Skip to content
Politică

EXCLUSIV Radu Carp face noi precizări în scandalul lui Titus Corlăţean

Radu Carp (secretar executiv al PNL) face noi precizări în scandalul lui Titus Corlăţean, fost ministru PSD al Afacerilor Externe.

CITIŢI ŞI: UPDATE MAE răspunde acuzațiilor: Afirmațiile sunt complet eronate/ Acuzaţiile grave ale unui lider PNL

Liberalul a declarat, luni seară, pentru PSnews.ro, că ministerul de resort greşeşte când aduce în discuţie articolul 66 din Legea nr. 269/2003 privind Statutul corpului diplomatic și consular al României.

„Interdicţia din articolul 50 din Statutul Corpului Diplomatic se referă la partidele politice, indiferent dacă persoanele respective au funcţie, demnitate publică sau nu. Deci nu poţi fi în corpul diplomatic câtă vreme eşti membru de partid. Deci aici MAE face o confuzie (deliberată sau nu): una este situaţia de incompatibilitate pe demnitate publică şi alta este apartenenenţa la un partid politic. Or, domnul Corlăţean are următorul traseu: secretar internațional al Tineretului Social Democrat (TSD) (iulie 2002 – iulie 2003); secretar executiv al PSD pentru relații internaționale bilaterale (iulie 2003 – aprilie 2004); purtător de cuvânt al PSD (aprilie 2004 – mai 2005), după care este ales în Parlament la alegerile din toamna anului 2004. Deci era membru de partid din 2001 – el trebuia să fie suspendat la data intrării în vigoare a legii, în 2003. Or, noi aflăm că este suspendat la vremea respectivă. S-a procedat incorect, pentru că repet: există o incompatibilitate clară între membru de partid şi membru al corpului diplomatic. Aici este problema. Deci, indiferent ce spune articolul 66 sau ce invocă ei (reprezentanţii MAE – n.r.), Titus Corlăţean nu putea să fie membru de partid (suspendat sau nu) câtă vreme era în corpul diplomatic, pentru că, altfel, am ajunge într-o situaţie absurdă: cineva este membru în corpul diplomatic, îi funcţionează vechimea şi el are în continuare calitatea de membru de partid, indiferent dacă are demnităţi publice sau nu. Deci se face o confuzie (deliberată sau nu) între membru de partid şi funcţie publică. Şi mai este un aspect: legea din 2003 avea în vedere funcţii de demnitate publică (ceea ce invocă MAE) şi nu calitatea de ales parlamentar. Dar asta e o cu totul altă discuţie”, ne-a explicat secretarul executiv al PSD.

Mai mult: şi actualul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, are partea lui de vină, pentru că nu a citit cu atenţie CV-ul lui Corlăţean, de unde reiese calitatea neîntreruptă a acestuia (timp de 14 ani) de membru de partid, punctează Radu Carp.

„Greşeala este mai veche – datează din momentul intrării în vigoare a legii din 2003. Or, înainte de a fi acordat acele grade diplomatice, (Aurescu – n.r.) ar fi trebuit să vadă foarte atent CV-urile persoanelor respective. Pentru că bănuiesc că nu s-au acordat automat, ci în urma analizei parcursului profesional. Era foarte simplu: dacă citea CV-ul, ar fi văzut clar că domnul Corlăţean este membru PSD fără întrerupere din 2001, deci timp de 14 ani a avut calitatea de membru de partid. Deci este o eroare internă – să şi-o asume cine a produs-o şi cine o apără”, a continuat PNL-istul.

Pe de altă parte, a arătat liberalul, nici Bogdan Aurescu, nici Titus Corlăţean nu riscă vreo sancţiune în tot acest scandal.

„Din păcate, nu există sancţiuni cu privire la interpretarea asta eronată a legii. Cred că cea mai simplă situaţie ar fi ca domnul Corlăţean să renunţe la gradul diplomatic care i-a fost acordat recent. Poţi renunţa unilateral la respectivul grad – poate cere să se anuleze acel act; altfel, el este valabil, câtă vreme nu este atacat într-o instanţă. Dar el, personal, poate să ceară retragerea. Probabil că n-o va face – asta este opţiunea domniei sale”, a încheiat Carp.

 

1 comentariu la “EXCLUSIV Radu Carp face noi precizări în scandalul lui Titus Corlăţean

  1. Mai Carp. cine oi mai fi si tu, dar de colegul tau de partid Baconschi ai auzit, ma ? De ala nu ai nimic a ne spune ? A fost, nu a fost membru de partid, a facut ce a facut sau nu a facut prin anumite locatii si cu anumite membre din corpul diplomatic cand era ambasador, uite de-astea. Ca vad ca s-a intors in MAE si nu te doare burta la fel si de el, doar de altii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *