Skip to content
Politică

EXCLUSIV Un cunoscut senator PSD bate cu pumnul în masă în scandalul MRU-SIE: „Joc politic de tip băsist!”

Un cunoscut senator PSD bate cu pumnul în masă după ce preşedintele Klaus Iohannis a propus ca Mihai-Răzvan Ungureanu să fie numit director al Serviciului Român de Informaţii, fără consultări politice prealabile. Ce spune pesedistul despre posibilele conotaţii ale recentelor evenimente

Contactat de PSnews.ro, senatorul Şerban Nicolae (membru în Comisia juridică) a admis că este atributul preşedintelui României să facă propuneri şi al Parlamentului să numească, dar a criticat procedura în cazul Ungureanu drept una „nefirească”, pentru că propunerea pentru o asemenea funcţie „ar trebui să nu se bazeze pe o majoritate aritmetică, la limită, în Parlament (jumătate plus unu), ci pe un consens sau măcar pe o majoritate mai largă”.

„În felul ăsta, nu ştiu de ce nu s-a apelat la consultări prealabile, la o informare a tuturor liderilor politici, care să dea şi posibilitatea unei analize pe fond, mai ales că e vorba de o persoană cu un trecut politic cunoscut. A mai fost directorul SIE (şi, în principiu, nu i s-a reproşat nimic în acea funcţie), dar a fost şi prim-ministru (şi încă unul demis prin moţiune de cenzură), fost lider de partid înghiţit de un partid mai mare, fost candidat la europarlamentare etc. Cred că lucrurile astea ar fi dus măcar la necesitatea unei consultări prealabile, o consultare măcar de informare. Face parte dintre chestiunile sensibile de interes general, naţional”, a punctat Nicolae.

El a atras atenţia că modul cum a procedat Klaus Iohannis şi anunţul de susţinere făcut de Gabriel Oprea denotă intenţia de perturbare a actualei coaliţii aflate la putere.

„În contextul în care liderul UNPR anunţă că el şi partidul susţin o astfel de propunere, îmi dă impresia că singura motivaţie a acestei proceduri este aceea de a introduce un element perturbator în coaliţia de guvernare. Adică: hai să demonstrăm că această coaliţie nu este una monolitică, ci că există divergenţe sau momente în care ne putem înţelege eu cu preşedintele României sau invers: eu, preşedinte, cu un lider politic din coaliţie. Dar nu văd rostul pentru care nu au existat consultări la vedere. Este o informaţie de interes general, nu una pe care s-o gestionezi în termen de conspiraţie, nu una uşor ocultă, aşa cum s-a întâmplat acum”, a comentat senatorul.

Totuşi, Şerban Nicolae nu consideră că se poate ajunge la disensiuni între PSD şi UNPR.

„Pentru că asemenea situaţii nu fac parte din acordul de cooperare parlamentară şi guvernamentală, mai ales că, spre exemplu, am votat şi noi pentru numirea şefului SRI, Eduard Hellvig. Nu a existat vreo divergenţă sau diferenţă între abordările unui partid sau ale altuia”, a detaliat el.

Politicianul s-a arătat sceptic cu privire la faptul că Parlamentul s-ar putea întruni în toate procedurile sale (Birourile Politice reunite, Comisia de control al SIE, raport  şi şedinţă comună) până la sfârşitul prezentei sesiuni parlamentare, „mai ales că Senatul, cel puţin, nu revine în plen până luni, iar luni şi marţi sunt ultimele două zile din actuala sesiune”.

„Mi-e greu să cred că cineva ar putea să forţeze (mai ales pe procedeul la care a apelat Iohannis) să ne întrunim pe repede-nainte şi să forţăm nota. Cel mai probabil, dacă nu există vreo sesiune extraordinară, se va amâna pe toamnă. Sunt şapte luni de când SIE nu are director titular, dar nu s-a apelat la astfel de proceduri. La Edi Hellvig, au fost informaţi liderii partidelor parlamentare, au existat consultări prealabile…” a amintit Şerban Nicolae.

Întrebat de ce a grăbit şeful statului lucrurile, parlamentarul a speculat că ar putea fi vorba despre „un joc politic de tip băsist”, gândit să creeze o breşă în coaliţie.

„Nu-mi dau seama. Prima speculaţie este că ar putea fi vorba despre un joc politic de tip băsist, poate la sugestia unor colaboratori, în sensul în care Iohannis a vrut să arate că e suficient să se consulte cu Gabi Oprea, pentru a crea o breşă în coaliţia de guvernare. Altă explicaţie n-am. O dorinţă sinceră de a pune un şef la SIE ar fi dus la o procedură pe care însuşi Băsescu (recunoscut pentru aberaţiile comportamentale) a respectat-o”, a declarat Nicolae, dând ca exemplu cazurile foştilor directori ai SIE Claudiu Săftoiu, Mihai-Răzvan Ungureanu şi Teodor Meleşcanu.

„Totul s-a făcut transparent, au luat în prealabil avizul CSAT, astfel încât să nu fie niciun fel de speculaţie privind un eventual caracter obscur”, a subliniat PSD-istul.

Senatorul jurist a atras atenţia că, în cazul lui Ungureanu, reputaţia politică ar putea atârna greu în balanţă.

„Eu cred că, dacă MRU nu ar mai fi ocupat o funcţie publică sau ar fi fost cel mult un senator în Parlamentul României după funcţia de director al SIE, ar fi fost puţine critici justificate la adresa lui şi cu o îndoială aparent legitimă. Dar, câtă vreme s-a politizat foarte mult în activitatea sa şi în acţiunea publică în ultimii ani, mi-e greu să cred că a rămas un tip strict profesionist, echilibrat şi echidistant. El a intrat în jocul politic (…), e mult prea politizat ca personaj public ca să mai aibă aceleaşi prezumţii de imparţialitate şi de echilibru”, a declarat social-democratul.

Totuşi, a spus el, „nu înseamnă că la şefia SIE sau a SRI un politician e neapărat un lucru rău. (…) Nu sunt toţi răi sau toţi buni, nu toţi prezumaţi competenţi sau catastrofe. Prezumţiile în ceea ce-l priveşte pe Mihai-Răzvan Ungureanu nu sunt toate favorabile: dacă ar fi păstrat funcţii de oarecare echilibru, de tehnicitate, da; dar este suficient de politizat ca să nu mai fie chiar aşa de uşor de îngăduită renumirea lui”.

În plus, consideră Şerban Nicolae, „în general, o numire într-un post în care ai mai fost (mai ales la un asemenea nivel) nu este de bun augur”.

„Noi avem proverbul cu ciorba reîncălzită. Există tendinţa de a reface nişte formule care au funcţionat la un anumit moment. El nu şi-a dus un mandat până la capăt, ci a plecat de la SIE ca să devină prim-ministru, în timp ce era în mijlocul activităţii. Dacă un şef la SIE îşi propune, la începutul mandatului, o anumită viziune strategică, de dezvoltare a serviciului, de continuitate şi de eficienţă, o întrerupere bruscă îl prinde la mijlocul drumului, cu nişte neîmpliniri”, susţine Nicolae.

Cu toate acestea, apreciază PSD-istul, între timp, este posibil să se fi schimbat lucrurile la SIE, un serviciu de informaţii care funcţionează „de trei ani într-o formulă hibridă: când cu Meleşcanu, un şef care a ieşit foarte puţin în evidenţă (ceea ce este un lucru foarte bun la SIE), când, în formula actuală, de vreo 7-8 luni, cu interimat”.

Nu în ultimul rând, Şerban Nicolae a mărturisit că, în primul moment, s-a arătat uimit şi neconvins de anunţul Preşedinţiei, pentru că „părea o ştire pe surse, nicidecum o ştire oficială, credibilă, cu informarea Parlamentului, cum se face în mod normal”. Mai mult, a arătat social-democratul: informaţia l-a luat prin surprindere chiar şi pe Mihai-Răzvan Ungureanu.

„În momentul în care a apărut pe ecrane breaking news cu MRU propus şef la SIE, eram la Senat chiar lângă el: la o masă eu, iar la o masă lângă mine el cu Blaga. Şi chiar m-am ridicat: «Nu zici nimic? M-ai lăsat să-mi cumpăr eu singur, când, de fapt, făceai tu cinste?» Glume de-ale noastre. La care el îmi răspunde: «Nu ştiu absolut nimic. Am senzaţia că e aşa, o dedublare de personalitate. Cred că este altul cel pe care l-a propus. Ce vezi acolo mă ia prin surprindere». Douăzeci de minute mai târziu, dădea o declaraţie şi spunea că îl onorează propunerea”, a relatat senatorul PSD, amuzat de situaţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *