Skip to content
Politică Video

EXCLUSIV Traian Băsescu, reacție tranșantă privind urmărirea dosarelor din justiție de către SRI și ”olimpiada cătușelor” din ultimele 6 luni (VIDEO)

Invitatul interviurilor video PSnews.ro din această săptămână este fostul Președinte al României, Traian Băsescu.

În cadrul dialogului purtat cu jurnalistul Laura Chiriac, fostul șef al statului, Traian Băsescu, a oferit o reacție cu privire la afirmațiile șefului departamentului juridic din cadrul SRI, generalul Dumitru Dumbravă, cel care a subliniat, în urmă cu câteva zile, într-un interviu pentru juridice.ro, că serviciul secret din care face parte își menține interesul față de un dosar până la soluționarea definitivă a respectivei cauze.

Citește și: EXCLUSIV Traian Băsescu, despre România. Interviu integral (VIDEO)

Pornind de la această afirmație a generalului Dumitru Dumbravă, Traian Băsescu a punctat că există un contact între SRI și judecător, respectiv procuror, având în vedere că urmărirea unui dosar nu se face din sediul Serviciului Român de Informații.

Citește și: EXCLUSIV Traian Băsescu, reacție incendiară la stenogramele din PNL: ”I-aș fi cerut capul lui Atanasiu!” Cine e liberalul care iese câștigător în viziunea fostului președinte

De asemenea, fostul Președinte a reiterat ideea că judecătorul trebuie să fie absolut liber și că trebuie eliminată orice fel de presiune, chiar și din partea opiniei publice.  Traian Băsescu explică mecanismul prin care se creează presiune pe umerii judecătorilor.

”Judecătorul să fie absolut liber, o dată, el să fie atât de liber încât pentru el, opinia publică să nu fie un element de presiune, pentru că, am văzut toţi, dincolo de ce enumeram mai înainte, o cerere de arestare în care nu sunt prezentate toate aspectele, şi cele favorabile inculpatului, o urmărire de către SRI a dosarului, mai este elementul celălalt, care a fost generat tot de procuror şi anume, scăpat la presă elemente din dosar, numai cele defavorabile inculpatului. Şi atunci se crează opinia publică, o opinie publică ce nu trebuie să apese pe umerii judecătorului când decide arestarea preventivă a cuiva sau chiar când decide măsuri mai blânde, cum ar fi restricţii de a părăsi Bucureştiul, de a părăsi ţara. Deci, cred că pasul următor în justiţie este aşezarea judecătorului pe locul lui Dumnezeu. El să fie judecătorul suprem al faptelor şi nu influenţe, nu altceva.”, a explicat fostul Președinte, Traian Băsescu, în cadrul interviului acordat PSnews.ro.

Fostul lider de la Cotroceni a vorbit și de ”spectacolul cătușelor”, subliniind că, cu precădere în ultimele 6 luni, a existat o adevărată olimpiadă a cătușelor.

”Eu am sesizat-o a se manifestă foarte agresiv în ultimele 6 luni, trebuie să recunosc. A fost o olimpiadă a cătuşelor. Sunt convins că mulţi dintre cei care au fost scoşi cu cătuşe se vor apăra şi se va schimba imaginea în timpul procesului.”, este de părere fostul Președinte al României.

Laura Chiriac: Aţi avut o postare la sfârşitul săptămânii trecute pe Facebook, dură ca exprimare, „imbecililor, opriţi-vă”. Era vorba despre modificarea care a stârnit multe controverse în spaţiul public adoptată în plenul Senatului, înlocuirea sintagmei „suspiciune rezonabilă” cu „indicii temeinice” la dispunerea arestării preventive din Codul de Procedura Penală. Care e pericolul?

Traian Băsescu: În opinia mea, pericolul este numai unul politic, unul de discreditare, chiar a politicului care face lucrul acesta. De ce? Pentru că indiferent care e sintagma utilizată, „indicii rezonabile” sau „indicii temeinice”, tot judecătorul va decide. Sunt vorbitor de limbă română ca şi dumneavoastră. Ce v-aş atenţiona, însă, formularea corectă este să fie probe care să îndreptăţească la a se concluziona că sunt indicii rezonabile. Deci şi sintagma noului Cod de Procedură Penală cere probe, pentru a se genera acele indicii rezonabile. Dacă citim articolul 202 alineatul 1, ne dumirim că, cei care vorbim limba română, vom înţelege din ambele sintagme acelaşi lucru, pentru că, repet, sintagma cu indicii temeinice este precedată de cererea de a exista probe pentru ca judecătorul să poată dispune una din măsurile premergătoare începerii procesului, adică arestare, arest la domiciliu sau control judiciar. Vorbitorii de limbă română sunt convins că, la o analiză serioasă, nu fac o deosebire între abordările pe care le au politicienii. Tot mintea judecătorului va fi cea care va decide, iar în postarea de pe Facebook la care faceţi referire, eu spun nu aici este problema. Problema este ca judecătorul să nu asculte o singură parte, deci numai procurorul, problema este ca judecătorul să fie atent dacă procurorul a pus şi elementele în favoarea inculpatului, nu numai cele în defavoare, problema este ca judecătorul să nu fie ţinut de nimic, să nu aibă nici presiunea procurorului, nici presiunea SRI-ului, să nu aibă presiunea nimănui, nici a politicului.

Laura Chiriac: Pentru că SRI-ul pune o presiune?

Traian Băsescu: Eu aici utilizez declaraţia şefului Departamentului Juridic de la SRI, care a spus că, după ce înaintează informările, pe urmă urmăresc până la finalizare un astfel de proces. Cum îl urmăreşti, stând în sediul SRI-ului? Nu. În mod categoric, există contactul cu judecătorul, cu procurorul. Ce mi-aş dori eu şi aşa scriam şi în postarea de pe Facebook, judecătorul să fie absolut liber, o dată, el să fie atât de liber încât pentru el, opinia publică să nu fie un element de presiune, pentru că, am văzut toţi, dincolo de ce enumeram mai înainte, o cerere de arestare în care nu sunt prezentate toate aspectele, şi cele favorabile inculpatului, o urmărire de către SRI a dosarului, mai este elementul celălalt, care a fost generat tot de procuror şi anume, scăpat la presă elemente din dosar, numai cele defavorabile inculpatului. Şi atunci se crează opinia publică, o opinie publică ce nu trebuie să apese pe umerii judecătorului când decide arestarea preventivă a cuiva sau chiar când decide măsuri mai blânde, cum ar fi restricţii de a părăsi Bucureştiul, de a părăsi ţara. Deci, cred că pasul următor în justiţie este aşezarea judecătorului pe locul lui Dumnezeu. El să fie judecătorul suprem al faptelor şi nu influenţe, nu altceva.

Laura Chiriac: De cât timp aţi sesizat această tendinţă domnule preşedinte?

Traian Băsescu: Eu am sesizat-o a se manifestă foarte agresiv în ultimele 6 luni, trebuie să recunosc. A fost o olimpiadă a cătuşelor. Sunt convins că mulţi dintre cei care au fost scoşi cu cătuşe se vor apăra şi se va schimba imaginea în timpul procesului. Poate am exagerat spunând mulţi, dar sunt destui care au fost plimbaţi cu cătuşe pentru spectacol. Şi acest lucru dăunează la credibilitatea justiţiei, chiar dacă acum dă o mare satisfacţie opiniei publice, dar trebuie să gândeşti întotdeauna fenomenele în perspectiva lor. Vreau să ne imaginăm cum ne vom uita la această perioadă, la această olimpiadă a cătuşelor, nu mai târziu de 5 ani. Un denunţ suficient ca să te scoată din DNA cu cătuşe şi cu televiziunile anunţate şi cu tot tacâmul făcut. Şi poate omul ăla nu e vinovat. E un denunţ cu câteva elemente şi poate în instanţă întoarce punctul de vedere.

Laura Chiriac: Spuneaţi că în timpul mandatelor dumneavoastră nu exista o astfel de practică a arestării. Dădeaţi exemple de politicieni care au fost cercetaţi în libertate.

Traian Băsescu: Toate procesele mari de politicieni, când mă refer la procese mari mă refer la implicarea unor politicieni proeminenţi, fie că a fost vorba de Voiculescu, de Năstase, de fostul ministru al Agriculturii, Mureşan, de Codruţ Sereș, de Pantiş, de cine vreţi, au fost judecate în libertate. Este adevărat, care este marele dezavantaj al acestei modalităţi democratice de a face justiţie; dezavantajul este că gloria o ia judecătorul şi nu procurorul. Şi aici este, cred eu, şi un conflict între decența justiţiei şi dorinţa de a epata. Pentru că, dacă procurorul nu îl arestează pe cel pe care îl inculpă, dacă nu îl propune la arestare şi nu îl scoate la reţinere cu cătuşele, el a pierdut ocazia gloriei, ea va fi marcată pentru judecătorul care, peste 3 ani, peste 5 ani, peste 8 ani, condamnă. Şi se pare că aici avem o mică problemă de concurenţă, cine face justiţie. Iar eu spun, indiscutabil, judecătorul este justiţia.

Laura Chiriac: Peisajul ăsta hollywoodian pe care îl descrieţi, competiţie…

Traian Băsescu: Nu îl vedeţi şi dumneavoastră?

Laura Chiriac: S-a petrecut totul după terminarea mandatelor dumneavoastră.

Traian Băsescu: Arestări au fost şi în timpul mandatului meu, dar nu în forma această, atât de spectaculoasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *