Skip to content
Politică

EXCLUSIV Social- democrații, în pragul imploziei. Ipoteza care aruncă în aer PSD-ul

În PSD s-a decretat stare de război, la doar câteva ore după închiderea urnelor de vot. Omul doi din PSD, Liviu Dragnea a anunțat că va exista ”o discuție tranșantă, bărbătească” chiar săptămâna viitoare, iar cei care îl contestă ”vor avea o surpriză.”

Haosul și războiul intern care pare să fi acaparat PSD-ul, s-a declanșat imediat după ce Robert Negoiță a solicitat ieșirea imediată a partidului de la guvernare.

Situația de criză s-a adâncit, la nici o oră distanță, după ce Dan Șova a cerut urgent căderea capului lui Dragnea. Vanghelie, la foarte scurt timp, s-a raliat și el valului anti- Dragnea. Cert e că vicepremierul are în acest moment o problemă extrem de greu de gestionat. Din exterior, aceste declarații au semănat cu niște acțiuni gândite de o cooperativă. Altfel spus, nu vorbește nimeni de capul lui, mai ales în PSD, cel mai militarizat și mai organizat partid din România.

Ponta a decis la scurt timp să intervină în războiul declanșat de cooperativa, momentan în stadiul de construcție, condusă de Șova și Vanghelie, chiar daca sunt manati de interese distincte.

Ponta a precizat răspicat se va lăsa cu excluderi dacă lucrurile vor continua în acest mod, ținte fiind Șova și Vanghelie, dar și Robert Negoiță pentru declarația de ieșire de la guvernare.

„Referitor la partidul pe care il conduc, cred ca electoratul ne-a dat un mesaj puternic si trebuie sa avem decenta sa tacem din gura o perioada toti. Cu toata autoritatea si sprijinul din PSD o sa pastrez acest drum unit si o sa ne despartim drumul de toti cei care vor altceva in viata”, a amenințat Victor Ponta, ce-i drept pe un ton de tristețe și dezamăgire.

Cert e că toți cei care nu gândesc și nu simt la fel, vorba cântecului folosit de Ponta în campanie, vor fi puși pe liber în perioada imediat următoare.

Șova, Negoiță și Vanghelie sunt primii vizați de somația lui Ponta.

În acest context din PSD, ca o paranteză, ar trebui să ne aducem aminte un pic de o discuție recentă Șova- Hrebenciuc, în care cel din urmă îi promitea șefia PSD celui dintâi și cum poate evolua situația

”Dan Şova: În legătură cu epoca post Victor, toată lumea cu care am vorbit, toată lumea merge cu mine. Nu îl vor pe Liviu (n.r. Dragnea) în primul rând.

Viorel Hrebenciuc: Hai să-ţi spun o chestiune: o să fii preşedinte (n.r. la PSD).”

Șova nu o să mai fie președinte, la PSD cel puțin. Dar e posibil, ca pe viitor, să se bazeze pe ajutorul lui Hrebenciuc.

Este aproape o certitudine că cei trei vizați de amenințările lui Ponta ar putea fi excluși din PSD în perioada următoare. Sau există ipoteza, foarte plauzibilă, în care cei trei să se solidarizeze și să plece ei, de unii singuri din PSD.

Aici intervine nebuloasă. La PNL un personaj ca Șova nu are ce căuta și e forate greu de crezut că s-ar putea gândi la o astfel de mișcare politică.

Cu totul altfel stă situația în ceea ce îi privește pe Marian Vanghelie și Robert Negoiță.

Despre Vanghelie, în urmă cu doar câteva săptămâni, la nivelul Consiliului General exista un zvon că poartă tratative pentru o trecere în barca PNL. Întrebat de jurnaliștii acreditați la Primăria Capitalei de o trecere la PNL, Vanghelie nu a oferit niciun răspuns, nici că da, nici că ba. A lăsat să înțeleagă fiecare ce vrea. O trecere a ”primarului care este” în barca PNL ar fi o surpriză, dar nu chiar. Cel puțin pentru cei ”inițiați” în ale politicii.

În cazul lui Robert Negoiță situația este, paradoxal, și mai clară. Acesta are relații extrem de bune cu omologii săi de la PNL sector 3, fiind una din puține zone unde USL a trăit, la propriu, și după februarie 2014. Trebuie spus și că parteneriatul PNL-PSD din cadrul Primăriei sectorului 3 este dur atacat de cei din PDL.

Încă un aspect, aparent lipsit de relevanță, ar fi acela că fostul manager al Rin Hotel (deținut de Robert Negoiță), Andrei Petrescu, este și a fost unul din apropiații liberalului Ludovic Orban. Așadar, vedem că există un drum pentru Negoiță croit către PNL. Depinde până la urmă doar de el.

Totuși, o ipoteză ar fi ca cei trei ”indezirabili din PSD”, Șova- Negoiță- Vanghelie, sub umbra lui Hrebenciuc, să o pună de-un partid.

Până la urmă au și cu ce: Negoiță și Vanghelie au o uriașă putere politică, controlând mulți deputați și consilieri locali și generali, au de asemenea și o putere financiară consistentă. Șova are notorietate, verv și dorință de răzbunare. La fel și Hrebenciuc.

Cele trei ținte din PSD ale lui Ponta, Șova- Vanghelie- Negoiță, au tot ce le trebuie pentru a-și contrui un fel de UNPR 2.0 sau un fel de PLR de stanga.

Mai trebuie remarcat un aspect. Social- democrații nu au învățat nimic din greșelile trecutului. În 1996, PDSR (precursorul PSD), a pierdut alegerile prezidențiale în fața CDR-ului. La nici măcar un an de zile diferență, a apărut scindarea partidului. Teodor Meleșcanu, senator social-democrat la moment respectiv, a găsit de cuviință să rupă o bucățică din partid și să își formeze propria formațiune politică, Alianța pentru România, care ulterior ce s-a topit în PNL, în 2001-2002.Meleșcanu, alături de Mircea Coșea, Iosif Boda, Marian Enache și Viorel Sălăgean au fost autorii unei declaratii prin care cereau eliminarea persoanelor implicate in acte de coruptie si retragerea lui Ion Iliescu. Gestul acestor disidenți au atras criticile dure ale lui Iliescu si Nastase (cei care conduceau PDSR în  1997).

În 2014, situația pare trasă la indigo. Rolurile lui Meleșcanu, Boda și Mircea Coșea sunt luate de Dan Șova, Robert Negoiță și Marian Vanghelie și au atras criticile liderilor PSD, Victor Ponta și Liviu Dragnea.

2 comentarii la “EXCLUSIV Social- democrații, în pragul imploziei. Ipoteza care aruncă în aer PSD-ul

  1. Este greu de facut o analiza a PSD–acum . Cei trei (SOVA , NEGOITA , VANGHELIE ) sarisera din cerc inainte de alegeri .Indiferent ce se vehiculeaza in spatiul public–PSD–este cel mai reformat partid , in care cei ce gresesc dintr-un motiv s-au altul—se autoelimina . O , stanga , moderna si puternica—cu oameni tineri si un lider puternic sustinut de 5,2 milioane de oameni—este un proiect de succes .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *