EXCLUSIV Victor Negrescu (PSD): „Germania este principalul nostru partener economic”

Captură Video
Captură Video

Victor Negrescu, europarlamentar și consilier pe probleme de politică externă al premierului Marcel Ciolacu, a fost prezent în emisiunea Puterea Știrilor, moderată de Marilena Angheluș.

Acesta a făcut parte din delegația premierului, care tocmai s-a întors dintr-o vizită de lucru în Germania. Întrebat dacă România are vreo șansă să intre în Spațiul Schengen, acesta a răspuns:

Era nevoie de o reiterare a mesajului din partea Germaniei, de sprijin pentru România, și, dacă ne uităm cu atenție la declarația cancelarului german, el a spus că se va implica personal în a sprijini aderarea României la spațiul Schengen anul acesta.

De fapt, anul acesta este ultima șansă pentru că, ulterior, intrăm, deja, în momentele electorale și va fi foarte complicat. Avem, în luna octombrie, un consiliul de justiție al afacerilor interne și un consiliu similar înspre finalul anului. Sunt cele două momente pe care le-am putea fructifica fără să facem ca anul trecut, când toată lumea vorbea despre Schengen și la final nu s-a întâmplat. Cred, în continuare, că anul trecut am fi avut o șansă mult mai mare decât avem anul acesta, când, deja, inclusiv în Austria, s-a intrat într-o logică electorală, ei având anul viitor chiar alegeri la nivel național.  

Sunt mai degrabă prudent să mă exprim în privința acestei teme, dar spun că este important acest semnal pe care l-a dat Germania. Noi avem o relație de foarte mult timp cu domnia sa, a fost acolo, împreună cu Marcel Ciolacu, și domnul ministru Sorin Grindeanu, când Olaf Scholtz își anunțase candidatura pentru a deveni cancelarul Germaniei, iar presa din România comenta că am mers degeaba, că Scholtz va pierde. 

Iată că domnul Scholtz a câștigat și, acum, după trei săptămâni de mandat, premierul României are o vizită de lucru importantă în Germania, conferință de presă comună, întâlnire cu cancelarul german, discuție tete-a-tete, întâlnire cu mediul de afaceri, întâlnire cu industria de apărare, întâlnire cu parlamentari din toate partidele din Parlamentul Germaniei și este clar că România este bine privită acolo.

„Vorbim de o ridicare la nivel strategic a cooperării noastre”

„S-au schimbat foarte multe. Germania este principalul nostru partener comercial și noi am încercat să fructificăm acest moment bun pentru a consolida această relație. Vorbim de o ridicare la nivel strategic a cooperării noastre. Ei nu au parteneriate strategice dar au planuri de acțiune.

S-a discutat despre această posibilitate să creștem nivelul de ambiție a relației noastre, dar și să consolidăm anumite elemente economice: investiții comune, cum putem participa împreună la reconstrucția Ucrainei, cum să protejăm împreună Republica Moldova, cum putem să avem o prezență mai consistentă pe zona Mării Negre, unde fondurile germane pot fi de folos, deci sunt niște proiecte importante care au fost discutate.

În septembrie vom avea un forum de afaceri la Berlin și, cu ocazia acelui moment, cred că o parte din lucrurile discutate se vor materializa și vom anunța investiții suplimentare la noi în țară, locuri de muncă, sunt deja discuții despre centre de inovare care s-ar muta la noi în țară, din alte zone ale lumii, deci este evident că Germania este motorul economic al Europei, au foarte multă influență, foarte mult acces la deciziile europene, la resursele europene și trebuie să luăm din această expertiză, pentru că și noi, ca țară, suntem dependenți economic, de economia Germaniei și avem nevoie ca lucrurile să meargă mult mai bine la nivel european”, a spus acesta. 

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Victor Negrescu: Un vot pentru AUR e un vot pierdut

O nouă rezoluție de sprijin pentru România

„Eu cred că această vizită a fost importantă. Este foarte important să spun că este o altă victorie a noastră, a familiei social-democrate. Spania a introdus pe lista sa de priorități acest obiectiv de aderare a României la Schengen. MI-aș dori ca celelalte familii europene să fie la fel de ambițioase ca noi. Popularii europeni nu au adoptat o soluție de sprijin pentru România și guvernul din Austria este condus de un cancelar din această familie politică europeană. Imaginați-vă dacă era un cancelar social-democrat! Cât scandal era peste tot „social-democrații nu sunt în stare”. Iată că noi suntem în stare. Cancelarul german, premierul spaniol sprijină pe față România. Săptămâna viitoare urmează să adoptăm o nouă rezoluție în Parlamentul European o nouă rezoluție de sprijin pentru România. Acolo am colaborat cu toții, eurodeputații români și acolo sunt foarte multe elemente impoirtante pentru români, inclusiv posibilitatea de a sancționa Austria dacă nu-și justifică acest veto în mod corespunzător, asta spunem noi acolo, și cerem ca orice stat care aplică un drept de veto să vină cu o justificare care respectă tratatele europene pentru că altfel.  

Aceste sancțiuni se referă ca Executivul European să vină cu o propunere de regulament pe această speță, să spună exact ce înseamnă sancțiunile, cum se aplică ele, pentru că ce constată rezoluția ce urmează să fie adoptată (am avut-o deja în comisia pentru petiții) acest veto (scrie foarte clar) încalcă drepturile cetățenilor, carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene, tratatele UE, toată lumea e de acord, trebuie ca Exeuctivul european să acționeze, nu doar să aștepte, pentru că ei reperzintă instituția care poate, conform tratatelor, să reacționeze în a sprijini România. Sunt convins că, în cazul în care lucrurile vor stagna, sunt convins că am putea acționa pentru a pune presiune pe Austria, pentru că, dacă noi nu o vom face, nu are cine s-o facă pentru noi, este evident”, a completat Negrescu.  

https://www.youtube.com/watch?v=KqEktuScSBk

Autor

  • Moldovan Roxana

    Are peste 20 de ani de experiență în presa print și online. Crede în puterea cuvântului scris. Recunoaște că e dependentă de știri și-i place să scrie și să citească reportaje și analize. La PS News, se axează pe scrierea de sinteze pe temele cele mai importante ale zilei.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: