Skip to content
Politică Video

EXCLUSIV Traian Băsescu dezvăluie ce așteptări are de la Iohannis și lansează un nou atac voalat la adresa șefei ICCJ (VIDEO)

" "

Invitatul interviurilor PSnews.ro din această săptămână este fostul Președinte al României, Traian Băsescu.

În cadrul emisiunii „…despre România, cu Laura Chiriac„, fostul șef al statului a vorbit despre așteptările pe care le are de la actualul președinte Klaus Iohannis, precizând că acesta trebuie să continue reformele începute în mandatul său.

" "

Citește și: EXCLUSIV Traian Băsescu, despre România. Interviu integral (VIDEO)

Traian Băsescu a precizat că, la rândul său, a consolidat anumite proiecte începute în mandatul predecesorului său, Ion Iliescu, precum intrarea în NATO și negocierile pentru aderarea la UE.

Traian Băsescu îi transmite lui Klaus Iohannis că trebuie să continue progresele în justiție, precizând că acum este momentul așezării judecătorului acolo unde îi este locul. Fostul șef de stat a atacat-o din nou pe Livia Stanciu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, subliniind că judecătorul nu poate fi un partener al procurorilor, așa cum a declarat aceasta. Traian Băsescu a afirmat că judecătorul este doar partenerul legii și al conștiinței sale.

Fostul șef de stat a adăugat că dezbaterea publică pe care a provocat-o cu privire la justiție va ajuta societatea sa înțeleagă ce înseamnă de fapt un sistem de justiție, punctând că puterea judecătorească înseamnă judecătorii, nu procurorii sau avocații.

Laura Chiriac: Ca cetățean liber, ce așteptați din partea președintelui Iohannis?

Traian Băsescu: Să continue. Să continue. Dânsul a spus: “Punct. Și de la capăt”. Viața îi va arăta că nu se poate “punct”. Nici eu n-am putut să pun punct după epoca Iliescu. Și am continuat, am consolidat. În timpul lui Iliescu s-a intrat în NATO. Eu am consolidat poziția României în NATO. În timpul lui Iliescu s-a negociat aderarea. Eu am semant tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană. În timpul meu s-au făcut progrese uriașe în justiție, dar justiția e departe de a fi perfectă. Trebuie să continue.

Laura Chiriac: Să schimbe ceva?

Traian Băsescu: Nu. Acum trebuie să înceapă lupta pentru așezarea judecătorului acolo unde îi este locul. El nu poate fi un partener al procurorului, cum declara doamna Stanciu. Nu poate fi. Pentru că mâine se întreabă și avocatul: De ce judecătorul nu-i și partenerul meu? Judecătorul este partenerul legii și al conștiinței lui. Atât. În rest nu-i partener cu nimeni. Și acest lucru trebuie dezvoltat. Și eu sunt convins că dezbaterea publică pe care am provocat-o cu privire la justiție va ajuta societatea să înțeleagă ce înseamnă de fapt un sistem de justiție și că singurul care face justiție este judecătorul. Puterea judecătorească înseamnă judecătorii. Nu și procurorii, nu și avocații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *