Skip to content
Politică

EXCLUSIV Singurele trei variante la îndemâna lui Victor Ponta

După pierdea alegerilor prezidențiale, în interiorul PSD a izbucnit un adevărat război pentru supremație. Din cel mai militarizat partid al României, cel puțin la prima vedere, PSD a devenit peste noapte un partid care a fost zguduit din temelii. Liviu Dragnea, omul doi din PSD, a devenit ținta mai multor lideri social- democrații și foarte repede s-a conturat o grupare de opoziție la adresa președintelui executiv. Dan Șova, Marian Vanghelie, Robert Negoiță, dar și consilierul lui Ponta, Radu Popa au cerut public capul lui Dragnea. Simțind sânge, senatorul Nicolae Șerban, cunoscut în PSD pentru faptul că a fost avocatul lui Ion Iliescu, a cerut de decapitarea lui Ilie Sârbu, socrul lui Ponta și a lui Ioan Rus, motivând că nu reprezintă, în niciun fel, social democrația.

Răspunsul lui Dragnea a venit extrem de prompt. Acesta a cerut organizarea unei ședințe a conducerii unde se va lăsa, aproape sigur, cu excluderi la cel mai înalt nivel. Tripleta Șova- Vanghelie- Negoiță, dar și Nicolae Șerban, probabil vor vedea și vor face politică din afara PSD, în cel mai scurt timp.

Cam așa arată pe scurt  situația din PSD.

Partidul Social- Democrat este în aceste zile într-un moment probabil cum nu au mai fost vreodată. În ședința pe care Dragnea a anunțat-o pentru săptămâna viitoare, cei din PSD  își vor decide viitorul politic pentru următorii ani și însuși existența ca principal partid al României. Chiar dacă este foarte greu de crezut că cel mai mare partid din România poate dispărea din prim-planul politicii românești pentru că premise există.

Anul 2014 este unul în care Victor Ponta își decide viitorul și cariera politică. Dacă unii îi spun să stea liniștit, că va fi bine și că va rămane și premier și șef la PSD, sfatul altora ar fi să se uite foarte bine la fostul său partener, Crin Antonescu, exemplu elocvent pentru ceea ce înseamnă distrugerea, peste noapte, a unei cariere și a unui viitor politic promițător.

Actualul șef al PSD trebuie să ia niște decizii cruciale în perioada imediat următoare. PSnews.ro vă prezintă cele trei variante pe care Ponta le are la îndemână și ar putea să le ia în considerație și de asemenea ce avantaje și dezavantaje derivă  din mișcările pe care premierul ar urma să le facă în interiorul PSD.

În momentul de față în PSD nu există o alternativă la tripleta Ponta- Dragnea- Ghiță. Axa care s-a format în acest moment și care încearcă să facă opoziție la tripleta ce conduce partidul, Vanghelie- Șova- Negoiță, seamănă doar cu niște clone ale celor dintâi.

Șova este personajul care se visează în locul lui Ponta, încercând să lase impresia că ar fi un potențial succesor al lui Ponta. Totuși, probleme cu DNA, reacțiile nervoase extrem de dese, lipsa de influență și autoritate în interiorul partidului sunt doar câteva elemente pentru care Șova nu e Ponta, după principiul iarna nu-i ca vara.

Vanghelie încearcă să arate că se pliază pe rolul și modul de a face politică al lui Dragnea. În realitate, primarului sectorului 5 îi lipsește puterea și autoritatea pe care vicepremierul încă le are în partid.

Negoiță încearcă să devină actualul Sebastian Ghiță din PSD. Profilul este relativ asemănător, având în vedere că amândoi sunt business-men, amândoi dețin o putere financiară uriașă, iar banii cumpără suflete și voturi în politică. Mica- mare diferență este că unul precum Ghiță a fost olimpic la informatică, în timp ce Negoiță a abandonat studiile și a mers în Iugoslavia să facă bani, de unde s-a întors cu câteva mii de dolari. Idee pe care o putem deduce din această diferență de studii dintre cei doi lideri ai PSD, ambii extrem de potenți financiar, implicați  ambii în politică, este accea că întotdeauna cel mai deștept are șanse mai mari de reușite în politică. Până la urmă, știm cu toții că baieții deștepți conduc politică.

Altfel spus, tripleta nou apărută, Șova- Vanghelie- Negoiță, chiar dacă are destul din ingredientele necesare în politică, este formată doar din niște copii ale tripletelei orginale Ponta- Dragnea- Ghiță.

Ponta îi va exclude îi va exclude pe acești trei dizidenți chiar săptămâna viitoare. Are nevoie de liniște pentru a reconstrui PSD și pentru a rămâne la guvernare, aceasta fiind varianta cea mai la îndemână și cea mai apropiată de realitate.

  1. Totuși, Ponta dacă rămâne la guvernare, are nevoie urgent de o reafirmare și o relegitimare în Parlament. Atât pentru moralul său și al membrilor cabinetului, cât și pentru a-i potoli pe cei care fac calcule privind plecarea UDMR și UNPR de la guvernare, Ponta trebuie să ceară un vot de încredere în Parlament. Este o mișcare obligatorie până la învestirea noului președinte al României.

Dezavantajul unei astfel de decizii ar fi acela că până la alegerile din 2016, Ponta are 2 ani de zile în care imaginea sa se va eroda continuu. Când va ajunge la alegerile locale și parlamentare, PSD riscă să ajungă la un scor de sub 30% și să piardă titulatura și imaginea de cel mai mare partid al țării. Evident va pierde și guvernarea, cel puțin până în 2019, când vor avea din nou alegeri prezidențiale. Totuși, istoria politică a României, ne indică faptul că un președinte este ales pentru 10 ani. La un scurt calcul, PSD poate pierde accesul la resursele guvernării din 2016 până în 2024 (când Iohannis își va termina ciclul de 10 ani de președinte). Ba chiar mai mult de atât. Dacă Iohannis își va respecta promisiunile și partidul care îl va susține și anume PNL va face o figură frumoasă, apare următoarea întrebare: PSD cam peste câți ani mai poate ajunge la guvernare?

Avantajul unei astfel de mișcări a lui Ponta și anume să rămână în fruntea guvernului până în 2016 este că își conservă puterea în partid. Dezavantajul este că rămâne captiv oamenilor din sistemul psdist, fiind obligat să dea la schimb baronilor tot ceea ce poftesc, în schimbul rămânerii la guvernare.

Și când va ajunge în 2016 și PSD va pierde alegerile locale și parlamentare, Ponta își va termina cariera politică la doar 43 de ani. Va deveni istorie pentru PSD ca urmare a eșecului din alegeri și va fi eliminat din orice formulă politică. După modelul Crin Antonescu. Sau după cel al lui Mircea Geoană.

 Citește celelalte două variante aici la secțiunea Political Intelligence

4 comentarii la “EXCLUSIV Singurele trei variante la îndemâna lui Victor Ponta

  1. singurele variante 1 demisia, 2 demisia, 3 demisia insotite toate trei cu disparitia din viata publica. Geoana prostanacul de ieri, Ponta, pontanacul de azi ….hahahahaha!!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *