Skip to content
Politică

EXCLUSIV UPDATE Un fost și un actual ministru ies la rampă după condamnările primite de violatorii din Vaslui

UPDATE 15:25

Un fost și un actual ministru au comentat condamnările primite de violatorii din Vaslui și au vorbit despre proiectul de lege care prevede castrarea chimică.

Doina Pană, fost ministru al Apelor și Pădurilor și actual deputat, contractată de PSnews.ro, a comentat pedepsele dictate de instanța judecătorească: „E foarte greu să te exprimi pe marginea unor asemenea sentințe. Violul nu e o infracțiune ca oricare alta. A implicat niște traumatisme psihice de durata, poate pe viață. Sunt convinsă că au fost aplicate (n.r. pedepsele) conform legislației în vigoare.”

De asemenea, deputatul PSD a vorbit despre întârzierea instanței și decizia judecătorilor de a-i lăsa în libertate pe infractori:

„Asta nu am putut să înțeleg și nu pot să înțeleg nici acum, cum atâta vreme au fost în libertate”, a precizat Doina Pană.

În ceea ce privește castrarea chimică, fostul ministru a declarat că ar fi necesară o măsură „dură”.

„E o măsură foarte dură, dar din punctul meu de vedere numai cu o măsură foarte dură poți să pui cu adevărat pe gânduri pe cei care au asemenea deviații comportamentale. O pedeapsă cu închisoare pe un număr de ani poate fi și redusă pentru un comportament adecvat, dar o măsură dură ar face să se cutremure. Mie mi se pare similară cu cea, în care în anumite țări arabe, pentru furt se taie mâna. Stau să se gândească de multe ori înainte de a comite un furt”, a conchis Doina Pană.

Alt ministru din actualul Guvern al României îşi exprimă punctul de vedere în legătură cu sentinţele primite, luni, de cei şapte violatori din Vaslui.
Astfel, contactat de Psnews.ro, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop, s-a arătat mai prudent în declaraţii decât alţi politicieni care ne-au răspuns.
“Aşteptăm să se finalizeze. După ce se finalizează, putem să ieşim cu reacţii pro sau contra”, a afirmat Pop.
Totuşi, Liviu Pop a apreciat că inculpaţii au primit “destul de puţin”.
“Dacă mă întrebaţi pe mine, mi se pare destul de puţin, dar nu sunt eu în măsură să judec lucrul acesta şi nu ştiu dacă Codul Penal nu ar trebui înăsprit pe această zonă a violului din punct de vedere al pedepselor. Nu ştiu care sunt sentinţa minimă şi cea maximă pe care ar putea s-o dea judecătorii pentru astfel de fapte”, a punctat demnitarul.
Totodată, ministrul s-a declarat împotriva castrării chimice a violatorilor, aşa cum este vehiculată de un proiect de lege depus la Parlament.
“Nu am văzut asemenea proiect. Am auzit de el, dar nu l-am văzut cum arată. Nu ştiu dacă este o soluţie. Eu cred că trebuie inăsprite pedepsele, pentru ca oamenii să ştie şi să se ferească de lucrul acesta. Din punctul meu de vedere, pedepsele ar trebui înăsprite”, a arătat Liviu Pop.
Nu în ultimul rând, oficialul s-a dovedit rezervat în legătură cu perioada scursă între comiterea faptei şi condamnarea în primă instanţă.
“Eu nu ştiu dacă e o întârziere, în condiţiile in care asistăm în instanţă chiar şi la procese de 15 ani. Completul îşi face treaba. S-a judecat în 7-8 luni de zile, care e un termen rezonabil, în comparaţie cu alte speţe, care au luat mai mulţi ani de zile. Nu pot să fac consideraţii vizavi de activitatea celor din instanţele de judecată. Eu sunt convins că, odată cu implementarea noilor coduri, lucrurile vor merge mult mai repede şi mult mai bine”, a încheiat Pop.

—–

EXCLUSIV Prima reacţie guvernamentală în cazul sentinţelor primite de violatorii din Vaslui.

CITIŢI ŞI: Instanţa s-a pronunţat! Pedepse grele pentru violatorii din Vaslui

Contactat, luni, de PSnews.ro, în legătură cu pedepsele cu închisoarea primite de cei şapte tineri vasluieni acuzaţi că au violat şi sechestrat o fată de 18 ani, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat: „Pot spune că începe să se facă dreptate. Dacă m-aţi întreba personal pe mine, eu i-aş închide pe viaţă”.

Întrebată în legătură cu proiectul legislativ privind castrarea chimică a violatorilor şi a pedofililor, Graţiela Gavrilescu a răspuns: „Cred că mai aspru ar fi să-i închizi, din punctul meu de vedere, şi să-i ţii acolo toată viaţa, să nu mai vadă lumina zilei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *