Skip to content
Politică

EXCLUSIV Situatia lui Tudor Chiuariu intinde nervii conducerii PNL în ultima zi de campanie

Situatia senatorului PNL, Tudor Chiuariu, pare sa ii enerveze la culme pe unii lideri liberali, inclusiv pe Klaus Iohannis, dar și pe omul doi din PNL, Marian Petrache.

Prezidentiabilul ACL, Klaus Iohannis, i-a solicitat in ultimele zile demisia din PNL lui Tudor Chiuariu, după ce acesta a fost condamnat definitiv, pentru abuz serviciu, in dosarul Poșta Română. Solicitarea imperativă lansată de șeful PNL pare să nu îi fi schimbat în niciun fel opinia lui Tudor Chiuariu vizavi de o potențială demisie a sa din partid.

Tabloul general din PNL, din punct de vedere juridic, pare să semene cu o situație de haos. Nimeni nu știe după ce statut funcționează, care sunt prevederile referitor la persoanele condamnate ș.a. .

Noul Statut al PNL, care prevede excluderea celor condamnați definitiv pentru corupție, adoptat la Congresul din iunie a.c., a fost respins în parte de către judecatorii de la Tribunalul Bucuresti. Ceea ce înseamnă că liberalii încă funcționează dupa statutul precedent, unde cei condamnati definitiv pentru coruptie nu au niciun fel de probleme să rămână membri ai PNL.

După somațiile lui Klaus Iohannis către Tudor Chiuariu, vineri, intr-un interviu acordat ziare.com, și Ludovic Orban a abordat subiectul, anunțând ca senatorul liberal nu mai este membru al PNL, având in vedere prevederile noului statut (care a fost respins în parte de instanță în luna septembrie).

Citește și: Ludovic Orban: ”Tudor Chiuariu NU mai este membru PNL”

Contactat de PSnews.ro pentru a încerca sa aflăm cu adevărat care este situatia, Tudor Chiuariu ne-a precizat că nu are niciun fel de emoție și că va ramane membru al PNL, având in vedere că are o condamnare definitivă pentru abuz in serviciu și nu pentru corupție, ceea ce înseamnă că nu are de ce să își facă griji cu privire la calitatea sa de membru de partid.

”Nu știu pe ce se bazează, în statut scrie că nu pot fi membri cei condamnați pentru fapte de corupție. Nu am niciun fel de emoții. Chestiunea este destul de clară”, a precizat senatorul liberal, Tudor Chiuariu, pentru PSnews.ro.

Având în vedere amploarea subiectului legat de situația lui Tudor Chiuariu și mai ales după reacția și explicațiile fostului ministru al Justiției, PSnews.ro l-a contactat pe secretarul general al PNL, Marian Petrache, pentru a afla care este de fapt situatia juridică a senatorului PNL si dacă acesta riscă să fie exclus din rândurile liberalilor.

Secretarul General al PNL, vizibil deranjat de subiect, ne-a transmis că va oferi o lămurire privind situația lui Tudor Chiuariu luni.

”E o chestie de interes public, care moare lumea că nu știe răspunsul astă acum? Luni ți-l dau. E foarte importantă dezbaterea (n.r.: referindu-se la situația lui Tudor Chiuariu). Moare țara de la această dezbatere, dar cred că până luni nu moare. Îți spun luni”, ne-a transmis secretarul general al PNL, pe un ton destul nervos.

Poate subiectul legat de membrii cu probleme în justiție ale membrilor PNL nu este unul de interes general, așa cum zice secretarul general al PNL. Dar, cu siguranță, analizând discursul lui Klaus Iohannis, de interes general sunt membrii PSD cu probleme în justiție, condamnați definitiv pentru diferite fapte. Întrebarea firească este de ce membrii PSD cu probleme în justiție sunt de interes public, în timp ce lămuririle pentru situațiile în care se află unii liberali merită amânare.

Dar poate ar trebui să luăm în calcul că domnul Petrache, pentru această atitudine de a refuza să explice o problemă care pare să fi devenit una relevantă în această campanie și anume poziționarea PNL față de membrii de partid condamnați definitiv, este într-o perioadă în care stresul electoral își spune cuvântul.

Cel mai probabi că stresul acumulat în această campanie electorală dură este unul uriaș și foarte probabil a determinat și acest refuz al omului doi din PNL cu privire lămurirea situației în care se află senatorul liberal, Tudor Chiuariu.

Ce spune noul statut al PNL

Articolul 22 din statutul alianței PNL – PDL spune că un membru poate fi exclus în caz de:
(f) condamnarea penală definitivă, la pedepse cu executare, pentru infracţiune săvârşită cu intenţie;
(g) condamnarea penală definitivă pentru infracțiuni de corupție;
(h) stabilirea, printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, a calităţii de lucrător, colaborator sau asimilat colaborator al Securităţii în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
(i) interzicerea exercitării drepturilor politice şi cetăţeneşti prin hotărâre judecătorească definitivă.

Având în vedere aceste prevederi, Tudor Chiuariu nu ar trebui exclus din PNL, după cum a anunțat Ludovic Orban în interviul acordat ziare.com. Somațiile lui Klaus Iohannis către Chiuariu sunt unele pertinente din punct de vedere moral, poate sunt chiar și adecvate, dar momentul ales este total inportun și dovedește demagogia prezidențiabilului ACL.

Dacă Iohannis chiar credea că Chiuariu trebuie să plece din PNL avea timp să îi ceară acest lucru încă din luna iulie a acestui an, când actualul senator liberal a fost condamnat definitiv la 3 ani și șase luni de închisoare cu suspendare.

În schimb, din punct de vedere al noului statut PNL, Tudor Chiuariu nu are niciun motiv să părăsească partidul și nici de ce să fie exclus, având în vedere că are o condamnare pentru abuz în serviciu și nu una pentru corupție.

1 comentariu la “EXCLUSIV Situatia lui Tudor Chiuariu intinde nervii conducerii PNL în ultima zi de campanie

  1. Ce pretentie sa ai la un raspuns civilizat de la tractoristul de Petrache ? Pai insusi Iohannis a deschis subiectul asta ! Cat despre cunoasterea noului si vechiului si atat de trambitatului Statut, constat cu durere ca nici unul din liderii astia parati mentionati mai sus nu il cunoaste ! Adica sa fii lider national al unui partid si nici macar sa-ti cunosti prevederi de baza ale propriului Statut, nu este numai dureros, dar si de-a dreptul penibil si scandalos ! Chiuapiu, Orban, Petrache, Iohannis, si cati diletanti mai sunteti pe acolo, puneti dracu mana si cititi-va Statutul, ca nu dureaza decat 10 minute ! Vreti dovezi ? V-am dat dovezi in comentariile mele de la articolul „Ludovic Orban: ”Tudor Chiuariu NU mai este membru PNL”” Penibililor !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *