Skip to content
Politică

EXCLUSIV Surse PSD: Care vor fi schimbările din Guvern. Cine intra, cine pleacă și cum vor fi comasate ministerele

În perioada imediat următoare va exista o amplă reconfigurare la nivelul cabinetului condus de Victor Ponta. Intrarea PLR la Guvernare aduce schimbări și în structura ministerelor, comasări și fuziuni de domenii.

Noul executiv va fi trecut și prin Parlament ca urmare a schimbării politice.

„Prin prevedere constitutionala, in momentul in care o alta formula politica intra in componenta Guvernului, trebuie un vot in Parlament, ori pentru ca sa intre PLR cu siguranta va fi un vot”, a precizat premierul Ponta marți.

Echipa PSnews.ro a vorbit astăzi cu unul dintre cei mai importanți vicepreședinți ai PSD privind schimbările ce urmează să fie făcute la nivelul miniștrilor cabinetului Ponta.

Acesta ne-a precizat că executivul va cunoaște o schimbare la față până de Crăciun, urmând să existe comasări în rândul mai multor ministere.

Spre exemplu, ministerul IMM-urilor va fi comasat cu cel al Economiei și va fi cedat liberalilor lui Tăriceanu.

”IMM-urile vor fi comasate cu Economia și va fi cedat PLR”, ne-a explicat liderul PSD.

În rândul PLR, conform informațiilor noastre, există o concurență aprigă între vicepreședinții Grațiela Gavrilescu și Andrei Gerea pentru preluarea portofoliului Economiei, urmând ca o decizie să fie luată în zilele următoare.

Ministerul Bugetului, condus în prezent de Darius Vâlcov, va fi comasat cu cel al Finanțelor. Cu siguranță, Ioana Petrescu nu va scăpa de remaniere, iar aici intervine problema. Pentru preluarea noul minister al Finanțelor, rezultat în urma comasării, sunt preferați social- democrat Darius Vâlcov, dar și de deputatul Nicu Marcu, vicepreședinte al PLR, urmând ca decizia finală să fie luată direct de către Ponta.

”Și Bugetul o să îl comasăm cu Finanțele. Nu are rost să ai două ministere, care pe alocuri se calcă pe picioare. Îl vom ceda liberalilor, e cea mai bună variantă. E nevoie de suflu nou, cu viziune liberală. Problema e că și Vâlcov s-a obișnuit și îi place la Minister.Plus că pare că începe să își facă treaba, dar în același timp nu prea îl vor unii din partid. Are și problema aia de imagine cu Bercea Mondial. Am înțeles că Tăriceanu o să îl susțină pe Nicu Marcu. O să vedem. Dar aici (n.r.: referindu-se la Ministerul Finanțelor) cred că problema va fi tranșată direct de către Ponta. E decizia lui cu cine crede că poate lucra acolo și cine este mai pregătit”, ne-a mai explicat aceeași sursă din PSD.

UDMR rămâne la guvernare și preia Sănătatea

De asemenea, UDMR va rămâne la guvernare, dar a cerut un alt minister decât pe cel al culturii. Conform informațiilor obținute de PSnews.ro va exista o rocadă între ministere, UDMR urmând să cedeze Ministerul Culturii la schimb cu cel al Sănătății.

”Vor lua ei (nr.: referindu-se la UDMR) Sănătatea, iar Cultura va fi preluată de PLR”, ne-a mai explicat liderul PSD.

Cel mai probabil urmează să fie propulsat în fruntea ministerului Culturii vicepreședintele PLR, Radu Boroianu. Acesta a mai fost secretar de stat în același minister și de asemenea ambasador al României în Elveția.

Un alt ministru care nu va scăpa de remaniere este Remus Pricopie, ministrul Educație. Acesta se pare că a călcat de mult prea multe ori pe bec și de asemenea este un foarte slab comunicator, conform spuselor sursei noastre  va fi sacrificat de Ponta.

”La Educație va mai fi o schimbare. Pricopie a dovedit că nu face față de niciun fel. Plus că Educația chiar e un minister greu și cred că e mai bine să îl cedăm”, a mai punctat liderul PSD pentru PSnews.ro.

Educația este revendicată tot de cei din PLR, favorit fiind senatorul Daniel Barbu să preia acest portofoliu ministerial.

De asemenea, un alt lider PLR care ar putea intra în Executiv este Radu Stroe. Acesta este în cărți să preia un minister cu greutate,  dar încă se poarte negocieri în acest sens.

”Din informațiile mele mai este Radu Stroe, care s-ar putea să preia un minister important. Rămâne să vedem cum ne înțelegem. Cert e că PLR o să obțină 3-4 ministere. Unul sau două cu greutate și unu- două din zona socială”, a conchis aceeași sursă din PSD.

3 comentarii la “EXCLUSIV Surse PSD: Care vor fi schimbările din Guvern. Cine intra, cine pleacă și cum vor fi comasate ministerele

  1. Lasati-l pe banicioiu la sanatate. E primul ministru adevarat de foarte multi ani in acest domeniu. Ar fi pacat sa plece. Unguri au mai fost la sanatate si au fost egali cu zero. Lasati santatea la Banicioiu – e unul din ministri, care in scurt timp a performat.

  2. Sursa voastra este un netot. UDMR a declarat ca iese de la guvernare. PLR cu 30 de parlamentari nu poate detine jumatate din guvern. Vedem ca si PPDD vrea la guvernare, trebuie sa-i dea si lui vreo 3-4 ministere. PC are 2 posturi UNPR are 2 sau 3 posturi PSD-ului cei mai ramane?

  3. cam mare cerinta lui tariceanu.Nu trebuie sa se renunte la banicioiu.Cel mai bun ministru la sanatate de pana acum.Atenti si la m.finantelor.Nu trebuie sa se renunte la valcov pt.chitoiu,care are probleme penale.Atentie ponta ca esti membru psd cchiar daca esti primministru nu juca in defavoarea psd

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *