Skip to content
Politică

EXCLUSIV Un secretar de stat îi urzică pe „popularii din PNL”. La cât estimează că va ajunge TVA

EXCLUSIV Un secretar de stat îi urzică pe „popularii din PNL”. La cât estimează că va ajunge, în final, taxa pe valoarea adăugată (TVA), în contextul discuţiilor despre noul Cod Fiscal.

CITIŢI ŞI: Codul Fiscal: ALDE este mai radical decât Ponta. Ce propunere are pentru TVA

Cătălin Beciu (vicepreşedinte ALDE şi secretar de stat în Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri) a dezminţit, joi, pentru PSnews.ro, poziţia oficială a PNL, privind acordul unanim al partidelor parlamentare pe marginea Codului Fiscal.

“A fost interesant că PNL a spus că toată lumea a fost unanim de acord în povestea asta, ceea ce ştim bine că nu a fost adevărat. După cum ştiţi, popularii de la PNL s-au luptat foarte tare pentru a coborî nivelul TVA-ului la 19%. Acum, se luptă la fel de tare să-l ridice la 20%. Problema lor nu ţine de nivelul TVA, ci de faptul că trebuie să se agaţe de acest eveniment. Asta este ceea ce au ei de făcut”, a declarat Beciu.

De asemenea, oficialul a criticat PNL pentru opţiunea în ceea ce priveşte deficitul bugetar, amintind de acordul semnat cu FMI de fostul şef de stat Traian Băsescu.

“În timpul discuţiilor de astăzi (joi – n.r.), ne-au spus (PNL-iştii – n.r.) că au o problemă de principiu. Asta mi-a plăcut cel mai tare. România ş-a asumat un deficit de 1,2% într-un acord semnat de preşedintele Băsescu, iar ei nu sunt de acord cu încălcarea acestui procentaj, motiv pentru care ar fi de acord cu un deficit de 2%. Asta mi-a plăcut foarte tare. Deci 2,5% (cât ne-ar fi trebuit nouă pentru a încadra toate măsurile) reprezenta o încălcare de principiu, dar 2% merge uns, chiar dacă este cu mult peste 1,2%. Deci a fost o discuţie pe care o puteţi cataloga cum vreţi, însă mie nu mi s-au părut foarte serioase argumentele. A fost o discuţie politică, deşi fiecare dintre noi am susţinut că trebuie să discutăm pur tehnic”, a reclamat Cătălin Beciu.

În plus, vicepreşedintele ALDE s-a arătat nemulţumit din cauză că “popularii din PNL au mai propus scăderea TVA la 20%, dar de la data de 1 iulie 2016, după care au revenit şi au propus scăderea de la 1 ianuarie 2016”.

“Cred că asta a fost şi tema pe care au avut-o. Pentru noi, ar fi, însă, important, să avem 19%, pentru că, în plan psihologic, asta contează foarte mult. Au mai dorit eliminarea supraacizei la carburanţi (este un punct de vedere asupra căruia putem discuta) şi a mai fost o discuţie legată de taxa pe stâlp, care ar trebui eliminată de la sfârşitul anului viitor, şi nu de la 1 ianuarie. Cam despre asta a fost vorba, în principiu, dar argumentele au fost subţiri, iar noi nu am semnat acest protocol”, a mai arătat Beciu.

Întrebat la cât estimează că va ajunge TVA după votul final din Parlament, secretarul de stat a răspuns: “Opinia mea (fără a fi exagerat de optimist) este că sunt şanse bune pentru a obţine 19%, pentru că discuţia finală va avea loc în coaliţie. Propunerile popularilor din PNL ne-au fost aduse la cunoştinţă. Acum, noi, liberalii, cu PSD-ul, cu UNPR-ul, trebuie să analizăm, să vedem dacă au argumente puternice şi vom lua o decizie în acest sens. Părerea mea este că sunt şanse bune să ajungă la 19%, mai ales că acest Cod Fiscal este destinat în special mediului de afaceri, deşi el va avea efecte serioase în întreaga societate, fiindcă scăderea preţurilor afectează direct şi populaţia”.

Nu în ultimul rând, politicianul a amintit de sprijinul de care se bucură din partea “întregului mediu antreprenorial”.

“Vestea rea pentru popularii din PNL este că eu am venit la această discuţie cu documente care atestă faptul că am sprijinul întregului mediu antreprenorial. Am întâlnit întregul mediu antreprenorial relevant din România în ultimele luni (şi nu o dată, ci de vreo trei ori) şi am documente de susţinere de la principalele patronate, dar şi de la întreprinzători din asociaţii sau formaţiuni dintre cele mai mici. Adică UGIR-urile ne-au dat un document de susţinere pentru punctul nostru de vedere, Consiliul Naţional al IMM-urilor… În organismele astea, sunt sute de mi de IMM-uri. Or, cu un astfel de suport, cred că putem continua să ne batem pentru cifra de 19%”, a încheiat Cătălin Beciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *