EXCLUSIV România și banii din PNRR. Negrescu (PSD): Avem probleme cu consultanța!

Sursa foto: Calea Europeana

Planul Național de Redresare și Reziliență are multe hibe. Nu este doar părerea europarlamentarului Victor Negrescu, ci și a Comisiei Europene. Negrescu a fost prezent în emisiunea Puterea Știrilor, moderată de jurnalista Marinela Angheluș, cu care a stat de vorbă, printre altele, despre ce împiedică România să acceseze fondurile europene pentru PNRR.

„Sunt anumite dificultăți semnalate de Comisia Europeană în ceea ce înseamnă realizarea anumitor proiecte din PNRR. Știți foarte bine, există anumite probleme cu consultanța, sunt anumite proiecte care au fost integrate fără o analiză de impact.

Au existat, la un moment dat, chiar documente care aveau anumite surse, aș spune, din afara sectorului public, chiar controversate, și, în sensul acesta, în continuare suntem în dialog cu cei de la Comisia Europeană. Pot să vă spun ce ne-au spus ei, că România s-a angajat în finalizarea multora dintre aceste proiecte, deși Executivul european a atras atenția că termenul este foarte scurt și este foarte dificil ca acele proiecte să fie realizate.  

Trebuia să fie o analiză logică.

Avem un proiect foarte diversificat, foarte segmentat. Nu avem un proiect unitar. În continuare, încercăm să facem lucrurile acestea. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene s-a angajat ca, până la finalul acestei veri, să finalizeze anumite ajustări în acest plan. Se află în dialog cu Comisia Europeană în această privință.

Sperăm să reușim să mai ameliorăm sau măcar să finanțăm prin granturi acele proiecte realizabile, mutând pe zona de împrumuturi acele proiecte care necesită un alt tip de efort și care necesită mai mult timp. Trebuie să facem aceste corecturi, dar sunt convins că vom reuși să implementăm PNRR, așa cum România s-a angajat, chiar dacă ne-am fi dorit, poate, ca PNRR să arate altfel și să cuprindă și alte sectoare”, a spus Victor Negrescu.  

„Ar fi trebuit să avem capacitatea de producție autohtonă”

„Noi am reușit să facem ceva, nu doar am discutat despre acest subiect. Au fost tot felul de justificări, legate de inflație, de războiul din Ucraina, schimbarea fluxurilor economice. România putea să modifice până la finalul lunii aprilie, programul, într-o manieră destul de amplă.

Nu a fost suficientă ambiție la momentul respectiv. Au fost câteva ajustări pe care le-am inclus. Sunt câteva modificări care ar fi putut fi introduse. Zona de agricultură, de exemplu, o parte de irigații. Sunt state care au acest tip de proiecte. Am fi putut, poate, pe lângă să investim doar în zona de producție de energie verde, să investim în capacități de producție pentru materialele necesare pentru aceste instalații. În loc să cumpărăm, de pildă, panouri solare venite din China, am fi putut produce panouri solare la noi în țară.  

Cred că cei care l-au scris trebuia să gândească tot acest flux, în așa fel încât să rămână ceva în România după acest moment. Adică nu doar acele cuvinte “Finanțat de UE” și, în cinci – zece ani, acele lucruri care se vor fi realizat să fie perisate, ci să avem capacitatea de producție autohtonă.

Este o nouă dezbatere la nivel european. Este și pe lista președinției spaniole, să știți, această autonomie strategică și dezvoltarea industriei europene. Ar fi fost normal ca și noi, poate, să anticipăm aceste evoluții și să mergem pe această componentă. Acum este un pic cam târziu.

Ne concentrăm pe implementarea planului. Avem multe de recuperat, sunt întârzieri, trebuie să spunem foarte deschis, cererea de plată trebuia să fie finalizată la finalul anului trecut, o închidem acum, iată, cu o tăiere destul de mică, de câteva zeci de milioane de euro. Banii se află în proces de negociere în Comisia Europeană.

Sunt două apeluri de proiecte asupra cărora Comisia Europeană a avut comentarii. Una s-a rezolvat, mai urmează încă un proiect până la finalul verii. Vorbim de aproximativ 35 de milioane de euro suspendați, în momentul de față, pe care-i putem lua dacă corectăm acele două proiecte. Sunt două probleme de la Ministerul Energiei. Sperăm ca cererea de plată 3 s-o depunem până la finalul acestui an. Cererea de plată 4 – fostul guvern deja exprimase intenția de a depune această cerere anul viitor.  

Ministrul Proiectelor Europene s-a angajat să facă tot ce este omenește posibil s-o depunem, totuși, în acest an, pentru că plățile depind de momentul în care depunem cererea de plată. Acum avem nevoie să aducem acei bani în economie și către beneficiari”, a spus acesta.  

https://www.youtube.com/watch?v=KqEktuScSBk

Autor

  • Moldovan Roxana

    Are peste 20 de ani de experiență în presa print și online. Crede în puterea cuvântului scris. Recunoaște că e dependentă de știri și-i place să scrie și să citească reportaje și analize. La PS News, se axează pe scrierea de sinteze pe temele cele mai importante ale zilei.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL