabia din mână pe cioara de pe gard.  De aceea, probabil cei 5% ai UDMR se vor împărți în turul II, într-un mod aproximativ egal, într Iohannis și Ponta.

Concluzia

Așa cum arată calculele pe estimările de intenție de vot din turul I și caracteristicile fiecărui electorat în parte, cât și pe alte elemente care țin de prezența la guvernare sau de prezența în coaliția de la putere, Ponta câștigă următoarele procente în turul II al prezidențialelor:

  • 4% de la Tăriceanu, 3% de la Dan Diaconescu, 2-3% de la UDMR, 3% de la Meleșcanu, ceea ce reprezintă aproximativ 12-13 procente. Coroborate cu cei 40% ai lui Ponta din primul tur, prezidențiabilul PSD tranșează finala prezidențială împotriva lui Klaus Iohannis. Mai trebuie precizat că Ponta mai poate culege 1% din voturile etniei romilor, cu care PSD a semnat un parteneriat, dar și 2% de la Vadim Tudor, electorat naționalist care nu ar vota niciodată un prezidențiabil aparținând unei etnii minoritate.
  • Rezultă un scor de 56% în turul II pentru Ponta.
  • Prezidențiabilul ACL este cotat cu 30% (n.r.: în situația optimistă)  în turul I, iar în turul II mai poate lua aproximativ 4% de la Tăriceanu, reprezentând electoratul de dreapta dur, care nu ar vota niciodată pentru un candidat al PSD, cele 3 procente ale Monicăi Macovei, electoratul cel mai dur anti- Ponta, cam 2%-3% de la UDMR, un procent de la de la Meleșcanu (reprezentând categoria de votanți consecvenți de dreapta și anti- PSD) și respectiv un procent de la William Brânză, cel care poate aduce voturi multe din diaspora, după ce aproximativ 4 ani s-a ocupat de românii din străinate, în perioada în care activa în PDL.
  • Rezultă că Iohannis nu ar avea de unde să ia mai mult de 42% în turul II al prezidențialelor.

Electoratul Elenei Udrea, somat în câteva rânduri de șefa PMP, dar mai ales de Traian Băsescu, ar putea fi categoria de electorat care va merge la vot, dar îi va amenda pe ambii candidați, anulându-și votul. Șeful statului repetă la fiecare ieșire publică cât de slabi sunt ambii candidați, Victor Ponta și Klaus Iohannis.

Probabil că la scrutinul electoral din 16 noiembrie vom avea cel mai mare număr de voturi anulate din întreaga perioadă post- decembristă, având în vedere că există o tendință din partea unei părți din societatea civilă de a se opune oricărui partid politic, dar în același timp sunt conștienți de faptul că trebuie să meargă la vot și să tragă un semnal.

Mai trebuie ținut cont și de ancheta de proporții a DNA privind votul la referendumul din 2012. Acest element a stârnit o serie de reacții în rândul populației, printre care și acela că ar trebui să meargă la vot și să își anuleze mai degrabă votul, decât să fie la un moment dat anchetat de procurori.

Astfel, estimăm că pe fondul nemulțumirii față de clasa politică, semnalele date de Traian Băsescu și Elena Udrea electoratului prin care au cerut amendarea celor doi principai candidați, Victor Ponta și Klaus Iohannis, dar și ancheta DNA, cu doar o săptămâna înainte de primul tur, privind referendumul, sunt câteva din elemente care vor conduce  la situația în care între 3 și 4% voturi vor fi nule sau anulate.

9 comentarii la “EXCLUSIV Prognoză electorală. Cum se împart voturile în finala prezidențială. De unde își iau Victor Ponta și Klaus Iohannis voturile în turul II

  1. O analiza extrem de corecta , cu o mare necunoscuta–cea a electoratului UDMR . Electorat , divizat de actualul–SEF al STATULUI cu ajutorul cozilor de topor–MEDALIATE—si incurajate de extremistii maghiarii cu dubla comanda-BUDAPESTA–MOSCOVA . Liderii UDMR—stiu ca aceste alegeri –pot aduce–o continuitate—sau un singur reprezentant al etniei in PARLAMENT in 2016 .

  2. ……..mã’ Cristianu’ bacii……eshi TARE……..îmi place GROZAV cum tzi se mishcã neuronii………BRAVO….dacã analizezi din punctul „zero” iese BINE analiza…….te APRECIEZ…….asta e….FELICITÃRI………îmi place cã nu te „supraîncãlzeshti” dar nici nu te „congelezi” atunci când gândeshti……este CORECT…..unii ar vrea sã gândeshi „pe dreapta”, altzii , invers, „pe stânga”……dar tu eshi în CENTRU, adicã neutru , în punctul „zero”………este CORECT……..

  3. …….toate excrementele shi toate cãcãrezele trebuie sã shtie cã nenea Cristian Petcu a gândit ca un „bãtrân” trecut prin mai multe vietzi……….FOARTE CORECT…….

  4. ……s-a „trezit” un „moromete fals” sã „judece” lumea………dar a scos o cufurealã de vorbe pe bot (cã n-are gurã)……acel MOROMETE adevãrat azis : „nu uita Darie”…………gândacu’ ãsta chiar crede cã au dispãrut ROMÂNII din ROMÂNIA…………

  5. …..ciñe este atât de tâmpit, de tolomac sã creadã cã ROMÂNII din ROMÂNIA vor pune shtampila pe „ghinion” klohannis !!!!!????????……..”ghinion”klohannis a vândut copiii din ROMÂNIA ca organe vii, a fãcut trafic de organe de copii din ROMÂNIA, …..shi-a cumpãrat case pe bañii din trafit cu copii din ROMÂNIA……..a sfidat ROMÂNIA shi ROMÂNII, a batjocorit ARMATA ROMÂNÃ, a batjocorit BISERICA ROMÂNEASCÃ, a batjocorit PROFESORII shi DASCÃLII din ROMÂNIA, i’a batjocorit shi pe sãracii care trudesc pe glia ROMÂNEASCÃ………..shi încã nu l-a întrebat nimeni : „DE CE”…………dar a venit „vremea” întrebãrilor shi „vremea” ca sã fie JUDECAT………..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *