Skip to content
Politică

EXCLUSIV SURSE Miza enormă pentru PNL. Cum vor fi scoşi din schema de guvernare Tăriceanu şi Constantin

Ce miză enormă  există pentru PNL. Cum vor fi scoşi din schema de guvernare co-preşedinţii ALDE  Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Constantin. Ce s-au înţeles viceprim-ministrul Gabriel Oprea şi preşedintele PSD Liviu Dragnea privind soarta Guvernului.

Cea mai recentă informaţie apărută în presă se referă la o posibilă remaniere guvernamentală. Zvonul a fost insistent vehiculat în media şi în spaţiul politic şi are şanse să prindă contur chiar dacă, înainte de Congres, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a infirmat timid această variantă.

Totuşi, nu trebuie ignorate declaraţiile de săptămâna trecută ale senatorului PSD Daniel Savu, de la Antena 3. Potrivit acestuia, dintre social-democraţi, „sunt foarte mulţi nemultumiţi cu măsurile în agricultură, nu au găsit o uşă deschisă în rândul ministrului Agriculturii, este o nemulţumire vizavi de modul în care el a tratat solicitările venite din teritoriu”. Mai mult, a arătat Savu, multor pesedişti nu le convine că Ponta nu s-a consultat cu ei când a numit miniştrii în actualul cabinet.

Această situaţie vine ca o mănuşă pentru Dragnea şi Oprea, care doresc să-i scoată din schemă pe miniştrii ALDE.

Surse politice au declarat, pentru PSnews.ro, că Liviu Dragnea s-ar fi înţeles cu Gabriel Oprea ca UNPR să preia portofoliul Agriculturii, acest minister fiind o resursă vânată de către oricine se află la guvernare. Astfel, din acest motiv i se induce lui Ponta ideea remanierii, un posibil nume pentru înlocuirea lui Daniel Constantin fiind Valeriu Steriu, vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor şi fost preşedinte al comisiei prezidenţiale de profil, pe vremea lui Traian Băsescu.

Totuşi, cine a urmărit politica ultimilor zece ani a putut înţelege că există o problemă cu cei doi preşedinţi ai ALDE (partid care deţine, în prezent, Agricultura): Călin Popescu-Tăriceanu este un politician hotărât şi extrem de orgolios, iar Daniel Constantin a ştiut mereu să treacă prin politică fără să-şi şifoneze imaginea. În plus, prin ruperea PC-ului fondat de Dan Voiculescu, Constantin a dovedit şi că, uşor-uşor, începe să aibă un cuvânt de spus ca om politic. În aceste condiţii, este greu de crezut că tandemul Tăriceanu-Constantin va primi pe obraz palma cu Agricultura fără să riposteze. Şi tocmai pe această reacţie mizează echipa Dragnea-Oprea.

Ipoteza cea mai predictibilă este cea în care ALDE iese de la guvernare. Astfel, Ponta se va duce în Parlament, pentru validarea noului cabinet PSD-UNPR, procedura constituţională cerând acest lucru, din cauza schimbării structurii politice a Guvernului. Şi nu i-ar fi tocmai comod, fără cei 38 de parlamentari ai ALDE, majoritatea urmând să fie vizibil şubrezită.

Şi atunci ce ar putea face Călin Popescu-Tăriceanu? Exact: să se întoarcă la PNL – fie ca fuziune, fie ca alianţă. Să nu uităm că, în ultimele săptămâni, Alina Gorghiu l-a tot lăudat pe fostul premier, calificându-l drept „cel mai potrivit preşedinte pentru PNL”. Şi să mai facem un efort de memorie, până în timpul regimului Băsescu-Boc, când Tăriceanu punea tunurile pe locatarul de la Cotroceni şi nu se pierdea în meciuri cu PDL-iştii (nici măcar cu Blaga), pe care, cel mai probabil, îi vedea drept nişte peşti mult prea mici ca să-şi irosească energia pe ei. Deci, oricâte săgeţi ar arunca ALDE către „popularii din PNL”, Tăriceanu ar putea la fel de bine să joace hora unirii alături de foştii PDL-işti, fără prea multe greţuri. Mai mult: fostului premier i-ar conveni să se întoarcă în sau alături de PNL, pentru că, astfel, ar putea contribui la răsturnarea actualului guvern, iar în noul cabinet (minoritar, sprijinit de UDMR şi de minorităţi) ar avea toate şansele să îşi păstreze orgoliul neştirbit, concretizat în preşedinţia Senatului. Sursele noastre spun că, în ipoteza unui astfel de scenariu, liberalii ar fi dispuşi să păstreze două portofolii ministeriale în curtea ALDE.

Să nu uităm că, în prezent, ALDE ar trece şi nu prea pragul parlamentar de 5%: în unele sondaje da, în altele ba. Dacă Tăriceanu ar contribui la răsturnarea lui Ponta, partidul celui dintâi ar primi un puseu în sondaje, lucru important, dacă ţinem cont că, dacă Tăriceanu rămâne alături de PSD, cel mai probabil ar fi ca, în 2016, ALDE să meargă pe liste separate (listele comune fiind luate în calcul de PSD doar cu UNPR – cel puţin la nivel de discurs). Şi, astfel, orgoliul lui Călin Popescu-Tăriceanu ar fi gâdilat şi printr-o intrare a ALDE în Parlament prin propriile puteri. Dar, în acest scenariu, riscul este enorm, ALDE aflându-se în faţa spectrului ratării Legislativului.

Asta dacă nu cumva Tăriceanu ar alege calea mult mai comodă, a listelor comune cu PNL.

Aşadar, dacă Ponta şi Oprea s-ar apuca să îşi încordeze muşchii pentru preluarea unuia sau a mai multor ministere deţinute de ALDE (Agricultură, Mediu, Educaţie, Energie), s-ar putea foarte bine trezi că mutarea are efect de bumerang: fragilizarea majorităţii şi risc extrem de sporit de instalare a unui guvern minoritar PNL-ALDE.

9 comentarii la “EXCLUSIV SURSE Miza enormă pentru PNL. Cum vor fi scoşi din schema de guvernare Tăriceanu şi Constantin

  1. Intoxicari sau deliruri anal-istice… Tariceanu nu e Antonescu, sa faca peste noapte stanga imprejur, sa vanda partidul si sa se pupe cu Basescu sau noul PDL…

  2. Pure aberatii, pure speculatii care nu au nici un fond real.. ALDE a intregistrat reale succese in cadrul ministerelor pe care le detine, cu atat mai mult in cadrul Ministerului Agriculturii, si aici as mentiona in primul rand programul national de irigatii.. Cred ca nu putem face o comparatie intre Tariceanu si Antonescu (care cum a dat de greu a fugit in tabara PDL-ista). ALDE va ramane un partener al actualei coalitii si isi va duce la indeplinire angajamentele luate in fata partenerilor de coalitie, dar si a cetatenilor.

  3. De cand s-au inhaitat cu PDL-ul se pare ca nu mai cunosc nuantele liberalismului. Oamenii din PNL in loc sa creeze un proiect de legi care sa concureze cu proiectul sustinut de ALDE,ei aleg sa se lupte prin mijloace injuste pentru a elimina aceste programe clar realizate pentru binele cetateanului de rand,asa cum prevede doctrina liberala.Daca ei au impresia ca pot elimina vreun partid se inseala amarnic .Nu au fost in stare sa realizez nimic de la ultimele alegeri si au im

  4. De cand s-au inhaitat cu PDL-ul se pare ca nu mai cunosc nuantele liberalismului. Oamenii din PNL in loc sa creeze un proiect de legi care sa concureze cu proiectul sustinut de ALDE,ei aleg sa se lupte prin mijloace injuste pentru a elimina aceste programe clar realizate pentru binele cetateanului de rand,asa cum prevede doctrina liberala.Daca ei au impresia ca pot elimina vreun partid se inseala amarnic .Nu au fost in stare sa realizez nimic de la ultimele alegeri!!!!

  5. Insa trebuie observat un lucru, acela ca 34% din electorat nu stie inca de ALDE, ceea ce ne ofera o plaja importanta a electoratului catre care sa ne indreptam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *