Skip to content
Politică Video

EXCLUSIV (VIDEO) Alina Gorghiu, despre Ponta: Nu a ajuns chiar să ne înjure birjărește

Alina Gorghiu (co-preşedinte al PNL) a oferit, în această săptămână, un interviu pentru PSnews.ro. Ea s-a arătat revoltată de atacurile premierului Victor Ponta la adresa opoziţiei, precum şi de eşecurile răsunătoare ale Guvernului.

Concret, şefa vechilor liberali a vorbit despre dezastrul de la Autostrada Orăştie-Sibiu, din care un tronson trebuie reconstruit, prin decizie a CNADNR, din cauza unor nereguli grave. De asemenea, ea a atras atenţia asupra situaţiei dramatice menţinute prin lipsa investiţiilor, mai ales a celor în cercetare şi educaţie.

Dan Bucura: Până la schimbarea asta (la nivelul Guvernului – n.r.), aș vrea să vă pun o întrebare bazată pe o constatare personală, dar care văd că e îmbrățișată ca idee de tot mai mulți. Opoziția are această armă clasică, de care am vorbit, cu moțiunea, însă mai are și alte arme mai mult vizibile, dar mai puțin constructive. În primul rând, declarații, conferințe de presă, ieșiri, critici. De la momentul câștigării alegerilor, din momentul în care Kaus Iohannis s-a dus la Cotroceni și până astăzi, mi se pare că cea mai vizibilă voce împotriva lui Victor Ponta, și o spun cu toată responsabilitatea, este jurnalistul Rareș Bogdan și mai puțin liderii Opoziției. Vorbesc din punct de vedere al vocalului, al agresivului, al incisivului. Mă contraziceți?

Alina Gorghiu: Nu, în privința lui Rareș Bogdan nu aș îndrăzni, dar vă spun că Opoziția își face treaba. Nu cred că întotdeauna incisivitatea sau agresivitatea sunt rețete de succes atunci când vrei să arăți că cineva greșește, pentru că aceasta este o rețetă pe care o folosește Victor Ponta din plin. Și faptul că îl ating unde îl doare (eu și Partidul Național Liberal) este limpede. Dacă vă uitați pe monitorizări, să vedeți de câte ori mă atacă Ponta, o să vedeți că în fiecare zi eu și ceilalți lideri ai Partidului Național Liberal nu scăpăm de înjurăturile primului-ministru la adresa noastră și luați-o cu toate ghilimelele de rigoare, că nu a ajuns chiar să ne înjure birjărește, ci ne calomniază la tot drumul. Asta înseamnă că este foarte deranjat de pozițiile și de criticile pe care, cred eu, că de multe ori le facem constructiv. Vă dau un exemplu. Am fost cei care am atras atenția (de nouă luni de zile cel puțin, de când sunt eu președintă), vă spun că în mod sistematic (am atras atenţia – n.r.) asupra eșecului major al acestui guvern: infrastructura românească. Nu o dată am vorbit despre tronsonul Orăștie-Sibiu. Alex Nazare, fost ministru al Transporturilor, a atras atenția că această autostradă, lansată cu fast de Victor Ponta în campanie, special pentru a atrage capital electoral, este într-o situație care duce la concluzia că trebuie să fie închisă și reparată. A fost acolo cu specialiștii, colegi de-ai noștri, am văzut fisurile de 10 centrimetri în șosea, în asfalt. Ce credeți că am aflat ieri? Știrea zilei este următoarea: că această autostradă nu doar că trebuie închisă și reparată; trebuie rașchetată, demolată și luată de la capăt. Păi, vă întreb pe dumneavoastră: l-ați auzit vreodată pe Victor Ponta spunând un cuvânt despre Orăștie – Sibiu? Și tot cabinetul Ponta. Și pe Liviu Dragnea, că a fost vicepremier, totuși, trei ani în acest guvern. A spus cineva (vreun ministru PSD) că scoate vreun leuț din buzunar pentru această autostradă făcută prost, făcută în așa fel încât să pună în pericol viețile oamenilor? Nu.

Dan Bucura: Dar acum, să fim sinceri, nici vreun alt ministru de pe vremea guvernelor trecute nu a fost la fel de deschis în a-și recunoaște greșelile. Ăsta e caracterul uman, ce să faci? Era previzibil.

Alina Gorghiu: Dacă criteriul competenței sau criteriul longevității în funcție ar fi gafele și recunoașterea gafelor, probabil că Victor Ponta ar rămâne mult și bine și probabil ar câștiga acest titlu. Dar pe mine nu mă încălzește că un prim-ministru, după ce promite că își va da demisia dacă nu rezolvă Comarnic – Brașov, nu-și mai dă demisia, dar spune: “Da, e o problemă nerezolvată”. Pe mine nu mă încântă deloc că promite în programul de guvernare că rezolvă restructurarea companiilorde stat și, la sfârșit, când tragi linie, constați că nu s-a schimbat nimic, ba e din rău în mai rău situația companiilor de stat din România. Și, de asemenea, nu mă încălzește cu nimic că văd că promite 6% buget pentru Sănătate și Educație și, în timp ce dânsul promite în colegiul său din Târgu-Jiu, văd că la limita existenței există, totuși, un lot de copii care câștigă medalii de aur la Olimpiada Balcanică de Informatică cu un domn profesor de informatică de acolo (îmi cer scuze că nu îi mai țin numele minte; l-am văzut în presă), dar copiii ăia spun cam cât de greu le este să facă performanță într-un sistem de Educație patronat de un guvern care are cu totul și cu totul alte priorități. Or, a nu investi în nimic, domnule Bucura, investițiile s-au tăiat, ca atare nu vor mai exista locuri de muncă în viitorul apropiat. INS-ul (Institutul Național de Statistică – n.r.) a și arătat că cifrele locurilor de muncă sunt în scădere. Nu avem investiții făcute în cercetare, avem 0,4% din PIB noi dedicăm cercetării, în condițiie în care țările din nord au vreo 3-4% din PIB. Adică cât alocăm noi bugetul Educației. Cum vreți să îndrăznim să ne uităm în perspectivă, să ne uităm către statele europene și să sperăm că reducem decalajele, dacă noi nu facem nimic? Ținem la saltea niște bani.

Dan Bucura: Exportăm forță de muncă – măcar atât facem.

Alina Gorghiu: Exportăm forță de muncă, exportăm creiere, exportăm medici, exportăm tineri care în România, din păcate, nu-și găsesc un loc de muncă, pentru că sub 25 de ani sunt șomeri vreo 23 de procente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *