Skip to content
Politică

EXCLUSIV Șapte condiții pentru ca PSD să guverneze și după 2016

Marea provocare pentru PSD din 2016 nu este doar să fie câștigărorul alegerilor locale și parlamentare, ci să pună bazele unei alianțe politice care să formeze o majoritate politică consistentă, astfel încât Klaus Iohannis să nu aibă niciun fel de alternativă la îndemână și să desemneze un prim- ministru din rândul PSD.

Dacă, spre exemplu, PSD nu va câștiga cele mai multe mandate de parlamentari, chiar dacă va reuși să formeze o majoritate cu PLR- PC și UNPR, Iohannis ar putea  recurge la tertipilul folosit de Băsescu în 2009, când a nominalizat un premier de la PDL pentru că democrat- liberalii aveau  cu doi parlamentari mai mult decât PSD.

Dacă PNL va avea chiar și cu un parlamentar mai mult decât PSD, Iohannis ar putea să joace la limita Constituției, aidoma lui Traian Băsescu și să desemneze un premier din rândul liberalilor. Odată desemnat, cel nominalizat din partea PNL ar putea să formeze o majoritate în jurul său, cu ajutor moral din partea șefului statului.

Care sunt totuși măsurile și demersurile pe care Victor Ponta și PSD trebuie să le adopte și implementeze astfel încât să ajungă să câștige alegerile din 2016 și să rămână în fruntea Guvernului?

  1. Fără îndoială, Victor Ponta trebuie să rămână atât în funcția de prim-ministru, cât și în cea de șef al PSD. Pe oricare dintre cele două funcții, în cazul în care le pierde sau renunță la ele, PSD se va confrunta cu un adevărat cutremur, care va distruge șansele social- democraților să câștige alegerile din 2016. Dacă, de exemplu, Ponta pleacă din fruntea Guvernului (printr-o demisie sau demitere), a doua zi un număr consistent de parlamentari ai social- democraților vor sta cu bagajul la celor din PSD. Acei parlamentari cu interese directe în zona executivă își vor dori, cu orice preț, să își păstreze ”privilegiile” și vor căuta să facă acest lucru prin trecerea de partea PNL. Apoi, dacă Ponta pleacă din fruntea PSD, fie prin demisie, fie în urma Congresului din noiembrie, în culisele partidului va începe un război surd pentru putere. Susținătorii lui Ponta vor fi maziliți din funcțiile politice deținute în partid, alții vor trăda și vor trece de partea viitorului șef al PSD. Mai este valabilă și ipoteza ca după ce Victor Ponta își va pierde puterea în partid, vor alege un alt drum politic, posibil lângă Sebastian Ghiță sau Mircea Geoană.

Cert e că orice schimbare la vârful PSD care îl vizează pe Ponta va genera un proces greu, de durată, în cadrul căreia se vor duce lupte politice dure pentru putere și control în partid. Un război intern în PSD generat de o plecare a lui Ponta din fruntea partidului va genera, mai devreme sau mai târziu, și plecarea din poziția de șef al Guvernului. Acest scenariu va fi urmat de o rupere a coaliției de guvernare, prin pierderea susținerii UNPR. Ne aducem aminte că Gabriel Oprea a condiționat susținerea Guvernului de prezența lui Victor Ponta în fruntea cabinetului.

  1. În al doilea rând, ca să își maximizeze șansele pentru a câștiga bătăliile politice din 2016, PSD trebuie să îi înlăture pe toți liderii din teritoriu, care au probleme cu procurorii, și să vină cu candidați nepătați și cu priză la public. Acest proces trebuie să debuteze extrem de repede, având în vedere că e greu să impui un tânăr politician care să aibă capacitatea să câștige alegeri locale în teritoriu.
  2. Victor Ponta și conducerea PSD este obligată să păstreze UNPR alături, având în vedere că partidul lui Gabriel Oprea pare să atragă de partea sa numeroși primari, șefi de consilii județene sau lideri politi care ”controlează” multe voturi în județele lor și care s-ar putea dovedi decisive la alegerile din 2016
  3. Apoi, PSD trebuie să joace rolul de naș al fuziunii PLR-PC și să accelereze procesul de contopire al celor două partide. Pasul următor este ca Victor Ponta să găsească modalitățile optime prin care să transforme partidul rezultat în urma fuziunii PLR-PC într-unul capabil să strângă 8-10% din voturile de la parlamentare. În ipoteza în care PSD va lua 40% la alegerile parlamentare din 2016, iar liberal-conservatorii vor reuși să atingă scorul electoral de 10%, Victor Ponta poate ajunge să conducă o majoritate solidă. Dacă UNPR (formațiune care poate ajunge la un scor de 10% la parlamentarele din 2016) va rămâne altături de PSD și PC-PLR, social- democrații au șansa să ajungă la o majoritate parlamentară de aproximativ 60%, ceea ce le va oferi posibilitatea să guvernze liniștit.
  4. Social- democrații, ca să își mărească considerabil șansele pentru a câștiga alegerile din 2016, trebuie să renunțe la culoarea roșie, care în prezent definește PSD. Chiar dacă pare un aspect nesemnificativ, în subliminal, această culoare induce imaginea de partid comunist (roșul comunist). Chiar și sigla, reprezentând cei 3 trandafiri, de sorginte comunistă, trebuie înlocuiți cu altceva. Deci, consultanții PSD trebuie să gândească un proces amplu de schimbare a culorii și a sigle partidului, așa cum au făcut cei din PDL în 2012. Este un pas esențial și necesar în schimbarea percepției că PSD este un partid comunist, fapt care i-a fost fatal lui Victor Ponta în 2014.
  5. Un alt aspect pe care cei din PSD l-au neglijat la alegerile din 2014 și care a contribuit din plin la pierderea alegerilor este comunicarea în online. Având în vedere că parlamentarii au ajuns la un consens privind modul de desfășurare al scrutinurilor electorale din viitor și nu vom mai vedea celebrele găleți, stricle de ulei ș.a.m.d, alegerile din 2016 vor fi unele în care elementul decisiv, care va conta în fața electoratului, va fi mesajul politic. Fără celebrile pomeni electorale, cei cu drept de vot vor alege în funcție de mesajele pe care le vor prezenta partidele anul viitor.

De aceea, televiziunile și  publicațiile vor fi pionii principali în 2016, având în vedere că prin intermediul acestora vor putea fi răspândite mesajele prin care partidelor vor încerca să câștige suportul electoratului. Ce partid va ști să atragă de partea sa cât mai multe televiziuni și publicații online va câștiga alegerile. Cine va neglija acest aspect, oricât de puternic este partidul în teritoriu, va pierde un număr uriaș de voturi. În acest moment, între PSD și PNL pare să își dispute simpatia mai multor publicații și televiziuni, iar ”meciul” pare să fie în prezent la egalitate.

  1. Nu în ultimul rând, chiar dacă pare să fie un gest politic greu de realizat, PSD trebuie să desființeze funcția de Președinte de onoare al PSD și astfel să se delimiteze oficial de Ion Iliescu, cel care nu mai poate aduce voturi social- democrați. Această mișcare politică simbolică trebuie să fie în simbioză cu schimbare culorii partidului, așa cum am precizat mai sus.

1 comentariu la “EXCLUSIV Șapte condiții pentru ca PSD să guverneze și după 2016

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *