Skip to content
Politică

EXCLUSIV Un înalt demnitar îşi lămureşte poziţia faţă de un subiect controversat: căsătoriile homosexuale

Un înalt demnitar îşi lămureşte poziţia faţă de un subiect controversat: căsătoriile între persoanele de acelaşi sex.

În 27 iunie, pe contul personal de Facebook, Codrin Scutaru (secretar de stat în Ministerul Muncii) şi-a modificat fotografia de profil, adăugându-i un filtru-curcubeu, în semn de solidaritate cu decizia luată cu o zi mai devreme de Curtea Supremă de Justiţie din SUA, prin care instanţa a recunoscut legalitatea căsătoriilor homosexuale pe întreg teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Codrin Scutaru Facebook

Joi, Codrin Scutaru (vicepreşedinte ALDE) a organizat, la Parlament, prima întâlnire publică privind inițiativa Alianţei care vizează crearea unei legi a familiei.

Într-un comunicat trimis PSnews.ro, Scutaru a explicat că dezbaterea „s-a dorit a fi una nonpartinică, ceea ce a adus un element novator pentru societatea românească”.

“Principalul motiv pentru care v-am invitat la dezbatere în calitate de sociolog și nu om politic, secretar de stat, este că ne dorim o lege a familiei nepolitizată, cu suportul întregii societăți”, a declarat politicianul.

În acest context, contactat de PSnews.ro şi solicitat să-şi nuanţeze poziţia (ţinând cont de acţiunea sa de la sfârşitul lunii iunie), Codrin Scutaru a declarat că recenta sa modificare de pe Facebook nu contrazice prevederile Codului Familiei din România, care înţelege familia ca un grup ce se bazează pe căsătoria dintre bărbat şi femeie.

Totuşi, omul de stat s-a arătat sceptic că societatea românească ar fi pregătită pentru astfel de dezbateri.

„A fost o poziţie personală faţă de o decizie luată de sistemul juridic american, care îndeamnă la toleranţă. Eu cred că, în general, toleranţa este o valoare pe care trebuie să o avem, iar intoleranţa şi conflictul sunt lucruri care ne dăunează tuturor. Lupta aceasta nu o înţeleg. Eu cred că trebuie separate lucrurile. Putem şi sprijini familia din România. Uitaţi-vă la poziţiile preşedintelui american Barack Obama vizavi de ce s-a întâmplat. Trebuie să fim toleranţi. Tot sensul conflictual al unor lucruri din România ne trage înapoi. Eu nu spun, ca societate, că suntem pregătiţi pentru aceste dezbateri. Nu suntem pregătiţi, din păcate”, ne-a explicat vicepreşedintele ALDE.

Confruntat cu un argument al activiştilor pro-familie tradiţională (care trag un semnal de alarmă că încurajarea căsătoriilor homosexuale ar putea dăuna natalităţii, fapt cu atât mai alarmant, cu cât România are spor natural negativ de cel puţin 20 de ani), Codrin Scutaru a răspuns că unele fenomene sociale nu vor dispărea dacă vor fi combătute „prin ură”.

„Sunt fenomene întâlnite în societate care nu vor dispărea dacă se luptă prin ură. Uitaţi-vă la la poziţia Papei Francisc! Dacă se luptă prin conflict împotriva cuplurilor gay, nu cred că dispar ca fenomen. Dimpotrivă: cred că, privind echilibrat lucrurile, fenomenele se aşază în matca lor”, a spus Scutaru.

Secretarul de stat a ţinut să precizeze că punctul său de vedere nu intră în conflict cu Codul Familiei în vigoare în România.

„Asta este realitatea juridică în care trăim. E posibil chiar să fie menţinută, pentru că ea provine dintr-o tradiţie. N-am zis că, acceptând sau având o poziţie personală de susţinere faţă de o decizie juridică din Statele Unite, propun spre dezbatere această decizie în România. Am opţiunea de susţinere faţă de ceea ce s-a întâmplat acolo, de recunoaştere a unui gen de toleranţă. În România, realitatea merge pe drumul ei. Dacă sunt dezbateri pe Legea familiei şi se vor pune aceste subiecte pe tapet, trebuie să ia parte, cu foarte mult echilibru, toţi factorii implicaţi.

Deci nu mă înţelegeţi ca pe un revoluţionar progresist care uită tot ce suntem. Am vederi progresiste, dar sunt o persoană echilibrată, nu conflictuală, şi sper ca această Lege a familiei să fie una care uneşte. Încă aştept de la societatea civilă propuneri, pe care, apoi, să le analizăm cu toţii”, a afirmat sociologul.

Nu în ultimul rând, Codrin Scutaru a menţionat că nu s-a confruntat cu reacţii negative din partea Ministerului Muncii ori din partea altor demnitari.

„Ministerul a tratat instituţional poziţia mea, ca pe una personală. Nu am avut discuţii cu alţi demnitari pe tema asta”, a conchis secretarul de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *