Skip to content
Politică

EXCLUSIV Surse: UDMR joacă cu PNL în Senat. De câte voturi mai au nevoie pentru a-și impune omul la CCR și care este singura variantă de succes pentru liberali

Miercuri, plenul Senatului va decide care dintre cei trei candidaţi pentru funcţia lăsată liberă de Toni Greblă la Curtea Constituţională, va ocupa această funcţie.

Între timp, aceştia au fost audiaţi în comisii, iar reprezentanţii coaliţiei au avut parte şi de o surpriză: UDMR a mers pe mâna candidatului PNL pentru postul de judecător CCR şi a votat pentru Mona-Lisa Neagoe.

Surse politice au confirmat pentru PSnews.ro că UDMR va vota din nou alături de PNL în favoarea propunerii liberalilor, menținându-și votul din Comisia juridică, cu toate că nu au existat negocieri la nivel politic între cele două părți pe acestă temă.

Astfel, liberalii se declară optimiști în ceea ce privește numirea candidatului lor la CCR, dar cifrele nu par a le da dreptate. Chiar și cu cele 8 voturi ale UDMR din Senat, propunerea liberalilor nu prea poate trece.

Pentru ca Mona-Lisa Neagoe să fie votată în funcția de judecător la Curtea Constituțională, aceasta trebuie să întrunească cel puțin 85 de voturi în plen. Cu toate acestea, PNL se bazează sigur doar pe voturile propriului grup (60), plus cele ale UDMR (8) și eventual ale independenților (9). Așadar, rezultă un total de 77 de voturi, insuficient pentru ca PNL să-și impună candidatul, dacă altă formațiune politică nu va vota alături liberali. Este nevoie de cel puțin 85 de voturi pentru a forma majoritatea.

PNL îi poate scoate din calcul pe cei de la UNPR: surse de la varful partidului au precizat pentru PSnews.ro ca senatorii formațiunii nu vor defecta si vor vota in bloc propunerea grupului în care activează.

Singura șansă a liberalilor pentru a avea succes în desemnarea candidatului susținut de ei pentru poziția de judecător al CCR ar fi să absenteze de la vot cel puțin 40 de senatori (dintr-un total de 168), astfel încât cele 60 de voturi ale PNL să reprezinte majoritatea din Senat.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *