Skip to content
Politică

EXCLUSIV Surse: Un nou scandal PSD- PNL în Parlament. Liberalii, acuzați că tergiversează adoptarea unei legi extrem de importante

Surse politice au dezvăluit pentru PSnews.ro că în Parlament liberalii tergiversează adoptarea unui proiect de lege extrem de important, care, coincidență, a fost puternic susținut de PNL la nivel mediatic.

Este vorba de legea insolvenței persoanelor fizice. Această inițiativă legislativă a fost depusă la Parlament încă din martie 2014 și a trecut tacit de Senat în decembrie 2014.

În prezent, acest proiect de lege este dezbătut în cadrul Comisiei Juridice din cadrul Camerei Deputaților, dar unde, potrivit unor surse politice, totul ar trena din cauza reprezentanților PNL.

De asemenea, în cadrul ședinței de marți a Comisiei Juridice au fost votate două prime articole din legea privind insolvența persoanelor fizice, unde liberalii s-ar fi abținut și respectiv au fi votat împotrivă, ne-au dezvăluit surse politice parlamentare.

Supărarea celor din PSD- UNPR vizavi de votul negativ dat de PNL este legată de faptul că articolele supuse votului doar descriau scopul şi principiile legii.

”Liberalii ne-au arătat că se opun, încă din start, adoptării legii privind insolvența persoanelor fizice. Înțeleg să votezi contra unor articole aprig dezbătute, dar nu împotriva unor prevederi tehnice care descriau scopul legii”, ne-a precizat un deputat PSD.

Totodată, reprezentanții puterii din cadrul acestei comisii i-au acuzat pe liberali că încearcă să îngroape această lege, deși în spațiul mediatic o susțin puternic, au mai declarat surse politice pentru PSnews.ro.

În momentul în care a izbucnit criza francului elvenția, cei din PNL i-au acuzat public pe social- democrați că amână adoptarea legii privind insolvența persoanelor fizice. Totuși, în cadrul Comisiei Juridice din Camera Deputaților vedem că liberalii au votat și susținut altceva decât ceea ce au promovat public.
Unul din participanții de la ședința Comisiei Juridice din Camera Deputaților ne-au precizat că nu mai înțelege nimic din ceea ce își doresc liberalii.

”Ies în public și spun că își doresc și susțin legea insolvenței persoanelor fizice, vin în comisie și votează împotrivă fără să ne explice de ce. Apoi merg din nou la televiziuni și susțin că PSD tergiversează adoptarea legii insolvenței persoanelor fizice. Chiar nu mai înțeleg nimic.”, a mărturisit un deputat, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaților, pentru PSnews.ro.

Un alt deputat PSD a subliniat pentru PSnews.ro că liberalii nu vor adoptarea unei astfel de legi datorită faptului că nu le aparține.

Reamintim că acest proiect legislativ prevede că datornicii își pot cere singuri insolvența în anumite condiții, dar și creditorii pot cere insolvența unui debitor. De asemenea, instituie suspendarea executărilor silite, precum și faptul că pe durata insolvenței nu se mai acumulează dobânzi penalizatoare.

Însă, odată intrat în insolvență, un datornic va raporta toate cheltuielile personale către administratorul judiciar, care are drept de veto în privința tranzacțiilor sau a utilizării veniturilor. Adică orice cheltuieli „de lux”, gen telefoane scumpe sau vacanţe pot fi „interzise”, notează cei de la adevarul.ro.
De asemenea, în redactarea proiectului s-a avut în vedere protejarea şi ajutorarea debitorilor de bună credinţă, printr-un plan de rambursare care se poate întinde pe 5 ani (cu posibilitatea de prelungire cu încă 1 an), perioadă în care se suspendă toate procedurile judiciare şi se opreşte acumularea de dobânzi sau penalități, mai notează sursa citată.
De această lege, dacă va fi adoptată, vor putea beneficia persoanele fizice cu domiciliul permanent în România, care nu sunt persoane fizice autorizate şi nu au datorii din activităţi comerciale realizate în nume propriu.

Cu privire la momentul în care ar putea fi adoptată o astfel de inițiativă legislativă, deputatul PSD, Ana Birchall, a puncta,t pe blogul persona,l că speră ca până de Paște românii să poată beneficia de o astfel de lege.

”Proiectul meu de lege a intrat acum în linie dreaptă şi îmi doresc ca procesul legislativ să fie unul cât mai accelerat, astfel încât legea insolvenţei persoanelor fizice pentru care am luptat în ultimele luni să fie adoptată cu celeritate, pentru că în joc este soarta a mii de români cu datorii şi a familiilor lor. Mă aştept ca până la Paşte să avem votată Legea insolvenţei persoanelor fizice”, a precizat Ana Birchall pe blogul personal.

Vezi aici textul integral al legii privind insolvența persoanelor fizice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *