R: Cu ce concluzii plecăm astăzi de aici, de la a cea de-a V-a ediție a Forumului?
Radu Carp: La fiecare ediție a Inițiativei celei Trei Mări se desfășoară și un forum în care companiile private, reprezentanții guvernelor și societatea civilă au prilejul să se întâlnească. Este foarte bine că România a organizat și de data aceasta Forumul, pentru a releva faptul că cele două inițiative sunt comune. Anul acesta s-a discutat foarte mult despre energie, problema nucleară – mai ales în contextul în care SUA au venit la București pentru a-și manifesta întreg sprijinul pentru tehnologia reactoarelor nucleare mici, dar domnul Kerry (emisar special SUA pentru climă n.red.) a vorbit despre avantajele pentru România, Polonia și alte țări.
Este foarte bine că vor fi noi proiecte care vor fi finanțate. Sper ca acest Forum să găsească și mijloacele concrete pentru a finanța proiectele decise în cadrul Summit-ului. Foarte bună participarea și trebuie să existe o oarecare presiune pe cei care pot decide – bănci, fondurile de investiții, investitorii privați pentru a se implica în aceste proiecte. BERT a avut o prezență notabilă, dar și marile companii pe energie – sper să fie implicate în continuare în dezvoltarea proiectelor. Este un număr record de proiecte. Au fost aprobate și altele.
R: S-a vorbit mult despre tranziția la energia verde, am văzut.
Radu Carp: S-a vorbit mult despre asta pentru că la început, accentul nu era așa mult pus pe asta. Din 2019, din momentul în care actuala Comisie Europeană a intrat în funcțiune, s-au schimbat
prioritățile. Se insistă mult mai mult pe proiectele de energie verde – prima ediție a fost în 2018 Inițiativa a celor Trei Mări.
Foarte multe dintre proiectele aflate în desfășurare nu se bazează pe energie verde. Eu, personal, aștept cu nerăbdare să văd noile proiecte care vor fi finanțate începând cu a doua zi după încheierea acestui forum pentru a vedea în ce măsură Inițiativa se pliază pe obiectivele care sunt, în general, finanțate pe plan global, nu numai la nivel european.
R: Cum vi s-a părut discursul președintelui Klaus Iohannis?
Radu Carp: Mi s-a părut un discurs echilibrat, temperat. Domnul președinte Iohannis s-a confruntat cu o provocare: un incident neprevăzut a „detonat” într-un fel chiar în ajunul Summit-ului, astfel încât atenția sa a a fost distribuită în mai multe direcții. Dar, cred că președintele a reușit să pună în valoare tot ce s-a discutat ulterior la acest summit. Dacă urmărim cu atenție declarațiile sale, obiectivele fixate pentru România au fost atinse: finanțare și acest fond de inovare – aici este de discutat, pentru că în comunicatul final se spune că summit-ul ia în considerare această inițiativă – deci președintele a făcut o breșă la nivel diplomatic și urmează, ca la nivel tehnic, România să convingă despre necesitatea acestui fond de inovare și să vină și cu soluții concrete – care ar putea fi acei investitori care ar putea să finanțeze proiecte legate de inovare”.
Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări – „Investing into a resilient tomorrow”, organizat de Guvernul României la Palatul Parlamentului, a reunit peste 1.000 de reprezentanți ai mediului de afaceri, decidenți politici și guvernamentali, experți.
La acest eveniment au participat președintele României, Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, Andrzej Duda, președintele Poloniei, țară coinițiatoare a Inițiativei celor Trei Mări, Andrej Plenkovici, prim-ministru al Croației, țară coinițiatoare a Inițiativei Celor Trei Mări, Edgars Rinkevics, președintele Letoniei, țară care a găzduit ediția de anul trecut a Summit-ului și Forumului celor Trei Mări, Gitanas Nauseda, președintele Lituaniei, țară ce va organiza Summit-ul și Forumul de afaceri al Inițiativei celor Trei Mări în 2024, dar și John Kerry, emisarul special al președintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, invitat special al Forumului.
Autor
-
Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News