Skip to content
Politică

EXCLUSIV Se ascut cuţitele în coaliţie? Pesediştii încep să mârâie împotriva UNPR. Cum ar fi stat lucrurile dacă Ponta s-ar fi aflat în ţară. Mărturia îngrijorătoare a unui lider PSD

Se ascut cuţitele în coaliţie? Pesediştii încep să murmure împotriva UNPR. Ce s-ar fi întâmplat dacă Ponta s-ar fi aflat în ţară

Un lider social-democrat a declarat, marţi, pentru PSnews.ro, că, teoretic, nu ar trebui să apară tensiuni între PSD şi UNPR, dar ”toată povestea asta cu numirea lui Mihai-Răzvan Ungureanu la SIE ne-a luat prin surprindere”.

El a subliniat că „nu ţine ideea că problema votului nu ar face parte din acordul de guvernare, atâta vreme cât se votează în Parlament”.

„În Parlament, e clar că trebuie să funcţionăm ca o alianţă politică bazată pe nişte reguli”, a punctat pesedistul.

Întrebat dacă s-ar produce o ruptură în coaliţie în cazul în care Ungureanu va primi un vot favorabil, liderul PSD a răspuns: „Nu. Teoretic, lucrurile sunt lămurite. Dacă iese sau nu MRU, atitudinea UNPR în speţa asta e certă. Important este dacă ei mai vor să rămână în coaliţia de guvernare sau nu. Ei spun că vor să rămână şi că doar această chestiune necesită un vot diferit”.

Totuşi, a precizat social-democratul, „apar nişte iritări care ţin de alte declaraţii – de exemplu, cea a lui Gabi Oprea, cum că el susţine PSD, atât timp cât Victor Ponta este preşedinte, şi Guvernul, atâta vreme cât Ponta e prim-ministru”.

„E deranjant. Suntem un partid nefrecventabil dacă Ponta nu mai este preşedinte? Guvernul devine prost dacă Ponta nu mai e premier? O alianţă politică responsabilă care guvernează ţara nu se poate baza pe relaţia personală dintre doi oameni, care, dacă ea dispare sau unul dintre cei doi nu mai poate să participe, face să se aleagă praful de toţi. Eu cred că Gabriel Oprea a vrut să-şi afirme solidaritatea cu Victor Ponta şi a ieşit ca şi cum ar fi ceva numai între ei doi, ceea ce nu este real, dar, combinat cu gestul privind votul la MRU, poate să mai ducă la nişte tensiuni. Dar, câtă vreme ei votează cu noi în Parlament, alături de PC şi PLR, n-ar trebui să fie probleme”, a comentat liderul PSD.

El a opinat că, dacă Victor Ponta s-ar fi aflat în ţară, politicienii din coaliţie nu s-ar fi confruntat cu acest impas.

„Dacă era Ponta aici, nu s-ar fi ajuns la situaţia ca UNPR să-l susţină pe MRU. A fost o decizie mai degrabă spontană, interpretată oarecum greşit. Adică, vezi-Doamne, „noi suntem apărătorii interesului naţional. Adică ce vor să spună cei din UNPR? Cine îl votează pe Mihai-Răzvan Ungureanu apără interesul naţional, iar cine nu îl votează este împotriva interesului naţional? Pare uşor stupid. Oprea a vrut să fie corect faţă de Iohannis, ca UNPR-iştii să suţină ceea ce propune preşedintele în zona sa de competenţă. Însă exprimările dau de înţeles că s-ar crea probleme în coaliţie, la guvernare. Nu există disensiuni, contre între miniştri sau între Ponta şi vreunul dintre miniştri. Este mai degrabă o problemă de exprimare”, a conchis social-democratul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *