Skip to content
Politică Video

EXCLUSIV SONDAJ Rezultat spectaculos privind numărul românilor care ar fi de acord cu abuzurile DNA în lupta anticorupție (VIDEO)

Liderul Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a dezvăluit, în cadrul interviului video PSnews.ro din această săptămână, cifrele unui sondaj de opinie care putem spune că ar fi îngrijorătoare pentru democrația din România.

Vezi aici interviul integral: EXCLUSIV Călin Popescu Tăriceanu, despre România (VIDEO)

Călin Popescu Tăriceanu a precizat că a realizat un sondaj de opinie privind activitatea DNA, iar la întrebarea ”Considerați că este acceptabil ca această luptă împotriva corupției să fie însoțită pe alocuri de abuzuri și excese?”, 51% dintre respondenți au afirmat că sunt de acord cu abuzuri și excese din partea procurorilor DNA în lupta anticorupție.

Altfel spus, 1 din 2 români ar fi de acord cu comiterea unor abuzuri din partea procurorilor DNA în lupta împotriva corupției.

Citește și: EXCLUSIV Interviu Călin Popescu Tăriceanu nu exclude posibilitatea ca anchetarea votului din cazul Șova să fie un pretext pentru a se ajunge la Ponta (VIDEO)

Citește și: EXCLUSIV Tăriceanu, atacuri în cascadă la adresa Alinei Gorghiu: „Este o băsistă mai mică!”(VIDEO)

Laura Chiriac: Domnul Tăriceanu, vorbeați de situația din justiție puțin mai devreme. Există în continuare o discrepanță între felul în care DNA este percepută în plan internațional și, în fine, percepția internă a românilor sau a anumitor oameni politici români. Se vorbește despre abuzuri, despre încălcarea drepturilor fundamentale. Dumneavoastră v-ați declarat un susținător al justiției. Chiar credeți că oamenii politici sunt niște victime, unii dintre ei, în momentul acesta?

Călin Popescu Tăriceanu: Nu știu, nu mă gândesc la oamenii politici cu precădere. Mă gândesc la oameni în general, pentru că toți avem și drepturi și libertăți egale. Așadar, pentru că vorbeați de percepție, cred că percepția publică în țară în ceea ce privește DNA e una bună și e în regulă. La un sondaj pe care l-am făcut recent, la întrebarea: Considerați că este acceptabil ca această luptă împotriva corupției să fie însoțită pe alocuri de abuzuri și excese? 51% au spus că da, atenție! Dar asta înseamnă că 49% sau 48%, nu rețin exact cifra, nu sunt de acord cu acest lucru. Deci e o problemă și o preocupare care nu e numai la nivelul unor lideri politici sau a unor oameni care au cultura democratică necesară pentru a sesiza niște probleme. Deci, le sesizează și simpli cetățeni și mulți dintre ei au această conștiință care îi face să fie sensibili la acest aspect. Altfel, cred că demersul DNA trebuie să continue fără doar și poate dar în limitele perfecte ale legalității și ale spiritului democratic. Cred că aici este o problemă, dacă vreți de cultură și de spirit democratic, trebuie să se înțeleagă că orice demers nu se poate situa la limita legii, așa cum predica fostul președinte care spunea: Am făcut demersuri la limita Constituției pentru a nu spune că am depășit Constituția dar, în fine, pentru nobila cauză trebuie acceptate lucruri. Nobila cauză în cazul nostru este lupta împotriva corupției. Corupția nu cuprinde numai oameni politici, corupția după cum vedem este foarte extinsă și reprezintă într-adevăr o plagă la nivelul societății. Așadar, sunt două demersuri pe care trebuie să le observăm în paralel: respectarea drepturilor și libertăților fundamentale și, sigur, continuarea campaniei și luptei pe care o duce Parchetul în general dar care trebuie să se încadreze perfect în limitele de legalitate și nu trebuie să se transforme, cel puțin într-o țară democratică, într-un regim care e un regim al fricii, al terorii, un regim mai degrabă caracteristic unor tări nedemocratice.

Laura Chiriac: O propunere a senatorului Șerban Nicolae de modificare a Codului de Procedură Penală. Politicienii cercetați pentru corupție să nu mai poată fi încătușați, arestați, duși cu mandat, ci maximum anchetați sub arest la domiciliu a făcut valuri. Dumneavoastră cum luați această propunere?

Călin Popescu Tăriceanu: Propunerea derivă din excesele care s-au manifestat și de care vorbeam și de practica aceasta care a devenit curentă arestării. Sigur că și arestarea preventivă este în actuala lege prevăzută dar ea trebuie să fie aplicată, așa cum spuneam, în cazuri excepționale în care eventual există riscul distrugerii unor probe materiale sau unor persoane care reprezintă un pericol social. Sigur că aceste lucruri trebuie avute în vedere. Nu aș vrea să înțelegeți decât că în România, senzația mea este că de multe ori nu suntem în stare să punem pendulul în stare de echilibru. Când avem legi care sunt extrem de laxe și care au permis extinderea corupției, când ne ducem în partea cealaltă: nu combatem numai corupția, combatem corupția dar ajungem și în zona în care drepturile și libertățile cetățenilor sunt afectate. Trebuie să găsim justul echilibru, acest lucru însemnând dând posibilitatea luptei împotriva corupției să se desfășoare dar fără … lucrurile pe care le vedem și pe care sigur, nu numai eu, dar foarte mulți oameni cu cultura politică necesară le observă și în final, iată și cetățenii înțeleg care sunt riscurile și derapajele unor asemenea comportamente.

Citește și: EXCLUSIV Prima reacție a lui Călin Popescu Tăriceanu despre scenariul inculpării sale de către DNA în cazul Dan Șova (VIDEO)

2 comentarii la “EXCLUSIV SONDAJ Rezultat spectaculos privind numărul românilor care ar fi de acord cu abuzurile DNA în lupta anticorupție (VIDEO)

  1. Hitler a ajuns ce a ajuns datorita abuzurilor facute de el si tolerate, ba chiar admirate, de marele popor german. A fost primul pas. Al doilea pas a fost acela de a-l scoate in lumea civilizata pe cel de-al doilea mare dictator al vremurilor, adica pe Stalin. cum corect evoca Marin Preda. Cu alte cuvinte, daca noua ca popor nu ne place democratia, ce dracu mai cautam in U.E. ???

  2. niscaiva bani europeni, dreptul de a fi slugi in Vest si spagi fara numar pentru liderii de toate nivelurile, ca sa dea pe nimic tara asta multinationalelor occidentale; asta cautam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *