Skip to content
Politică

EXCLUSIV Răspunsul Oficiului de Spălare a Banilor privind dosarul lui Traian Băsescu. Ce l-ar putea salva pe fostul Președinte. DOCUMENT

În cursul zilei de miercuri, jurnaliștii Antena3 au prezentat informația că Procurorul General al României, Tiberiu Nițu, s-a autosesizat și a solicitat redeschiderea dosarului în care fostul Președinte, Traian Băsescu, este acuzat de spălare de bani.

Tiberiu Nițu cere înlăturarea ca nelegală a rezoluției de închidere a dosarului, pe motiv că nu există fapta și trimiterea la Tribunalul București a dosarului unde ar urma să fie confirmată redeschiderea cauzei penale.

Jurnalistul Antena 3, Adrian Ursu, a precizat miercuri seară, într-o intervenție telefonică în emisiunea „Sinteza Zilei”, că „este o lovitură șoc. E vorba despre dosarul de spălare de bani Băsescu-Cășuneanu. Se redeschide dosarul. Procurorul General s-a sesizat din oficiu”. În această speță ar urma să fie cerute audierea tuturor persoanelor în cauză, inclusiv a lui Traian Băsescu și a fiicei sale mai mari, Ioana Băsescu, mai notează sursa citată.

Citește și: Urmează un nou megadosar pentru Băsescu? Jurnalist Antena3 avertizează: ”Este o lovitură șoc.”

PSnews.ro a solicitat, în urmă cu câteva zile, Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor să ofere informații privind stadiul  lucrării demarate de Grupul de Investigatii Politice, condus de Mugur Ciuvică, referitoare la dosarul lui Traian Băsescu instrumentat de această instituție.

”În baza legii 544/ 2001, va rugam sa ne precizati care este stadiul lucrarii demarate in urma sesizarii trimise de Grupul de Investigatii Politice, in data de 28.07.2014 si inregistrata la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor sub nr. CXIV 2212/28.07.2014.

Va rugam sa ne precizati daca lucrarea a fost clasata sau a fost trimisa catre institutiile abilitate.

In cazul in care lucrarea a fost trimisa catre institutiile abilitate, va rugam sa ne precizati care sunt acestea.

Mentionam ca sesizarea privea anumite tranzactii realizate de Basescu Traian.”, se arată în solicitarea PSnews.ro transmisă O.N.P.C.S.B..

Iată răspunsul oferit de această instituție solicitării PSnews.ro:

oficiul spalarii banilor(1)_001

După cum se vede în acest răspuns, pentru o perioadă de 5 ani opinia publică nu poate afla absolut nimic în următorii 5 ani, solicitarea fiind lucrată în regim confidențial. Putem spune că această prevedere de confidențialitate ar putea să îl salveze, cel puțin în plan mediatic, pe fostul Președinte, având în vedere că nu se pot oferi detalii ce pot deveni ”muniție” de atac împotriva lui Băsescu.

Totodată, vedem că O.N.P.C.S.B are obligația de ”a nu transmite informațiile primite în timpul activătății decât în condițiile legii”, iar ”beneficiarii informațiilor primite, analizate și prelucrate în regim de confidențialitate de Oficiu sunt prevăzuți expres de lege.

Citește și: EXCLUSIV – Dovada că dosarul de spălare de bani al președintelui a fost închis nelegal. ONPCSB a clasat lucrarea pe motiv că Băsescu se bucura de imunitate, întrucât este președintele României. La acea dată președinte era Iliescu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *