EXCLUSIV Victor Negrescu: Un vot pentru AUR e un vot pierdut

Invitat la emisiunea Puterea Știrilor, europarlamentarul PSD Victor Negrescu, consilier onorific pentru politică externă al prim-ministrului Marcel Ciolacu, a comentat ultima analiză făcută de directorul Inscop Research, care indică, printre altele, și faptul că AUR a câștigat cele mai multe procente în ultimii doi ani.

În acest context, social-democratul a atras atenția că niciunul dintre partidele care ar vrea să intre în Parlamentul României pe viitor nu este dispus să formeze o alianță cu partidele extremiste, drept urmare „un vot pentru AUR e un vot pierdut”.

„Este o fluctuație naturală până ne apropiem de momentul electoral. Cred că anul viitor lucrurile vor arăta diferit, pentru că deja lumea va analiza altfel poziția fiecărui partid politic și vor prioritiza, zic eu, votul util. Este evident că un vot pentru partidele extremiste este un vot irosit. Și asta trebuie menționat, pentru că niciunul dintre partidele care ar vrea să intre în Parlamentul României pe viitor nu este dispus să formeze vreo alianță cu acest partid, partid extremist, ceea ce înseamnă că un vot pentru AUR e un vot pierdut, în opinia mea.

Mai mult decât atât, o să discutăm probabil în perspectiva alegerilor de anul viitor și despre programele politice și o să vedem atunci ce oferă fiecare partid și ce a făcut. Fără să mă concentrez prea mult pe acest partid extremist, AUR, dar eu m-am uitat pe programul lor politic, vorbesc acolo despre naționalizări, adică să ia proprietățile la oameni. Cred că e ceva care nu se mai poate face. Spun că nu mai vor în Uniunea Europeană. Ori, bugetul național depinde de fondurile europene, inclusiv voucherele oferite pentru profesori sau compensarea facturilor la energie. Toate aceste resurse sunt posibile datorită banilor europeni, ori ei vor să taie practic acești bani care ajută direct populația. Inclusiv podul de la Brăila nu ar fi existat fără bani europeni”, a declarat europarlamentarul PSD Victor Negrescu, la Puterea Știrilor.

Care e intenția de vot a românilor

Potrivit celui mai recent sondaj de opinie publicat de INSCOP, partidele din coaliția de guvernare pierd procente. PSD scade la 28,7%, PNL înregistrează, de asemenea, o scădere, și ajunge la 18%. Și AUR pierde procente, însă se menține peste 20% intenție de vot. USR crește ușor până la 12,7%.

„Dincolo de evaluarea intenției de vot a momentului, ceea ce contează cu adevărat este tabloul de ansamblu și capacitatea de a analiza date dintr-o perspectivă mai cuprinzătoare care surprinde marile tendințe”, scrie Remus Ștefureac, directorul INSCOP.

Erodarea la guvernare afectează ceva mai mult PNL pentru că s-a aflat cel mai mult la guvernare. PNL pierde puțin peste 8 procente comparativ cu iunie 2021 (de la 26.6% in iunie 2021 la 18% in iunie 2023), și două procente comparativ cu decembrie 2021 când s-a instalat guvernul PNL-PSD-UDMR (de la 20,1% la 18%).

PSD se află la guvernare de un an și jumătate, iar erodarea la guvernare începe să își producă efectul și asupra social-democraților. PSD pierde un procent și jumătate față de iunie 2021 când era în opoziție (de la 30,2% în iunie 2021 la 28,7% în iunie 2023), și aproximativ 7 procente față de momentul în care a intrat la guvernare în noiembrie-decembrie 2021 (de la 36% în decembrie 2021 la 28,7% în iunie 2023).

AUR, aflat mereu în opozitie în această perioadă, deși a avut o evoluție foarte sinuoasă, crește 6 procente în ultimii doi ani, de la 14,2% în iunie 2021 la 20,1% în iunie 2022). În ultima jumătate de an, AUR înregistrează o creștere relativ constantă a intenției de vot.

USR, care a trecut de la putere, în iunie 2021, în opozitie, stagnează (13,2% în iunie 2021, respectiv 12,7% în iunie 2023). De la începutul acestui an, USR a început să crească ușor, recuperând aproximativ 3 procente față de platoul de 10% pe care se instalase în ultima jumătate a anului 2022.

„Scorurile principalelor patru partide încep să se strângă, ceea ce sugerează o competiție stransă pentru alegerile europarlamentare, dacă se va menține acesată tendință de erodare a partidelor de la guvernare și de creștere a celor din opoziție. Prin urmare, cu un an înainte de primele alegeri, toate partidele au timpul necesar pentru a-și calibra mesajele, politicile, acțiunile astfel încât să modifice această tendință. Deși dificil, nu este chiar imposibil, însa sunt vitale înțelepciunea politică, o conectare mai bună cu agenda reală a populației, o capacitate de comunicare mult îmbunătățită și, mă încăpățânez să o spun, responsabilitate, onestitate, rezultate ți cât mai puțin populism deșănțat. Datele sunt extrase din sondaje INSCOP Research realizate în ultimii doi ani, reprezentative pentru populația adultă a României”, mai scrie Ștefureac.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: