Skip to content
Politică Video

EXCLUSIV Teodor Atanasiu, despre numirea unui nou șef la SIE. Ce spune despre o eventuală preluare a funcției (VIDEO)

" "

Invitatul interviurilor PSnews.ro din această săptămână este prim-vicepreședintele PNL, Teodor Atanasiu.

Printre temele abordate de liderul liberal se află și situația Serviciului de Informații Externe, care în prezent nu are un director. Teodor Atanasiu susține că rolul unui director civil al instituției este unul de control, subliniind faptul că SIE poate funcționa doar cu personalul militar.

" "
" "

Întrebat dacă își dorește această funcție, Teodor Atanasiu a răspuns negativ, precizând că nu l-a interesat niciodată o funcție în rândul serviciilor secrete, întrucât i-a plăcut mai mult viața civilă.

Totodată, prim-vicepreședintele PNL a declarat că orice om serios care dorește să urmărească modul în care este cheltuit banul public într-un sistem închis și are competență în zona de siguranță națională poate fi un conducător bun al serviciului.

Citește și: EXCLUSIV Teodor Atanasiu dezvăluie cum se poate ajunge la o decizie care ar putea deschide drumul DNA către Ponta și cei de la vârful PSD (VIDEO)

Interviul integral poate fi citit aici: EXCLUSIV Interviu Teodor Atanasiu, despre România (VIDEO)

Laura Chiriac: Care este miza amânării numirii unui nou șef la Serviciul de Informații Externe? Poziția strategică pe care o ocupă România n-ar cere o atfel de numire mai repede?

Teodor Atanasiu: Șefii civili de la serviciile de informații nu fac altceva decât să asigure acel control civil asupra unui serviciu închis ochiului public, opiniei publice. Ministrul Apărării este civil, șeful SIE, șeful SRI sunt civili. Înainte era un militar peste tot. De ce în țările NATO, în țările democrate, sunt șefi civili? Fiind că acolo opinia publică nu poate să vadă în interior și trebuie să vadă cineva, un civil, cum se cheltuie banul public, resursa publică, într-un organism închis ochiului public. De aceea sunt ei numiți. Deci un serviciu de informații funcționează foarte bine doar cu militarii, că știu ce au de făcut. Controlul civil asupra acelui serviciu se face prin comisia de resort, pe legalitate, și respectiv prin șeful instituției în special pe controlul de legalitate pe modul de cheltuire a banilor. Deci da, va trebui să fie numit pentru a putea verifica mai ușor modul în care se cheltuie resursa statului la respectivul serviciu.

Citește și: EXCLUSIV Teodor Atanasiu îl desființează pe Traian Băsescu: „Trebuie să înţeleagă că deja devine doar un comic vestit al ecranelor” (VIDEO)

Laura Chiriac: V-ar interesa o astfel de funcție?

Teodor Atanasiu: Nu. Niciodată nu am fost interesat de o funcție la serviciile de informații.

Laura Chiriac: De ce?

Teodor Atanasiu: Mi-a plăcut viața civilă mai mult decât cea militară.

Laura Chiriac: Cine credeți că ar putea să ocupe o astfel de funcție, având în vedere experiența dumneavoastră?

Teodor Atanasiu: Orice om serios care dorește să urmărească modul în care se cheltuie corect banul public într-un sistem închis, orice om care și-a dedicat activitatea de securitate națională și are cunoștință de securitate națională poate să coordoneze o activitate de acest tip care este, vă repet, de civil, nu coordonator din punct de vedere a ce au oamenii aceia de făcut și cum să-și schimbe informațiile, că asta e treaba primului adjunct, care este militar și în special acel control pe legalitate și pe consumul de resurse.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *