Skip to content
Politică

EXCLUSIV Sociologul Alfred Bulai explică miza reală a acestor alegeri, care va fi diferența dintre cei doi prezidențiabili și ce rol va avea diaspora la acest scrutin

Sociologul Alfred Bulai a vorbit în exclusivitate pentru PSnews.ro despre scrutinul electoral privind alegerea președintelui României. Acesta a explicat că miza electorală este una mult mai mare în acest moment decât în turul 2 al prezidențialelor din 2009 și de asemenea că diferența dintre cei doi finaliști nu va fi una, în niciun caz, atât de mare pe cât se arată în anumite exit-poll-uri.

”Eu am spus în permanență că prezența va fi mai mare cu câteva procente în turul II decât la turul I pentru că sunt oameni care vin doar la turul II. Pe de altă parte, miza este mult mai mare acum decât în 2009. Atunci exista varianta să continue Traian Băsescu și varianta ca cineva să oprească, să zic așa, continuarea mandatului acestuia. Acum, am trecut prin crize, am avut schimbări de guverne, schimbări de structură a parlamentului, au fost foarte multe evenimente care au marcat societatea, de unde și acest activism. Oricum, e vorba de câteva procente diferență între cei doi prezidențiabili”, a precizat sociologul Alfred Bulai pentru PSnews.ro.

De ce diferența dintre cei doi candidați va fi una mică

”Discrepanța între rezultatele pe care cele două tabere le oferă este normal, dar diferența va fi oricum foarte mică. Polarizarea duce întotdeauna la un vot apropiat în turul II. Singura excepție a fost în 2000, atunci când a fost o clară disproporție între Ion Iliescu și Vadim Tudor.

În rest, în turul II este strâns pentru că se repolarizează întreaga scenă politică pe doar două variante și de aceea va fi cu siguranță un vot strâns pentru că nu este un vot care are legătură cu ACL sau Iohannis. Este pro sau contra PSD. De fapt, aceasta este miza fundamentală pentru populație la 25 de ani de la Revoluție”, a punctat sociologul.

Întrebat care va fi impactul votului din diaspora, Alfred Bulai este de părere că se exagerează și că e o problemă secundară. Acesta este de părere că votul prin corespondență și cel electronic ar putea fi soluții pentru votul din diaspora.

”Se exagerează cu dispora, după părerea mea. Nu este nicio problemă. În diaspora nu poți face mii de secții, că faci pe banii mei, nu pe banii lor. Sistemul este bolnăvicios pentru că ar trebui să fie vot prin corespondență sau, ca în majoritatea țărilor occidentale, te înscrii frumos cu șase luni înainte și se stabilește exact pe anumite orașe, pe anumite zone proporția. Pentru mine că stau la vot, care e problema? E o problemă secundară din punctul meu de vedere”, a afirmat sociologul.

Cu privire la o potențială solicitare de invalidare a alegerilor prezidențiale, sociologul Alfred Bulai este de părere că ar putea apărea un astfel de demers, dar istoricul indică faptul că nu a existat niciodată o anulare a unui scrutin prezidențial.

”Pot să forțeze cei din ACL să conteste, dar rezultatul nu va fi în niciun caz anulat de Curtea Constituțională. Nu se vor juca cu chestia asta. Oricum, oricine poate sesiza fraude, inclusiv dumneavoastră. Istoria a arătat că nu prea contează chestiile astea, nici măcar în afara României. În Statele Unite nu se știe nici acum dacă în 2000 a câștigat pe bune Bush”, a opinat Alfred Bulai.

4 comentarii la “EXCLUSIV Sociologul Alfred Bulai explică miza reală a acestor alegeri, care va fi diferența dintre cei doi prezidențiabili și ce rol va avea diaspora la acest scrutin

  1. Vedeti ? Asta este o solutie inteliganta, dar care poate fi pusa in practica de acum incolo, ca basistii in 10 ani ai lui Basescu nu au luat-o in seama, ca le convenea vraistea din diaspora. Si eu cred ca pentru un popor banuitor ca al nostru, votul prin corespondenta nu este o solutie. Dar consider solutia ideala asta, practicata de majoritatea statelor civilizate, anume de a te inscrie pe liste ca cetatean care soliciti sa-ti fie asigurat dreptul de vot cu 6 luni inainte de scrutin. In rest, daca esti plecat fara forme legale si ti-e frica sa faci asta sau daca esti plecata la produs sau la cersit, e problema ta ! Atunci da, ar putea fi invinuit cel ce nu a organizat corespunzator votul, stiind exact cati cetateni are pe lista in fiecare colt al lumii. Pana atunci, hai pa !

  2. Sunt exact prevederile Legii Electorale franceze ! Te inscrii la ambasade si consulate ca vrei sa votezi acolo, si gata ! Nu mai e nici un circ !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *